top of page

PRIVÉ-EXCURSIE: MET FAMILIE BUTH IN DE PRUTH!

Bijgewerkt op: 5 mrt. 2023

PRIVÉ-EXCURSIE, 2 MAART 2023


Eindelijk was het weer eens zo ver: ik mocht weer op stap met Ilona, Mark en Lars Buth! De afgelopen jaren betekende dat steevast extreem gezellige en tevens succesvolle dagen met mooi weer, maar ook dagen die altijd anders verlopen dan een gemiddelde excursiedag. Het drietal heeft namelijk een zeer brede interesse, die veel verder reikt dan vogels alleen. Dus tijdens een excursiedag gaan er altijd zakjes mee voor braakballen en uitwerpselen van leuke soorten, potjes voor kevers en andere waterbeestjes, dozen voor dode dieren die worden gevonden enzovoort. Kortom, de afleiding is enorm en dat zorgt ervoor dat ik maar beter geen vast omlijnd plan kan maken, want het loopt altijd anders dan je verwacht!

En dat is als gids natuurlijk heerlijk. Niet alleen zijn ze allen als een kind zo blij als ze een dag lekker buiten mogen spelen (waar dan ook!), ze zijn daarnaast ook dankbaar en tevreden met zo goed als alles wat ze tegenkomen. Ik zoek een mooie route uit en zorg voor de nodige gevleugelde hoogtepunten, terwijl zij door de begroeiing kruipen, onder bruggetjes scharrelen en vooral met schepnetjes in de prut hangen op zoek naar waterbeestjes. Ik geniet van hun brede blik en enthousiasme en leer tegelijk ook nog eens wat. Wat wil een gids nog meer?

Ook afgelopen donderdag was weer een klassieke Buth-dag: prima weer, leuke soorten, vele momenten met de neus in de prut (klaarblijkelijk succesvol, want er werden leuke soorten omhoog gehaald) en niet onbelangrijk: heel veel gezelligheid!

We startten in de Onlanden en omdat ik vooral verstand heb van vogels, houd ik me in dit verslag even bij deze soortgroep ;-). We zagen o.a. Bruine- en Blauwe kiekendief en een Zeearend, die lastig werd gevallen door twee lokale Buizerds. In een poging de nieuwe David Attenborough te worden, maakte ik een filmpje van dit indrukwekkende tafereel. Echter...ik drukte op "uit" toen ik dacht dat ik op "opnemen" drukte en andersom. Kortom, ik had prachtige beelden van het moment dat ik de camera van de Zeearend af bewoog alsmede van het pad waarop we liepen. Gelukkig bleek het één kort moment wel goed te zijn gegaan, waarvan hier het resultaat. Ik bel de BBC voorlopig nog even niet.


Een verstild beeld van de Zeearend.

In de Onlanden lagen de Buthjes toch vooral in de sloot, hengelend naar o.a. Geelgerande watertorren. Hier een bakje met resultaat, waaronder ook een libellenlarve. Ook werden de gewenste ottersporen gevonden!

De volgende plek was de locatie van "onze" Bosuil, maar daar gebeurde waar ik al een beetje bang voor was. De uil was niet zichtbaar, waarschijnlijk omdat er inmiddels gebroed wordt en ze dan iets minder publieke optredens verzorgen. Gelukkig voor ons kregen we nog wel een kruintje te zien toen één van de vogels even over het randje koekeloerde!


De Boomklevers zijn weer lekker vocaal en zichtbaar!

Een rondwandeling in het bos "achter de uil" bracht zeker drie Middelste bonte spechten en, behoorlijk verrassend, een overvliegende adulte Zeearend! Een sprint naar een open plek leverde leuk zicht en geinige foto's op!

Machtige Zeearend!


Middelste bonte specht

Op weg naar een plek voor Ransuilen kwamen we letterlijk langs een hoekje met Blaarkoppen waar de dag ervoor een Koereiger was gevonden. Deze bleek nog aanwezig en liet zich fenomenaal zien!

De Ransuilen waren nog niet aan het broeden en zaten nog rustig in hun boom. Zeker 8 vogels telden we en Ilona vertrok met een volle zak braakballen waarmee zowel zij zelf als wat kinderen zich weer kunnen vermaken!

De laatste bestemming was de kwelder voor de sterren van deze winter: de Velduilen. Ook vandaag waren ze weer op oorlogssterkte en dankzij het mooie en rustige weer geweldig actief. Het was weer genieten, ook van de Blauwe kiekendieven die op de achtergrond hun rondjes maken! Ik kon dan ook niet anders dan mijn inmiddels enorme collectie Velduilenfoto's nog wat uitbreiden. Het zijn vogels die je gewoon blijft vastleggen...

Muis uit het vuistje (en een geslaagde Boomvalk-imitatie!)

Met gestrekt been inkomen, rode kaart!

Nadat er ook nog een kwelderslootje binnenstebuiten werd gekeerd, vertrok de familie Buth weer richting Noord-Holland. Bij deze nogmaals heel veel dank voor de mooie en gezellige dag en ik ben nu al benieuwd naar de volgende!

185 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page