top of page

PRIVÉ-EXCURSIE: EEN AVOND OM IN TE LIJSTEN!

Martin en Jolanda verbleven afgelopen week op een camping in Drenthe en maakten van de gelegenheid gebruik om aan twee excursie van ons deel te nemen. Afgelopen maandag waren ze bij de "Draaihalzendag" (zie vorige blog) en gisterenavond (donderdag) ging ik (Martijn) privé met hen op stap. Hoofddoel was het zien van Nachtzwaluwen, maar aangezien we elkaar reeds om 19.30 uur troffen, hadden we wat tijd over om rustig warm te draaien op twee andere locaties in de buurt. Het voorprogramma was meteen al veelbelovend, want we zagen o.a. baltsende Watersnippen (beetje rare tijd om nog te baltsen, eigenlijk!), meerdere Grauwe klauwieren, Tapuiten, Boom- en Veldleeuweriken en Geelgorzen, dat alles bij zeer rustige weersomstandigheden en een aangename temperatuur.

Grauwe klauwier
Baltsende Watersnip
Boomleeuwerik

Rond een uur of negen liepen we het gebied in waar we de Nachtzwaluwen hoopten aan te treffen. Het was, nogmaals, een werkelijk perfecte avond. Geen wind, schitterende luchten, lekker warm en met veel rondvliegende insecten (!). Je zou zeggen: Alle ingrediënten voor een perfect avondje Nachtzwaluwen werden ons alvast opgediend!

De eerste soorten die we zagen waren echter geen Nachtzwaluwen, maar wederom een paartje Grauwe klauwier en zowaar twee Kraanvogels! Die laatste liepen op een nogal verrassend stuk van het gebied (een droge, kale vlakte) maar blijkbaar viel er wat lekkers te halen. Op een gegeven moment riepen de twee vogels elkaar, waarbij de vlakte werd gevuld met de echo van het indrukwekkende geluid. In combinatie met de ambiance van een zomeravond was dat het eerste kippenvelmoment!

Grauwe klauwier
Kraanvogel

We lieten de vogels maar met rust en wandelden rustig (en al muggen wegslaand ;-)) verder tot we uiteindelijk op de locatie kwamen waar ik de Nachtzwaluwen verwachtte. Het was nog redelijk licht, dus ik had het idee dat we nog wel even geduld zouden moeten hebben voor we überhaupt kans zouden maken op een waarneming. Toch kwam het nachtleven al aardig vlot op gang, met o.a. de eerste Houtsnippen en enkele vleermuizen, waaronder enkele Rosse vleermuizen (volgens mij, maar ik laat me graag corrigeren).

Rosse vleermuis, dunkt me?
Houtsnip

Maar echt memorabel werd het volgende half uur... Jolanda merkte, in nog behoorlijk goed licht, de eerste vliegende Nachtzwaluw op. Deze liet zich al jagend, roepend en vleugelklappend werkelijk fenomenaal zien en landde in het veld niet ver van waar we stonden. We hoopten dus vurig op een spoedige vervolgwaarneming. En die kwam, EN HOE! Nadat er in de verte een vogel begon te zingen, flapte er plotseling een volgend exemplaar vlak langs en... landde op een kale tak vlakbij! De euforie was groot; we konden de vogel grandioos en langdurig bekijken, waarbij hij uiteindelijk zelfs begon te zingen. Ik heb in mijn leven al best wat Nachtzwaluwen gezien, maar dit was veruit mijn beste waarneming ooit. En hoe geweldig is het dan dat je dat kunt delen met twee heel enthousiaste excursiegangers!

Zingende Nachtzwaluw... Pfff, wat gaaf!
Nachtzwaluw

Nadat de vogel uiteindelijk opvloog om te gaan jagen, genoten we nog even van wat zingende vogels, waarbij er weer een/de vogel voor ons ging zitten. Het kon werkelijk niet op!

Nachtzwaluw

Nadat ook deze vogel weer begon te jagen, besloten we dat het zeer waarschijnlijk niet mooier zou worden. Onder onwerkelijke luchten wandelden we terug naar de auto, waarbij we nog een laatste keer werden getrakteerd op een dichtbij langsvliegende Nachtzwaluw, alsmede enkele Houtsnippen.

Afgaand op de reacties van Martin en Jolanda ter plaatse en de appjes achteraf denk ik dat we alle drie nog wel wat dagen zullen nagenieten van deze topavond met als hoofdrolspeler één van de meest geheimzinnige en fascinerende soorten van Nederland!

230 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page