top of page

PRIVÉ-EXCURSIE: RONDJE "TOT DE VERBEELDING SPREKENDE SOORTEN"

Bijgewerkt op: 1 mrt. 2022

VRIJDAG 25 FEBRUARI


Afgelopen vrijdag mocht ik met Laura en haar man Sven, twee beginnende maar enthousiaste vogelaars, vanuit hun recent verworven huisje nabij Wateren een rondje maken langs hun nieuwe achtertuin. Nou ja, nieuw: Ze komen al jaren in Drenthe en kennen de plekken, maar wilden nu wel eens met een vogelaarsoog de verschillende gebieden bewandelen en tegelijk proberen een aantal van de tot de verbeelding sprekende soorten eindelijk eens in beeld te krijgen.

Het eerste stukje bos bleek aanvankelijk vrij stil, maar begon langzaam maar zeker te ontwaken, ondanks de nog steeds frisse en (te) stevige wind. Roodborsttapuit en Boomleeuweriken vielen het meest in de smaak, maar het hoogtepunt was de eerste soort in het rijtje waarnaar de titel van dit verslag naar verwijst: Zwarte specht! We hoorden al een tijdje een vogel op grote afstand roepen, maar als ware het een wonder kwam de vogel ineens op ons af vliegen en ging een tijdje foerageren in een boom op genietafstand. Het zijn geweldige vogels en het enthousiasme was dan ook niet van de lucht!

Zwarte specht

Zwarte specht

De Boomleeuweriken zongen soms boven ons hoofd; heerlijk!

Één van de grootste wenssoorten van het stel was echter Kraanvogel. Ondanks dat ze zoals gezegd al vaak en veel in Drenthe hebben rondgefietst en gewandeld, waren ze deze Drentse specialiteit nog nooit tegen gekomen. Dat werd dus hoog tijd en daarom besloten we om de akkers rondom het Fochteloërveen te checken; dat is waar je de soort in deze tijd van het jaar zou kunnen aantreffen. Het was even zoeken, maar uiteindelijk was het flink raak! Eerst een groep van zeven, vervolgens drie en later nog eens negen! Zo heb je er nul en zo staat de teller dus ineens op 19 Kraanvogels! We hebben flink de tijd genomen om er door de telescoop van te genieten!

Kraanvogels en Grauwe ganzen


Invallende juveniele Kraanvogel

Invallende adulte Kraanvogel

Familie Kraanvogel

Leuke "bijvangsten" tijdens het zoeken en kijken naar Kraanvogels waren o.a. enkele Wilde zwanen, twee Blauwe kiekendieven, zingende Geelgorzen, Kramsvogels, Grote lijsters en een veld met letterlijk honderden piepers, waaronder ontzettend veel Waterpiepers.

Wilde zwanen

Kramsvogel

Graspieper

Het ging voorlopig dus erg voorspoedig en dus besloten we om te proberen om ook een uil op de daglijst te krijgen. Ook dat was een grote wens, dus ik hoopte ontzettend dat "onze" Bosuil bereid was om wederom acte de présence te geven. En... dat deed hij waarachtig, waarop de stemming zoals valt te begrijpen nog beter werd. De feestvreugde werd compleet gemaakt door o.a. zeker twee Middelste bonte spechten, Vuurgoudhaantjes en Staartmezen, waaronder een witkoppig exemplaar.

Bosuil!

Middelste bonte specht

Witkoppige staartmees

Nog een Middelste bonte specht

Om de dag compleet te maken en de laatste soort in het rijtje "tot de verbeelding sprekend" dan ook nog maar te proberen, togen we naar het Zuidlaardermeergebied in een poging een Zeearend te zien. Daar aangekomen en uitgestapt spraken we een dame die ons verzekerde dat de vogel er niet was en dat ze al sinds 10 uur die ochtend aan het zoeken was. Ze had haar woorden nog niet uitgesproken of er kwam een Zeearend aangeflapt! De vogel jakkerde in noodvaart achter twee Zwarte kraaien aan, die blijkbaar te dicht bij het nest waren gekomen. Dat gedrag wijst erop dat de vrouw waarschijnlijk inmiddels op de eieren zit. Het was een korte maar zeer indrukwekkende show, die later nog kracht werd bijgezet door middel van nog een korte vliegronde, waarna de vogel de polder in verdween. Nou, klaar waren we, de dag was eigenlijk wel af!

Zeearend met in dit geval een Zwarte kraai achter hem. De achtervolging was toch echt andersom ;-)

Zeearend

We konden terugkijken op een geweldige vogeldag waarop eigenlijk zo goed als alles lukte. Alleen Klapekster liet het, waarschijnlijk mede door de harde wind, afweten, maar na een lesje herkenning van zowel de soort als de habitat hebben de twee die soort als huiswerk meegekregen voor het weekend dat hen nog restte in Drenthe. Met mooi en windstil weer moet de soort ook zelf te vinden zijn ;-)

Tevreden hobbelden we terug naar Wateren en om de dag even helemaal af te toppen kwamen we zowaar nogmaals een prachtig en luidruchtig paartje Kraanvogels tegen! We waren al verwend met de soort, maar deze waarneming spande de kroon!

Kraanvogels

Kraanvogels

Toen ik het stel weer had afgezet kwam ik nog een mooi veldje tegen met vele honderden (!) Koperwieken! Helaas kon ik ze niet meer aan gasten laten zien, dus ik heb zelf even in stilte genoten van deze schitterende lijsters. Daarna kon ik ook tevreden terug richting Zuidhorn!

Één van de vele honderden Koperwieken!

221 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page