top of page

ROOFVOGELEXCURSIE: GRONINGEN MAAKT DE NAAM WEER WAAR!

Denkt u aan Groningen, dan denkt u aan...? Oké, bij 95% van de bevolking zullen als eerste woorden als studenten, aardbevingen, ver weg, uitgaan, Hooghoudt, eierbal en/of Martinitoren naar boven komen, maar aan dit illustere rijtje zou toch zeker één begrip moeten worden toegevoegd: roofvogels! Ik denk dat er maar weinig (lees: geen; ook dat is de typisch Groningse manier van bescheiden formuleren ;-)) plekken in Nederland te vinden zijn waar zo veel roofvogels voorkomen als in onze thuisprovincie. En dan heb ik het niet alleen over de kwantiteit, ook met de kwaliteit is weinig (lees: niets) mis. Natuurlijk hoop ik tijdens een excursie altijd intens dat de vogels ook meewerken om dit beeld zo duidelijk mogelijk onder het voetlicht te kunnen brengen. Daarbij zijn vooral de weersomstandigheden van belang; bij vogelen in het algemeen maar bij roofvogels in het bijzonder zijn daar wel wat voorkeuren aan te geven, mocht je het voor het uitzoeken hebben. Wat dat betreft viel de volgeboekte groep van gisteren (zaterdag) echter met de neus in de boter; we kregen een mix van wolken en zon, een zuidwesten windje (die had wel een beaufortje minder gemogen, als we dan toch even mogen klagen), een aangename temperatuur (20 graden) en weinig tot geen neerslag; daar kon het al met al niet aan liggen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het werd een heel erg mooie dag met "duizelingwekkende" aantallen roofvogels in een mooie mix. We begonnen net over de Groninger grens in Drenthe, maar met zicht op de stad, de "Apenrots" en de Martinitoren, bij polder Matsloot. De kickstart van de dag werd daar verzorgd door een schitterende VISAREND. Even leek het erop dat we net te laat aan kwamen rijden, want we zagen vanuit de minibus de vogel van de plas naar de kale bomen vliegen (wat suggereert dat de jachtpartij net voorbij was), maar gelukkig voor ons bleek de poging onsuccesvol en na enkele minuten deed de volwassen man een nieuwe poging en liet zich daarbij langdurig schitterend zien!

Een van de onsuccesvolle pogingen. Uiteindelijk wist de vogel wel een vis uit het water te halen.

Na enkele jagende BRUINE KIEKENDIEVEN, groepjes WATERSNIPPEN (met daarbij één BONTE STRANDLOPER), nog een verre VISAREND, meerdere late GIERZWALUWEN en een roepende WATERRAL kwam er als bonus nog een schitterende, adulte REUZENSTERN vlak langs vliegen. Wat een indrukwekkende bakbeesten zijn het toch!

Reuzenstern

Na een kop koffie en Groninger koek van Knol (had ook nog wel in bovenstaand rijtje gepast) was het tijd om daadwerkelijk en voor de rest van de dag Groningen in te trekken. Daarbij kwamen we als eerste terecht in het Zuidlaardermeergebied. Ondanks dat de grote vogeldrukte, die daar in het voorjaar en zomer heerst, inmiddels wat voorbij is, was er nog steeds genoeg te zien. De soort waarvoor we kwamen, ZEEAREND, kostte wat moeite, maar uiteindelijk zagen we drie vogels; twee aan de grond (een volwassen vogel met jong) en een vliegende adult. Verder konden we een jonge HAVIK noteren, zagen we de eerste BLAUWE KIEKENDIEF van de dag en vloog de derde VISAREND van de ochtend langs. Wat betreft de niet-roofvogels vonden we onder andere weer een Reuzenstern, vier KLEINE PLEVIEREN, een WITGAT, vele GELE KWIKSTAARTEN en OEVERZWALUWEN, enkele OOIEVAARS, drie REGENWULPEN en een mooi groepje van ongeveer 30 RINGMUSSEN. Deze laatste soort neemt hard af in Nederland en van dit soort, betrekkelijk grote groepjes, moet je dan ook genieten zo lang en omdat het kan. Daarnaast is het gewoon een prachtige, misschien wat onderschatte soort! Een mooier bruin dan dat van het kopkapje van een Ringmus bestaat er nauwelijks ;-)

