top of page

JAARAFTRAP, EDITIE 4: SOEPSCHOENEN, OPSPATTEND WATER EN MOOIE VOGELS!

MINIBUSEXCURSIE, ZATERDAG 14 JANUARI 2023


Weet je nog wat je deed toen die gekmakende bak regen over ons uit werd gestort en het leek alsof het nooit meer droog zou worden? Gisteren voor wie dit op zondag leest en anders zaterdag de 14e januari zal ongetwijfeld nu al de boeken in gaan als één van de natste dagen van 2023. Het regent niet vaak de hele dag en aan één stuk gestaag door, maar deze dag vormde daarop toch echt een uitzondering. Met de (al jaren lang totaal disfunctionerende) buienradar-app in de hand hoopten we, misschien tegen beter weten in, dat het nog even droog zou worden ("Het is droog, dit is alleen nog opspattend water"), maar we eindigden onvermijdelijk toch met "soep in de schoenen", zoals één van de deelnemers het zo beeldend verwoordde.

De dag mag dan letterlijk in het water gevallen zijn, figuurlijk was dat zeker niet het geval. Het bleek eens te meer dan deelnemers aan Birdingholland.nl-excursies niet voor één gat te vangen zijn, ze er te allen tijde het beste van willen maken en dat de vogels ook op knetterslechte dagen gewoon voor handen zijn. We gingen dus gewoon vol goede moed op pad in ons rijdende schuilhutje. Nadat ik de wensen voor de dag had geïnventariseerd, besloten we te gaan voor de inmiddels "klassieke" route. Had ik aanvankelijk nog een rondje langs de Friese IJsselmeerkust en de Afsluitdijk in gedachten, de wenssoorten die als eerste door de deelnemers werden genoemd (Kraanvogel en Zeearend) wezen echter onvermijdelijk en overduidelijk een andere kant op. Klant is natuurlijk koning, dus reden we in plaats van westwaarts meteen zuidwaarts en kwamen we in de omgeving van Appelscha uit. En hoe leuk is het dan dat de soorten die gewenst waren vrijwel meteen werden gevonden! Naast ongeveer 15 Kraanvogels en niet minder dan DRIE Zeearenden, die aanvankelijk samen in een struik zaten (!), zagen we voor de koffie bovendien al een Blauwe kiekendief, meerdere Wilde- en Kleine zwanen en zowaar een Kleine rietgans, één van de soorten die ik wilde laten zien door te kiezen voor de IJsselmeerkust. Allemaal heel fijne soorten waarvan het door de omstandigheden zo goed als onmogelijk foto's maken was. Omdat een verslag zonder plaatjes is als een groep Rotganzen zonder Roodhalsgans (best leuk, maar er mist iets), hier tegen beter weten in wat korrelige documentatie ter illustratie.

DRIE Zeearenden (2 adult en een jong) in ÉÉN struik!

DRIE soorten zwanen op ÉÉN foto: Wilde- (links), Knobbel- (achter) en Kleine (rechts) zwanen!

DRIE soorten ganzen op ÉÉN foto: Toendrariet- (voor), Grauwe (midden rechtsachter) en Kleine rietgans (rechts)!

Nogmaals de Kleine rietgans, een soort die we maar weinig zien op excursies!

Kraanvogels

Kleine zwanen

Zeearend

Zeearenden

Wilde zwanen

Normaal gesproken neem ik zelf altijd koffie en koek mee, maar na deze mooie maar frisse ochtend besloten we het opwarmen, de sanitaire stop en de koffie te combineren in het Buitencentrum van het Drents-Friese wold.

Voor het middagdeel verplaatsten we ons naar het noorden. De Waddenkust mag je niet missen en ook deze dag werden we, ondanks het eigenlijk alleen maar minder wordende weer, uiteindelijk beloond voor ons doorzettingsvermogen. Aangekomen in de Bantpolder bleef het aanvankelijk bij een heleboel soorten eenden en zeer grote aantallen Wulpen. Ganzen waren er nauwelijks te vinden, dus moesten we elders op zoek naar de winterparel onder de ganzen (je weet welke soort ik bedoel...). Na wat rondrijden, scannen en tegelijk zorgen dat we nergens vast kwamen te zitten in de zeiknatte en verraderlijke Friese klei waarmee de bermen bekleed zijn was het geluk uiteindelijk aan onze zijde: heel ver achterin een polder ontwaarde ik een exemplaar in een grote groep Rotganzen. En waar vogels normaliter plegen weg te vliegen wanneer we uitstappen, gebeurde hier het tegenovergestelde: net toen we de vogel in de telescoop hadden vloog de hele groep op om recht op ons af te komen en een heel stuk dichterbij neer te gaan. Waarvoor nog hartelijk dank, trouwens!

Komt 'ie aan!

En daar loopt 'ie zomaar. Zo'n Roodhalsje geeft de dag meteen de kleur die je zo nodig hebt!

Ook uilen stonden hoog op de verlanglijst vandaag. Regen en wind zijn normaal gezien niet de meest ideale ingrediënten voor het zoeken naar uilen, maar ook hiermee zat het mee. Zeker vier Velduilen zaten dichtbij te schuilen in de begroeiing en evenveel Ransuilen keken zichtbaar chagrijnig door het weer bewegingloos voor zich uit vanuit een hulst!

Velduil

Ransuil

Als afsluiting van de dag wilden we nog een kort wandelingetje maken buitendijks. Op het moment waarop buienradar aangaf dat het droog moest zijn, begon het harder te regenen dan het de hele dag had gedaan. Wij liepen inmiddels al op de pier, dus het was even afzien. Het leed werd gelukkig verzacht door o.a. Sneeuwgorzen, Oeverpiepers, Fraters en Blauwe kiekendieven. Een serieuze zoektocht naar de Steppekiekendief zat er, gezien de omstandigheden, helaas niet in, maar eigenlijk was dat, samen met Klapekster, de enige "misser" (als je daar al van kan spreken, je kunt geen enkele soort ooit als vanzelfsprekend beschouwen) van de dag.

We kunnen dus gerust zeggen dat we er, gezien de omstandigheden, echt het maximale uit hebben gehaald! Deelnemers: hartelijk dank voor deze gezellige dag! De volgende keer wordt gegarandeerd droger, dat durf ik alvast wel te beloven!

Sneeuwgorzen



Fraters


201 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze


bottom of page