top of page

***RONDJE OOSTVAARDERSPLASSEN: MINDFUL BIRDING!***

MINIBUSEXCURSIE "RONDJE OOSTVAARDERS- EN LEPELAARPLASSEN", 16 APRIL 2022


Één van de deelneemsters van de wederom volgeboekte, maar door ziekte en lichamelijk ongemak tot zes gereduceerde groep, adviseerde me om me ook te gaan richten op de markt van mindfulness en mentale wellness. "Mindful birding" zou wel eens een gat in de markt kunnen zijn. Echter, voor mij is dat begrip eigenlijk een pleonasme. Vogels kijken is per definitie een bezigheid waar je rustig en zen van wordt en waarbij je automatisch de sores van alledag, in ieder geval tijdelijk, vergeet. Dat wil zeggen: Dat is de theorie, maar voor mij geldt dat ik nogal eens in de valkuil van mijn eigen fanatisme trap. Eigenlijk wil ik altijd net weer meer en net iets bijzonderder dan wat de natuur in petto heeft. Het Rupsje Nooitgenoegcomplex, zou je het kunnen noemen. Dat rupsje werd echter wel een mooie vlinder, dus zijn/haar gulzigheid heeft uiteindelijk toch weer geen windeieren gelegd...

Afijn, afgelopen zaterdag was een dag waarop het inderdaad heerlijk zen ging. Het was prachtig weer, maar de wind kwam tegelijk nog wel uit een hoek waarvan het niet in de lijn der verwachting was dat de schaarse en zeldzame soorten van alle kanten uit de lucht zouden vallen. Alle reden dus om simpelweg en met open vizier te genieten van het voorjaar en de soorten die het gebied ons te bieden heeft. En gezien het enthousiasme waarmee deze werden verwelkomd, was er ook weinig noodzaak om meer te wensen.

De eerste uren werden "stukgeslagen" aan de Lelystadzijde van de Oostvaardersplassen, alwaar we eigenlijk al meteen de meeste soorten zagen die je in de rietvelden verwacht. Snor, Roerdomp, Baardman, Blauwborst, Cetti's zanger, Rietzanger, Gekraagde roodstaart, Pontische meeuw, Zeearenden: Het ging allemaal makkelijk en onder een steeds aangenamer voorjaarszonnetje. En natuurlijk: volledig ZEN!

Snor

De eerste Zeearend van de dag!

Man Rietgors

Rietzanger in tegenlicht

Cetti's zanger. We kregen er vandaag zelfs meerdere te zien (om over horen maar te zwijgen...)

De Blauwborsten werkten aanvankelijk nog niet lekker mee. Spoiler-alert: Dat werd later flink goedgemaakt!

Volledig onscherp, maar op verzoek toch geplaatst. U kunt zich vast voorstellen hoe we deze Baardman daadwerkelijk zagen! Wel een prachtig scherpe rietstengel, zeg nou zelf!

Zeearend

Mindful wandelen gaat uiteraard niet snel, dus het was at ruim lunchtijd toen we Lelystad verruilden voor Almere, te beginnen met een wandeling naar één van de meest oncomfortabele vogelhutten van Nederland (en dat zegt wat als u de gemiddelde vogelhut een beetje kent): Die van de Natte graslanden in de Lepelaarplassen. Het is er 's middags echter wel heerlijk vogels kijken, met vooral eenden en wat steltlopers op vaak korte afstand en bij prachtig licht. Hangend aan de balken lukte het om flink wat soorten te zien, zij het vooral van de status "algemeen". Mooi was een onvolwassen vrouw Havik die door het gebied knalde en flinke oproer veroorzaakte, uiteraard volledig terecht gezien haar reputatie.

Havik

Tafeleend

Dodaars

Putter

Het laatste deel van de dag vond plaats rondom het Jan van den Boschpad en uitkijkheuvel en was zoals zo vaak er productief. Meerdere Vossen, meerdere Zeearenden (waaronder het volwassen paartje, waarbij één vogel in de lucht een vis probeerde te verorberen!), 5 late Grote zaagbekken, Lepelaar, Kluten, Tapuiten, een Regenwulp, twee Muskusratten en zowaar een paartje Steltkluten stuwden de daglijst zowel kwalitatief als kwantitatief nog aardig op!

Kluten

Steltkluten

Zeearend

Vos

Adulte Zeearend met vis!

Twee adulte Zeearenden

Zo'n Heckrund is dan toch best intimiderend en vooral groot...

Ongenode gast (en over wie heb ik het dan, is de vraag ;-))

Zeearend

Muskusrat

Lepelaar

Regenwulp

Tapuit

Geheel tot rust gekomen en volledig ontspannen zetten we de terugweg naar het startpunt Lelystad in, maar we moesten toch nog een keer onverwacht "aan de bak". We stuitten namelijk op een Koereiger vlak naast de weg en als bonus kregen we ook een Witgat en een zeer fotogenieke Blauwborst aangeboden! Hoe zen je ook bent, zo'n cadeau kun je niet aan je voorbij laten gaan!

Koereiger; nu nog schaars, maar ik gok dat deze soort over een jaar of tien de Grote zilverreiger achterna zal zijn gegaan!

Blauwborst. Wow!



Een fijne afsluiting van een relaxte dag voorjaarsvogelen in Nieuw Land. Deelnemers: Bedankt en tot de volgende sessie!

208 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page