top of page

KRAANVOGELS IN DRENTHE: MET TWEE VOETEN TERUG OP DE GROND IS OOK PRIMA!

Precies een week geleden vonden wij, tijdens de eerste editie van deze excursie, een vogel die zo zeldzaam was, dat we een week later nog steeds de gevolgen van die vondst voelden (je geniet hier als vogelaar nou eenmaal flink lang van na) en zagen (er waren een week na dato nog steeds flink wat vogelaars in het gebied maar de vogel op zoek). De Bastaardarend heeft heel wat mensen op de been gebracht en meestal ook gelukkig gemaakt, maar om maar meteen met de deur in huis te vallen: Wij zagen 'm niet meer en dat had een vrij duidelijke reden. De vogel bleek namelijk in de ochtend al overvliegend te zijn gezien boven het Zuidlaardermeergebied. Hij schuift dus stukje bij beetje op richting huis, hoewel hij als hij in dit tempo doorgaat het nog wel een jaartje duurt voor 'ie er is ;-).

Het was dus tijd om de ontdekking langzaam maar zeker achter ons te laten en we begonnen de volgende excursie op zoek naar Kraanvogels dan ook met twee voeten terug op aarde en de blik omhoog. Nadat we op de parkeerplaats waar we elkaar ontmoetten al o.a. een Zwarte specht hoorden, was onze doelsoort van vandaag ook al snel "binnen": We zagen zes vogels roepend overvliegen en twee exemplaren liepen aan de rand van een plas; dat ging wederom gesmeerd en vlotjes!

Kraanvogels in tegenlicht

De eerste wandeling bracht best wat leuke soorten, maar de meeste vogels zaten of te ver weg of zaten achter een gordijn van luchttrilling. Het is heerlijk, die blauwe luchten en lentetemperaturen, maar voor vogels kijken en vogels vastleggen is het niet altijd even gunstig. Dat we dus bijvoorbeeld Zomertalingen, een Klapekster, Blauwe kiekendieven, wederom een Kraanvogel en zelfs een Rode wouw zagen overvliegen, moet u dus bij deze maar even aannemen, evenals het feit dat twee deelnemers een Roerdomp hoorden hoempen!

Waar nog net wel een bewijsje van te trekken was, was van de Zwartkopmeeuw, die zich door z'n karakteristieke roep verraadde in een grote groep foeragerende meeuwen en van de Adder, die we zagen wegkruipen langs een pad. Ik had mijn vaste 800 millimeter erop; bijzonder onhandig in dit geval (ik moest flink naar achteren om de slang er überhaupt op te krijgen), maar er het is iets...

Adder van afstand

Adulte Zwartkopmeeuw; in het noorden nog altijd een best leuke verschijning.

Toen we op zoek wilden naar wellicht nog wat meer Kraanvogels, stuitten we eerst op twee mooie, langs de weg zingende Blauwborsten. Ook hier weer geen foto van mijn hand (ik stond steeds net verkeerd of de lucht te checken op overvliegers), maar we hebben ons er wel goed mee vermaakt en de soort is en blijft een lust voor het oog en oor. De zoektocht naar Kraanvogels die daarop volgde leverde eerst een los exemplaar op en vervolgens een groep van ongeveer 12. De eerste liet zich mooi zien (maar door luchttrilling waren mooie foto's wederom lastig; ik ben er niet aan begonnen), de groep liep dermate op afstand dat het door de telescoop leek alsof er een stuk vershoudfolie voor de lens hing; wat gaat de lucht tekeer als de zon warm en de grond nog koud is! Uit pure fotografische armoede heb ik dus maar een vliegtuigje op de foto gezet ;-)

De Airbus Beluga, één van de meest bizarre vrachttoestellen ooit gemaakt!

Het was inmiddels al tijd voor een laatste onderdeel en met dit weer en deze vergezichten is een wandeling naar de Zeven eigenlijk wel een must. Onderweg zagen en hoorden we verschillende Raven boven het bos, zongen er o.a. enkele Kuifmezen en Vuurgoudhanen en lukte het om enkele Heikikkers in beeld te krijgen die hun typische bubbelende roep al eerder prijsgaven. Vanuit de toren kregen we wederom twee Kraanvogels in beeld, die rustig aan het poetsen waren op een plek die hopelijk ook dit jaar weer als broedplek zal dienen!

Kraanvogel in z'n habitat

Hiermee was de excursie ten einde en kunnen we concluderen dat we onze portie Kraanvogels zeker hebben gezien en we daarnaast een leuk lijstje "bonussen" bij elkaar hebben gewandeld. Als ik de sfeer goed peilde, was iedereen dan ook dik tevreden, maar was de koek nog niet helemaal op De toegift op weg terug naar de verzamelplaats bestond uit een jagende man Blauwe kiekendief en drie Wilde zwanen, waarvan een paartje vreemd genoeg twee jonge Knobbelzwanen "geadopteerd" leek te hebben!

Twee adulte Wilde zwanen met twee jonge Knobbelzwanen!

Blauwe kiekendief

Blauwe kiekendief

Deelnemers: Bedankt, het was weer een prachtige en gezellige dag! Tot binnenkort!


175 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page