top of page

MINIBUSEXCURSIE ZEEARENDEN IN DE OOSTVAARDERSPLASSEN: SCHOOLREISJE MET GENODE GASTEN!

MINIBUSEXCURSIE "ZEEARENDEN IN DE OOSTVAARDERPLASSEN", MAANDAG 12 SEPTEMBER 2022


Ik hoor het meermaals: een dagexcursie per minibus voelt heel vaak als een soort schoolreisje! Je stapt 's ochtends vol verwachting, met een lange dag in het vooruitzicht en een tas vol proviand in, laat je de hele dag lekker van de ene naar de andere mooie plek rijden en wordt aan het eind van de dag, vol van ervaringen, mooie momenten en soorten, weer afgezet. Het is dat we ons doorgaans bij terugkomst niet onder de stoelen verstoppen, anders waren de gelijkenissen helemaal treffend geweest ;-).

Gisteren vond er weer schoolreisje plaats in en rond de Oostvaardersplassen. Ditmaal was het een themareisje rondom onze mooiste (?) en grootste (!) roofvogel: De Zeearend. Ondanks dat deze imposante soort inmiddels in de lift zit (Nederland telde het afgelopen jaar 29 territoria!), blijft elke ontmoeting een privilege en is het geweldig leuk om een dagje op pad te gaan om te proberen zo veel mogelijk waarnemingen en wellicht ook fotomomenten te verzamelen. In de minibus zaten, naast mensen met al enige ervaring met de soort, ook vogelaars die de soort nog nooit hadden kunnen vinden en vurig hoopten dat vandaag de langgewenste ommekeer zou betekenen.

Welnu, dat gebeurde, en hoe! Na een wat stroeve start aan de Almerezijde van het gebied was het flink raak vanaf de Oostvaardersdijk met twee waarnemingen op, voor deze soort, geringe afstand (helaas wel in vol tegenlicht). Naarmate de dag vorderde stapelden de Zeearenden zich op en was het uiteindelijk zelfs zo dat de laatste waarnemingen nog maar op gematigd enthousiasme konden rekenen. Niet omdat de soort het niet meer waard was, maar simpelweg omdat we verwend en overvoed waren geraakt! We zagen op ongeveer 10 plekken zeker 8-9 individuen, waaronder een vliegshow van 3 vogels samen en meerdere rustende vogels. Geweldig en ook ik kan er nog steeds intens van genieten!

De tweede waarneming was de eerste écht bevredigende. Deze adulte vogel werd dan ook met zeer veel enthousiasme ontvangen, ondanks het tegenlicht ;-)

In hetzelfde tegenlicht zal iets verderop deze onvolwassen vogel. Vorstelijk en imposant!

Vanaf de Knardijk zagen we meerdere vogels rondvliegen, waaronder deze jonge vrouw!

Jonge man (links) en jonge vrouw, ravottend in de lucht

Rustende Zeearend voor de hut De Poelruiter

De vliegshow van drie Zeearenden was (ook) een hoogtepunt!

Het gebied biedt meer vogels dan alleen Zeearenden die negeerden we natuurlijk niet. Zo verzamelden we o.a. nog steeds een Slangenarend (zeer laat!), de Flamingo, de eerste Blauwe kiekendieven, een Havik, Boomvalken, een juveniele Wespendief, een Raaf, een (overzomerende?) Grote zaagbek, meerdere Pontische meeuwen, veel Cetti's zangers, enkele Vuurgoudhanen en een Ringslang.

Oftewel: een geslaagd schoolreisje, lijkt me zo!

Flamingo met juveniele Lepelaar. Eerlijk is eerlijk: de foto is niet van gisteren (hij liep toen iets verder weg), maar van de excursie van afgelopen vrijdag.

De Slangenarend vloog boven de Driehoek, waar wij niet waren. Hij was mooi te zien door de telescoop, maar de foto's zijn slechts ter registratie...

Pontische meeuwen

Groenpootruiter ziet een Buizerd overvliegen.

deze jonge Lepelaar bedelde onophoudelijk bij één van de ouders.

Één van twee rondvliegende Blauwe kiekendieven.

Eenden zitten momenteel allemaal in hun bruine eclipskleed, dus we besteden daar nu even iets minder aandacht aan (komt over een paar weken wel weer). Deze Wintertaling zwom echter zo dichtbij dat 'ie niet te negeren was ;-)

Nog een keer de Flamingo van vrijdag.

We herhalen deze excursie dit najaar nog een paar keer, u kunt uw plek HIER BOEKEN!

305 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page