top of page

HONDERD SOORTENDAG, EDITIE 4: VAN PLAKVEEN TOT PLAKSTROOP

Afgelopen zaterdag (ik loop een beetje achter, maar dat moment komt eigenlijk later dan ik zelf vooraf gevreesd had ;-)) was de volgende, volgeboekte editie van de populaire en immer superleuke Honderd soortendag. Ik mocht op stap met het uit 5 personen bestaande "Team Wolf", aangevuld met 3 "lone wolves" (in de letterlijke betekenis van het woord, ter geruststelling), een groep die overigens samen een vredelievende roedel vormde.

Het werd wederom een prachtige dag, waarbij naast de soorten ook de catering de moeite van het vermelden waard was. Het ontbrak aan niets gedurende de dag: druiven, snoeptomaatjes, blokjes kaas, zoute sticks (of hoe heten die dingen eigenlijk?), snickers, worstjes (met knoflook; het busje stond de dag erna dan ook met open deuren op de oprit): het was allemaal prima verzorgd. Op het eind van de dag kwam er zelfs een grote bak met pannenkoeken tevoorschijn. De bak ging zelfs al rijdend rond in de auto, waarbij ook de stroop en poedersuiker uiteraard niet ontbraken... Ik heb maar even niet achteruit gekeken, de vingers gekruist en gehoopt dat de rekening van de interieurreiniging achteraf zou meevallen ;-).

Wat betreft de soorten was het prima. Het eindtotaal kwam uit op 118 soorten, maar dat hadden er wellicht wat meer kunnen zijn als we niet zo lang op het veen waren blijven plakken. We hadden één plek gevonden van waaruit de soorten van alle kanten naar ons toe kwamen en waar we dus ook veel langer dan vooraf gepland bleven staan. Het was werkelijk ongekend wat ons op enkele vierkante meters overkwam. Grauwe klauwieren, een onvolwassen man Grauwe kiekendief, een zingende en uiteindelijk ook poserende Draaihals, Kraanvogels en als klap op de vuurpijl een prachtige Slangenarend: een voor Nederland vrij ongekende weelde!

Andere soorten die in goede aarde vielen dan wel noemenswaardig (dat valt vaak samen maar gek genoeg niet altijd) waren o.a. Appelvink, Goudvink, Wielewaal, veel Steltkluten, Temmincks strandlopers, baltsende en kempende Kemphanen, Witwangsterns, Geoorde futen, een Havik, Tapuit, Krombekstrandlopers, Dwergmeeuwen en een zeldzame Gestreepte strandloper. Kortom: pap met krenten en dat maakte deze dag zowel gastronomisch als ornithologisch wederom een heel fijne!

Slangenarend; het was een adembenemende show!

Draaihals!

Grauwe kiekendief

Kempende Kemphanen

Witwangstern (Foto: Pieter Gils)

Incoming (Slangenarend)!

Kraanvogels in een zinderend veld...

...met daarnaast enkele Wilde zwanen!

Gestreepte strandloper!

Steltkluut

Groepje langstrekkende sterns boven het Fochteloërveen. Niet echt de plek waar je Noordse sterns zou verwachten, maar ze deden me wel flink in die richting denken. Plaatjes zijn net niet goed genoeg voor definitief uitsluitsel, volgens mij.

Lepelaars (Foto: Pieter Gils)

Krombekstrandloper (en Bontbekplevieren)

Draaihals

Slangenarend

Gestreepte strandloper (en Tureluur)

Steltkluut

Rietzanger (Pieter Gils)

Kemphanen

254 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page