top of page

TEXEL IN DE WINTER: RONDJE POST-HENK

Woensdag 3 januari


Aan iedereen die dit leest allereerst een heel gelukkig, gezond 2024 vol natuurschoon gewenst! En mocht je nog een tip voor een goed voornemen nodig hebben: ga eens (vaker) met ons mee op excursie ;-).


Ons excursiejaar werd gisteren (woensdag) afgetrapt op Texel. Dit eiland heeft elk seizoen een aantal plekken op de excursiekalender omdat er eigenlijk geen beste tijd aan te geven is. Elke dag op Texel is een goede dag en wat mij betreft bevestigde deze dag dat maar weer eens.


Ons bezoek leek deels samen te vallen met de (naweeën van) de storm met de welluidende naam Henk. We hielden dus rekening met een flink pakket wind en de tegenwoordig onvermijdelijke bak regen, maar dat viel allemaal weer eens alleszins mee. Eigenlijk was het qua weer gewoon prima, praktisch zonder neerslag (op het laatste half uurtje na), een wind die prima "te hebben" was en waarop we zelfs de eerste zonnestralen van 2024 mochten verwelkomen.


Op de boot naar het eiland konden de eerste noemenswaardige soorten worden genoteerd: Zeekoet, Middelste zaagbek, Dwergmeeuw en Roodkeelduiker vallen toch zeker in die categorie. Gezien de stormachtige nacht en de daar doorgaans mee samenhangende piek in aantallen zeevogels, viel de Noordzee (we bezochten als eerste Westerslag) best tegen. Wat verre Drieteenmeeuwen en Jan-van-Genten, Zwarte zee-eenden, Roodkeelduikers, wat Alken en een Pontische meeuw zijn een wat magere opbrengst gezien de west-9 die er had gestaan.

Op weg naar de haven van Oudeschild, die overigens vrij leeg leek op enkele mooie, dichtbij zwemmende Middelste zaagbekken na, kwamen we een eerste groepje Rotganzen tegen waarin zich een wat afwijkend, licht, juveniel exemplaar bevond. De vogel bewoog duidelijk alleen door de groep (het werd constant verjaagd en foerageerde solitair, zonder familieleden in de nabijheid) en viel van een afstandje meteen op. De vogel deed wat denken aan een Witbuikrotgans, maar daar was 'ie overall net niet licht genoeg voor. De flanktekening van een "gewone" rotgans was ook nog zichtbaar, maar de onderdelen, ook tussen de poten, waren flink lichter dan gewoon is bij Rotganzen. Dit zou dan ook een hybride Rotgans x Witbuikrotgans kunnen zijn, maar een extreem lichte Rotgans is wellicht niet 100% uit te sluiten... Commentaren zijn welkom.




Na wat zoekwerk (wat een Kleine zilverreiger bracht) vonden we de eerste echt grote groep rotganzen en dat bleek de enige groep te zijn die we nodig hadden. We vonden namelijk snel en dichtbij twee Witbuikrotganzen, één Zwarte rotgans én...een Roodhalsgans! Hoe effectief kun je vogels kijken!? Na tien minuten kwam er echter een boer met een quat, die de groep van zijn land wilde verjagen. Op zich natuurlijk niet prettig, maar de man vroeg wel eerst of wij alle vogels die we wilden zien hadden gezien en gefotografeerd en of we het goed vonden dat hij het land in ging. Da's dan wel weer heel vriendelijk en prettig, dat hebben we vaak genoeg anders meegemaakt! Na een gezellig gesprek reed hij uiteindelijk het land in om, vrij zinloos, de groep te verjagen, maar toen was onze buit al binnen!

Een (vrij kansloze) poging om Dwergganzen te vinden die zich ergens op het eiland zouden moeten bevinden (ze waren niet gezien, maar gelokaliseerd aan de hand van een GPS-zender), leverde wel o.a. Goudplevieren, Kluten, Veldleeuweriken, Toendrarietganzen, ruim 200 Kleine zwanen en een heel mooie en grote groep Kramsvogels en Koperwieken op. En als je deze laatste soort op Texel mooi kunt bekijken, kan het lonen om te zoeken naar de IJslandse ondersoort. Deze heeft o.a. veel meer en dikkere borsttekening, iets donkerdere bovendelen en streping op de onderstaartdekveren. En een nauwkeurige check bracht inderdaad zeker één exemplaar dat we gerust IJslandse koperwiek mogen noemen. Deze, namelijk:


Zoals gewoonlijk werden weer hartelijk welkom geheten in het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp, alwaar we onze inmiddels gebruikelijke koffie- en sanitaire stop hielden. Vanuit de winkel merkten we nog Roodborsttapuit op, maar de dijk nabij De Cocksdorp was helemaal productief. Paarse strandlopers, IJslandse grutto's, Eiders, Kanoeten en nog wat andere "gewone" steltlopers waren leuk, maar een Kuifaalscholver (kort rondzwemmend en toen opvliegend; een erg goede soort voor Texel!) en een Roodhalsfuut waren behoorlijk zeldzaam! Helaas heb ik geen foto's, aangezien de afstand daar simpelweg te groot voor was en het licht bovendien beroerd was.


We moesten helaas langzaam weer zuidwaarts om de boot te halen, maar onderweg stopten we nog op een plek langs de Waddenzee. Daar zagen we met wat moeite twee verre Geoorde futen en een zwemmende, jonge Jan-van-Gent. Eerder hadden we tevens drie Wilde zwanen opgemerkt.

De laatste groep Rotganzen die we tegenkwamen leverde zowaar nogmaals (en een andere) zeldzame Zwarte rotgans op. Het blijft leuk om groepen rotganzen te checken en dan deze pareltjes te vinden!

We hadden dus gedurende de dag weinig last, maar tegelijk ook weinig profijt gehad van storm Henk, maar dat werd op de boot terug nog enigszins goed gemaakt. Er vlogen namelijk drie Drieteenmeeuwen in de gebruikelijke meeuwenwolk, die zich leuk lieten zien! Ze vormden een mooi einde van weer eens een prima eilanddag!



Zoals het nu lijkt kunnen we vooruit kijken naar (eindelijk) een periode met mooi winterweer, dus alle reden om de laatste plekken voor de komende excursies (sommige met korting) te reserveren!

158 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page