top of page

PRIVÉ-EXCURSIE: WANDELEN DOOR VERBORGEN PAREL IN WESTERWOLDE!

Gisteren (woensdag) mocht ik met Hennie en Theo op pad door hun "achtertuin". Hannie had een dagexcursie cadeau gekregen bij haar pensionering en leek het leuk om eens wat meer te weten over het vogelleven rond haar/hun dagelijkse wandelrondjes. Voor mij was dit een heel leuke gelegenheid om kennis te maken met een deel van "mijn provincie" Groningen dat tot gisteren een grote blinde vlek vormde.

Welnu, het werd een prachtige zomerdag rondom de meanderende Ruiten Aa. Westerwolde, en in dit geval de omgeving van Vlagtwedde, bleek een werkelijk prachtig deel van Groningen/Nederland, iets wat Hannie en Theo natuurlijk al lang wisten. Dit esdorplandschap, waar de beek doorheen stroomt en waarlangs zich vele ruige en kruidenrijke landjes en stukken (broek)bos liggen, verdient het om meer bekendheid te krijgen. Maar omdat de rust natuurlijk ook een unique selling point van de regio is, zou ik zeggen: ga er allemaal een keer heen, maar liever niet tegelijk ;-)

Ook vogeltechnisch was er genoeg te beleven, ondanks de warmte en het feit dat het inmiddels eind juni was en de zangactiviteit van vele vogels dus erg laag is. We liepen in totaal een kilometer of 16 en zagen bijvoorbeeld even zo veel Grauwe klauwieren! Het was fantastisch te zien hoeveel goede plekken er voor de soort zijn ingericht en dat er op bijna alle op het oog kansrijke locaties ook daadwerkelijk vogels aanwezig waren. We vonden de soort op zeker 6 verschillende plekken in een al met al relatief klein oppervlak. Hoeveel er daadwerkelijk zitten blijft alleen maar gissen (maar zal vast indrukwekkend zijn)!

Daarnaast zagen we ook nog eens op drie verschillende plekken Wielewalen met voedsel rondvliegen, dus het dudeljoo zal hier in de eerste weken van mei niet van de lucht zijn! Andere leuke soorten waren o.a. Middelste bonte specht, Appelvink, Groene specht, op meerdere plekken Ringmussen, Havik, Sperwer en vele Geelgorzen. Verder waren de enorme aantallen Bruin zandoogjes op vlindergebied opvallend en waren qua libellen de Tangpantserjuffers en Weidebeekjuffers favoriet.

Oftewel en kort samengevat: een fijn en gezellig dagje in een onverwachte hoek van Nederland! Hennie en Theo: bedankt en hopelijk tot een volgende keer!

Dé soort van de dag: Grauwe klauwier! We zagen er echt heel veel!

Grauwe klauwier man

Grauwe klauwier vrouw

Weidebeekjuffer

Tangpantserjuffer. Zie ik toch ook niet heel vaak!

Juveniele Kneu

Weidebeekjuffer

Kleine vuurvlinder

Icarusblauwtje

Grote roodoogjuffer

Bruin zandoogje

Vrouw Gele kwikstaart

Weidebeekjuffer

Tangpantserjuffer

Platbuik

228 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page