ROOFVOGELEXCURSIE: GRONINGEN MAAKT DE NAAM WEER WAAR!

Denkt u aan Groningen, dan denkt u aan...? Oké, bij 95% van de bevolking zullen als eerste woorden als studenten, aardbevingen, ver weg, uitgaan, Hooghoudt, eierbal en/of Martinitoren naar boven komen, maar aan dit illustere rijtje zou toch zeker één begrip moeten worden toegevoegd: roofvogels! Ik denk dat er maar weinig (lees: geen; ook dat is de typisch Groningse manier van bescheiden formuleren ;-)) plekken in Nederland te vinden zijn waar zo veel roofvogels voorkomen als in onze thuisprovincie. En dan heb ik het niet alleen over de kwantiteit, ook met de kwaliteit is weinig (lees: niets) mis. Natuurlijk hoop ik tijdens een excursie altijd intens dat de vogels ook meewerken om dit beeld zo duidelijk mogelijk onder het voetlicht te kunnen brengen. Daarbij zijn vooral de weersomstandigheden van belang; bij vogelen in het algemeen maar bij roofvogels in het bijzonder zijn daar wel wat voorkeuren aan te geven, mocht je het voor het uitzoeken hebben. Wat dat betreft viel de volgeboekte groep van gisteren (zaterdag) echter met de neus in de boter; we kregen een mix van wolken en zon, een zuidwesten windje (die had wel een beaufortje minder gemogen, als we dan toch even mogen klagen), een aangename temperatuur (20 graden) en weinig tot geen neerslag; daar kon het al met al niet aan liggen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het werd een heel erg mooie dag met "duizelingwekkende" aantallen roofvogels in een mooie mix. We begonnen net over de Groninger grens in Drenthe, maar met zicht op de stad, de "Apenrots" en de Martinitoren, bij polder Matsloot. De kickstart van de dag werd daar verzorgd door een schitterende VISAREND. Even leek het erop dat we net te laat aan kwamen rijden, want we zagen vanuit de minibus de vogel van de plas naar de kale bomen vliegen (wat suggereert dat de jachtpartij net voorbij was), maar gelukkig voor ons bleek de poging onsuccesvol en na enkele minuten deed de volwassen man een nieuwe poging en liet zich daarbij langdurig schitterend zien!

Een van de onsuccesvolle pogingen. Uiteindelijk wist de vogel wel een vis uit het water te halen.

Na enkele jagende BRUINE KIEKENDIEVEN, groepjes WATERSNIPPEN (met daarbij één BONTE STRANDLOPER), nog een verre VISAREND, meerdere late GIERZWALUWEN en een roepende WATERRAL kwam er als bonus nog een schitterende, adulte REUZENSTERN vlak langs vliegen. Wat een indrukwekkende bakbeesten zijn het toch!

Reuzenstern

Na een kop koffie en Groninger koek van Knol (had ook nog wel in bovenstaand rijtje gepast) was het tijd om daadwerkelijk en voor de rest van de dag Groningen in te trekken. Daarbij kwamen we als eerste terecht in het Zuidlaardermeergebied. Ondanks dat de grote vogeldrukte, die daar in het voorjaar en zomer heerst, inmiddels wat voorbij is, was er nog steeds genoeg te zien. De soort waarvoor we kwamen, ZEEAREND, kostte wat moeite, maar uiteindelijk zagen we drie vogels; twee aan de grond (een volwassen vogel met jong) en een vliegende adult. Verder konden we een jonge HAVIK noteren, zagen we de eerste BLAUWE KIEKENDIEF van de dag en vloog de derde VISAREND van de ochtend langs. Wat betreft de niet-roofvogels vonden we onder andere weer een Reuzenstern, vier KLEINE PLEVIEREN, een WITGAT, vele GELE KWIKSTAARTEN en OEVERZWALUWEN, enkele OOIEVAARS, drie REGENWULPEN en een mooi groepje van ongeveer 30 RINGMUSSEN. Deze laatste soort neemt hard af in Nederland en van dit soort, betrekkelijk grote groepjes, moet je dan ook genieten zo lang en omdat het kan. Daarnaast is het gewoon een prachtige, misschien wat onderschatte soort! Een mooier bruin dan dat van het kopkapje van een Ringmus bestaat er nauwelijks ;-)

Ringmussen
Ringmussen