top of page

VAREN EN WANDELEN IN WEERRIBBEN/WIEDEN: VAN BOVEN NAAR ONDER, VAN LINKS NAAR RECHTS!

Het zijn de excursies die de afgelopen dagen op het programma stonden, waaronder deze in de Weerribben/Wieden, waar ik binnen zittend op de meest grijze winterdagen misschien wel het meest naar verlang. Even voor alle duidelijkheid: ook de winter is een geweldig seizoen om te vogelen, maar er zijn ook dagen bij dat je achter je laptop zit, naar buiten staart en enorm kunt verlangen naar de dagen met veel licht, overdadig groen, overal vogels die zingen of met jongen in de weer zijn en daar tussendoor vlinders en libellen die je constant afleiden. Dat zorgt ervoor dat je op een dag buiten soms niet weet waar je moet kijken en het scherpstelwieltje (heet dat zo??) van je kijker overuren draait. Eerst ligt de focus hoog en in de verte naar een overvliegende roofvogel, dan weer dichtbij naar een libel op een lelieblad om vervolgens weer over te schakelen naar een langsflappende vlinder. Nee, het leven van een natuurliefhebber in het late voorjaar gaat bepaald niet over rozen, dat zult u begrijpen ;-).

De wandel- en vaarexcursie in de Weerribben en Wieden was weer een voorbeeld van zo'n fijne allround natuurexcursie. Dat wil zeggen: we richtten ons voornamelijk op vogels, vlinders en libellen.

Het weer was er ideaal voor. Zonnig en warm, maar weer niet zo dat je wegbrandt en een windje dat krachtig genoeg was om de overlast van muggen op een laag pitje te houden maar niet zo hard was dat we er ook maar enigszins last van hadden.

We startten met een vaartocht per fluisterboot. We waren de eersten die het gebied in gingen en we zijn dan ook niemand tegen gekomen; vrij uniek en heerlijk bovendien. Wat we wel tegen kwamen waren de eerste libellen: Sierlijke witsnuitlibellen (bizar hoe algemeen deze soort inmiddels is in dit gebied), Grote roodoogjuffers, Bruine korenbouten, Vroege glazenmakers, Azuurwaterjuffers, Smaragdlibellen, Grote keizerlibellen en uiteraard vele Viervlekken. Qua vogels deden o.a. Snor, Boomvalk, Sprinkhaanzanger, Bruine kiekendief, Purperreiger en vooral een mooie Wespendief een duit in het zakje!

Wespendief

Karakteristiek plaatje van de Weerribben

Het bootje van kapitein Matthew (waarvoor dank!) vanuit de onze.

Varen is heel erg leuk en een onmisbaar onderdeel wanneer je dit gebied op een zomerse dag bezoekt en brengt je op plaatsen waar je anders niet komt, maar om te fotograferen is het af en toe wat onhandig. Dat kon ruimschoots worden ingehaald tijdens de wandeling die we rond het middaguur inzette. Tijdens de koffie op de parkeerplek bleek maar weer eens de gouden status van die locaties (de parkeerplaatsexcursie komt steeds dichterbij ;-): een roerdomp kwam vlakbij en laag overvliegen. Koffie met Roerdomp; daar kan geen stroopwafel tegenop!

Roerdomp!

Tijdens de wandeling stalen vooral de libellen de show. We zagen o.a. Bruine korenbouten, Gevlekte witsnuitlibellen, Glassnijders, Sierlijke witsnuitlibellen, Vuurjuffers en als absolute topsoort één van de eerste Gevlekte glanslibellen die in 2022 in ons land zijn gemeld. En het kostte (vooral mij) wat moeite, maar dankzij het kenmerkende, nogal opdringerige gedrag van de soort, lukte het velen (inclusief ikzelf) om uiteindelijk ook een mooie herinnering aan de soort te produceren!

De zeldzame Gevlekte glanslibel!

Gevlekte witsnuitlibel

Viervlek van de vorm praenubila; zie de extra grote, zwarte vegen bij zowel de voorste vleugelvlekken als bij de pterostigma's

Vroege glazenmaker

Sierlijke witsnuitlibel. Vroeger zeer zeldzaam, nu plaatselijk erg algemeen geworden!

Smaragdlibellen

Het derde onderdeel was het bezoek aan een plas die een kolonie Zwarte sterns herbergt en doorgaans ook voor andere soorten erg leuk kan zijn. Dat bleek, want in korte tijd zagen we, naast de alom aanwezige Zwarte sterns, o.a. Blauwborst, Snor, Purperreiger, wat late Smienten en als klap op de vuurpijl een derde kalenderjaar Geelpootmeeuw! Dit is een soort die echt erg schaars is in dit deel van het land en waar ik oprecht erg blij van word (ik was 'm dit jaar dan ook nog nergens tegen gekomen)! Nu kan het nog wel eens een flinke uitdaging zijn om mensen enthousiast te maken voor meeuwen, maar gelukkig zaten er vandaag meerdere deelnemers bij die de soort op waarde wisten te schatten en 'm zelfs de heldenstatus "Soort van de Dag" opspeldden. Het gaat de goede kant op wat betreft het respect en de waardering voor deze interessante, fascinerende en mooie soortgroep.

Geelpootmeeuwen zijn overigens de Zilvermeeuwen van het Middellandse zeegebied, zijn in kleine aantallen in Nederland te vinden (vooral in de zuidelijke helft) maar zwerven af en toe wat rond. Dit exemplaar greep ergens een jonge vogel (welke soort weet ik niet, maar het leek iets van een meerkoet), slokte die naar binnen, spoelde 'm weg met wat slokken water en verdween uiteindelijk ver uit zicht. Leuk, onverwacht, fijn!

Geelpootmeeuw op strooptocht

Geelpootmeeuw met de ongelukkige jonge vogel.

Nogmaals, even voordat hij definitief uit zicht verdween.

Zwarte stern

Speuren bij de plas. Zie ook de Zwarte stern die we allen misten (maar gelukkig waren er genoeg) ;-) (Foto: Wilma Ronde)

De traditionele afsluiting van de dag vond plaats bij de reigerkolonie, alwaar het genieten was van de vele Purperreigers, Grote zilverreigers, Blauwe reigers en enkele Koereigers die af en aan vlogen. Bijvangsten waren o.a. twee Goudvinken, een paartje Zomertaling, een Snor en een Blauwe breedscheenjuffer.

Purperreiger

Koereiger. Eenmaal kwam er een exemplaar vlak langs vliegen, maar die fotografische buitenkans werd professioneel verprutst ;-)

Grote zilverreiger met ring

We gaan dit voorjaar nog enkele keren naar het gebied en er zijn zowaar nog wat plekjes te boeken. En anders komen er volgend jaar zeker weer nieuwe kansen!

269 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page