Ringmussen
Ringmussen

Blurry foto (luchttrilling speelde parten) van een juveniele Havik.
De eerste (juveniele) Blauwe kiekendief van de dag.
Heel grappig momentje achteraf. Bij het doornemen van de foto's, waarvan er traditioneel vele mislukken, kwam ik deze misgeschoten Blauwe kiekendief tegen en zag ik dat vogelaars blijkbaar maar op één ding tegelijk kunnen focussen; de twee Vossen op de achtergrond heeft niemand in de groep opgemerkt ;-)
Reuzenstern met een rode ring uit Zweden.

Het hoofdprogramma en de voornaamste reden van deze excursie in deze tijd van het jaar was een bezoek aan Oldambt in Noordoost-Groningen. En we kunnen met recht zeggen dat de streek ons niet teleur heeft gesteld, want als we al blij waren met wat we tot op dat moment hadden gezien; wat we hier voorgeschoteld kregen was in één woord indrukwekkend. Ik denk dat er gedurende de middag nauwelijks een minuut is gepasseerd zonder dat we een roofvogel in beeld hadden, vaak zelfs meerdere tegelijk. Al meteen op het eerste veld hadden we op een gegeven moment drie kiekediefsoorten in één beeld en met name de aantallen Buizerds en Torenvalken waren waanzinnig en ongekend. De hoogtepunten qua soorten waren de ongeveer 15 GRAUWE KIEKENDIEVEN (van alle leeftijden, maar vooral juvenielen), 5 BLAUWE KIEKENDIEVEN (waaronder twee adulte mannetjes), een juveniel vrouwtje SLECHTVALK en uiteindelijk een vluchtige en net iets te verre waarneming van een juveniele ROODPOOTVALK, die we helaas eenmaal dichterbij gekomen niet meer konden terugvinden tussen de vele BUIZERDS, BRUINE KIEKENDIEVEN en TORENVALKEN. Een erg vroeg SMELLEKEN vloog bij een korte stop op de weg terug nog bijna tegen mijn hoofd maar was zo snel laag over de akkers uit beeld (zoals dat gaat bij die soort, ze zijn klein en pijlsnel) dat ik 'm niet op tijd aangewezen kreeg en alleen de mensen die toevallig naast me stonden de vogel in beeld kregen. Het waren prachtige uurtjes in het spreekwoordelijke Hoge Noorden, waarbij we naast de roofvogels op de verschillende akkers ook meerdere TAPUITEN, KEMPHANEN, WULPEN, HOLENDUIVEN, GELE KWIKSTAARTEN en enorme aantallen SPREEUWEN tegenkwamen. Een persoonlijk hoogtepunt, als ik zo vrij mag zijn, was een kleed dat ik nog niet eerder zo mooi heb kunnen bekijken, namelijk dat van een tweede kalenderjaar man Grauwe kiekendief. De meeste jonge mannetjes blijven namelijk gedurende hun eerste zomer in Afrika (in de overwinteringsgebieden) en dit "puberkleed" zie je dus niet vaak in Nederland. Hieronder de foto's van het middagdeel in het mooie Oldambt, met vooral de specialiteit van de regio, de Grauwe kiekendief, in de hoofdrol.

Juveniele Grauwe Kiekendief
Juveniele Grauwe kiekendief
Tweede kalenderjaar man Grauwe kiekendief, een verre van alledaags kleed!
2KJ man Grauwe kiekendief.
En nogmaals, omdat 'ie zo mooi is!
Juveniele Grauwe kiekendief
Juveniele Bruine kiekendief
Juveniele Blauwe kiekendief
Mooie, lichte Tapuit
Vrouw Grauwe kiekendief
Juveniele Grauwe kiekendief
Juveniele man Grauwe kiekendief
Juveniele Grauwe kiekendief

Volgend jaar gaan we zeker weer, dat moge duidelijk zijn. De datum komt binnenkort online.

346 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page