top of page

FOCHTELOËRVEEN: TWEE EXCURSIES, VEEL MOOIS, ÉÉN NIEUWE SOORT VOOR HET GEBIED!

MINIBUSEXCURSIES, 22 EN 24 JUNI 2024


De afgelopen twee excursies rond het Fochteloërveen maakten duidelijk dat veel zon en weinig wind geen vereisten zijn voor een prachtige dag, maar dat het in deze tijd van het jaar wel een plus is. Zomerweer zoals we dat nu (even) kennen maakt het gebied net even wat allrounder en vergroot daarmee de kans op een verrassing.

Afgelopen zaterdag hadden we de eerste editie van deze zomer en die was gewoon prima. Het weer was redelijk, met vooral 's middags wel zon maar ook een net wat te harde wind om het echt goed te laten zijn voor insecten. Desalniettemin zagen we aardig wat specialiteiten die het gebied zo interessant maken: Kraanvogels, Grauwe klauwieren, een Wespendief (die vlak boven ons een ijzingwekkende kreet slaakte zoals ik die nog nooit eerder had gehoord!), Zeearend, Veenhooibeestje, Groentje, Koraaljuffer, Gevlekte witsnuitlibel en Paapje, om er een paar te noemen.

Pa Paap en ma Paap
Koraaljuffer
Vrouw Gevlekte witsnuitlibel
De kleine Dodaars schreeuwt alsof 'ie ontvoerd wordt. We hebben toch niet ingegrepen...
Diphyus amatorius, een mooie sluipwesp. Verwacht overigens geen expertise van mij over deze soortgroep; die ontbreekt vrijwel volledig. Dit was een toevalstreffer ;-)

De excursie van maandag (gisteren) was van een heel andere orde. Vrijwel windstil en zonnig zomerweer vergrootte het aandeel vlinders en libellen en leverde meteen ook een soort op die steevast in één adem wordt genoemd met Fochteloërveen in de zomer: Slangenarend! Even vroegen we ons af of het nog goed zou komen met deze soort dit jaar, maar twee dagen zomer en ze zijn er ook maar zo. Ja, ze, in meervoud, want we zagen twee vogels die op grote hoogte regelmatig interactie met elkaar hadden. Of het haat of liefde was, konden wij niet vaststellen. Net als bij mensen kan het ook bij dieren soms moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn ;-).

Lelijke bewijsfoto's van ontegenzeggelijk twee Slangenarenden!
Slangenarend in typische houding

Dit waren echter niet de eerste arenden van de dag. We startten aan de noordzijde, alwaar het jong van het lokale paartje al rondjes aan het vliegen was. Gezien de manier van vliegen en vooral landen ligt het moment van de eerste vlucht nog niet lang achter ons! Andere leuke waarnemingen tijdens de eerste wandeling waren o.a. zingende Wielewalen, een cirkelende Havik, roepende Raven, foeragerende Kraanvogels, patrouillerende Zuidelijke keizerlibellen, rondvliegende Kuifmezen en een opwarmende Eikenpage. Net na het verzamelpunt zagen we overigens al een Vos open en bloot in een weiland zitten (poepen).

Vos
Piepjonge Zeearend maakt één van haar (ik gok dat het een vrouwtje is) eerste vluchten rondom het nest.
Kraanvogels
Eikenpage

Tijdens de drie stops in het hoogveendeel deden we het rustig aan. Niet alleen is dat de manier om veel te zien, maar de warmte maakte ook dat er weinig andere opties waren ;-). Het was erg mooi en tevens productief. Bij het binnenrijden van het gebied werden we al verrast door een invallende groep van 17 Casarca's (die daarbij veel riepen; erg gaaf!) en vervolgens zagen we, naast dus de al eerder gememoreerde Slangenarenden, o.a. Grauwe klauwieren, Grauwe vliegenvangers, Paapjes, een Zeearend en een Wespendief samen, een Levendbarende hagedis, veel Veenhooibeestjes, wederom een Zuidelijke keizerlibel, veel Geelgorzen, een Boomvalk, een Blauwborst, een Spotvogel, een Heideblauwtje en een eerste Bruine glazenmaker.

17 invallende Casarca's!
Nogmaals
Geelgors; alom aanwezig.
Boomvalk
Grauwe vliegenvanger
Blauwborst
Veenhooibeestje
Zeearend en Wespendief op grote hoogte (zoals dat vaak gaat bij warm weer)
Levendbarende hagedis
Heideblauwtje

Maar de titel "Klapper van de dag" ging, in ieder geval wat mij betreft, naar een soort die, inmiddels bevestigd door admins van waarneming.nl, nog nooit eerder was vastgesteld en/of gedocumenteerd in het Fochteloërveen. En als je weet hoeveel mensen met oog voor natuur hier op jaarbasis rondstruinen, is dat best een prestatie! Toen ik een Zuidelijke keizerlibel probeerde vast te leggen, viel mijn oog plots op een "witsnuitlibel" die kort rondvloog en vervolgens op een spriet ging zitten en die qua determinatie weinig aan de verbeelding overliet: het was een mannetje OOSTELIJKE WITSNUITLIBEL! Natuurlijk, de soort is aan een kleine opmars bezig in Nederland, maar een eerste waarneming voor een dergelijk (groot) gebied is toch iets om blij van te worden. Vanwege de afstand zat er helaas niet meer in dan dit bewijsje, maar alle kenmerken staan er duidelijk (genoeg) op:

Oostelijke witsnuitlibel

We stuitten nog op een ringslang bij het tevergeefs zoeken naar boomkikkers, maar dat laatste mocht de pret van de dag niet drukken. Het was een indrukwekkend en gevarieerd dagje dat recht deed aan de enorme potentie van dit gebied!


We gaan de komende weken nog twee keer deze kant op en er zijn nog plekken vrij. Wees dus welkom op 3 juli of op 12 juli!


496 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page