PRIVÉ-EXCURSIE: VAN ALOM AANWEZIGE ARENDEN, AFWEZIGE UILEN EN AARDIGE "BIJVANGSTEN"!

Bijgewerkt op: feb 22

Het is altijd weer leuk en enigszins spannend om te zien wie er bij een privé-excursie uit de auto stappen en met wie je dus een dag op stap mag. Tegenwoordig zijn dat overigens vaak bekenden dan wel vaste gasten, maar vandaag mocht ik op stap met twee personen (zo veel wist ik) die al wel Birdingholland.nl-ervaring hadden, maar niet met mij. Het bleken twee jonge zussen uit Rotterdam, Inge en Monika, te zijn, die een weekendje in het noorden hadden gepland rondom het thema "vogels". Ze hadden vogelspellen meegenomen, hadden vogelfilms en documentaires op het programma staan en ik (Martijn) had de eer het dagprogramma voor hen te mogen verzorgen. Ze hadden als wenssoorten roofvogel en uilen, maar gaven meteen aan dat ze ook voor andere soorten en soortgroepen zeer te porren waren. Veel was nieuw, alles was leuk; altijd een mooie motivatie om de dag mee in te gaan. Één soort stond overigens wel bovenaan de wensenlijst: Zeearend. Met name Inge had al meermaals wonderbaarlijk om deze soort heen gevogeld en was er inmiddels wel aan toe om 'm een keer in Nederland te zien.

Ik trof het duo om negen uur en startten... vals! Het is altijd bijzonder vervelend om soorten te missen, maar op één of andere manier vond ik het nu extra zuur dat we de dag moesten beginnen met een afwezige uil. Vorige week schreef ik nog dat het zo fijn is om een betrouwbare vogel te hebben om excursies mee af te trappen, maar dat is natuurlijk ook de goden verzoeken. De Bosuil strafte mijn overmoedige pennenstreek genadeloos af, want gunde ons slechts een blik op een pijnlijk leeg gat in "zijn" boom. Het onderstreept maar weer eens dat wat we eigenlijk al lang weten: bij vogels kijken kun je niets als vanzelfsprekend aannemen en eigenlijk is dat maar goed ook.

Erg jammer, dat natuurlijk wel, maar geen reden om ons uit het veld te laten slaan (oké, heel even dan ;-)). De Bosuil huist namelijk op een mooi landgoed waar nog veel andere leuke soorten te vinden zijn. De lente zwaaide ook hier inmiddels de scepter en zorgde voor een symfonie aan geluiden, waarbij de spechten (o.a.) de ritmesectie vormden. Zie lieten zich derhalve makkelijk vinden en tussen de vele Grote bonte spechten zagen we dan ook vrij snel 2-3 prachtige Middelste bonte spechten!


Middelste bonte specht
Middelste bonte specht
Middelste bonte specht bij iets wat een nestholte zou kunnen worden/zijn??

Ook de twee Rode eekhoorns, die acrobatische toeren uithaalden in de boomkronen, waren leuk en noemenswaardig, evenals een overvliegende Havik.

Om de trefkans met Zeearend zo groot mogelijk te maken, besloot ik de route iets om te gooien ten opzichte van het gangbare plan. Een grote kans om ze te zien heb je natuurlijk rondom een nestlocatie, die op het moment klaar gemaakt worden voor het komende broedseizoen. Het mooie van de plek bij het Zuidlaardermeer is dat je het nest prima kunt bezoeken. Je staat ver genoeg weg om de arenden op geen enkele manier te kunnen verstoren, terwijl je als liefhebber met kijker en telescoop genoeg kunt zien om heel enthousiast te worden. Dus parkeerden we halverwege de ochtend de auto aan het begin van de onverharde weg en liepen richting de plek waarvandaan je het beste uitzicht hebt. Onderweg troffen de de eerste overtrekkende Ooievaars van dit voorjaar alsmede enkele schitterend, knalgele Geelgorzen! Die kom je ook niet tegen rondom Rotterdam ;-)

Geelgors in de voorjaarszon

Al snel zag ik op grote afstand twee dikke stippen in een top van een boom zitten. Bingo! Hoewel de afstand net wat te groot was om daadwerkelijk te kunnen zeggen dat je een Zeearend in volle glorie hebt gezien, waren ze natuurlijk onmiskenbaar!

Paartje Zeearend

De meiden kozen ervoor om even wat tijd te steken in deze vogels. Roofvogels in het algemeen en Zeearenden in het bijzonder kunnen lang stilzitten, maar we gokten er toch op dat ze binnen afzienbare/te overziene tijd naar het nest zouden verplaatsen, wat de kwaliteit van de waarneming enorm zou verbeteren. Ondertussen werden we vermaakt door o.a. een grote groep Kramsvogels, een leucistische Kolgans en een groepje Reeën.

Leucistische Kolgans met twee "normale" soortgenoten.