top of page

FIETSEXCURSIE ZUIDLAARDERMEER: RONDJE NIEUW LEVEN!

Één keer per jaar fiets ik met een groepje sportieve liefhebbers een ronde rondom het Zuidlaardermeer. Afhankelijk van het weer wordt dat een wat langere dan wel een korte versie. Gisteren (maandag) was het perfect weer voor een wat langer rondje: Westerbroekstermadepolder, Kropswolderbuitenpolder (drie keer woordwaarde!), Meerwijck, Leinewijk, Tusschenwater, Lijnwijk, Onner- en Oostpolder: de welluidende namen van gebieden die alle (min of meer) grenzen aan het Zuidlaardermeer en waar we gisteren terecht zijn gekomen. Klein dingetje: in mijn infomail had ik abusievelijk vermeld dat de afstand ongeveer 20 kilometer zou zijn, maar dat was een (zadel)pijnlijk typfoutje... Het bleek het dubbele, wat op de site wel stond vermeld en waar iedereen gelukkig ook fysiek prima toe in staat bleek ;-)

Het werd een rondje vol lokale broedvogels en het nodige nieuwe leven. Bij de lokale hoofdact, de Witwangsterns, is voorlopig nog geen nieuw leven te verwachten. Door de hoge waterstand zijn ze lang zoekende geweest naar geschikte nestplekken. Zij die nu gesetteld zijn, zijn dat wat verspreid door het gebied en beginnen nu te broeden. Er zijn zelfs een paar uitgeweken naar de Onlanden, flexibel als ze steeds weer blijken te zijn. We zagen er dan ook wat minder dan normaal, maar gelukkig toonden ze zich wel; een bezoek aan Zuidlaardermeer zonder Witwangsterns is natuurlijk ondenkbaar!

Witwangstern; de enige broedkolonie van Noordwest-Europa bevindt zich in het Zuidlaardermeergebied!

Bij twee andere specialiteiten van het gebied, Geoorde futen en Steltkluten, konden we wel beschuit met muisjes nuttigen. Zowel bij Geoorde futen als bij Steltkluten zagen we jongen, zij het bij die laatste nog maar één (en meerdere nog broedende vogels).

Lange afstandsplaatje van Steltkluut met jong!

Geoorde fuut met jong

Jonge Geoorde fuut

Geoorde futen met jongen op de rug (nauwelijks zichtbaar)

Geoorde fuut

Steltkluut man

Steltkluut vrouw

Steltkluut man

Wat betreft de overige waarnemingen: het waren geen grootse verrassingen, maar het was alleszins vermakelijk. Blauwborsten, Snorren, Bosrietzangers, Spotvogel, Koekoeken, een overvliegende Roerdomp, Grauwe- en Bonte vliegenvangers, Zwarte sterns, Zomertalingen, Boomvalken, Slechtvalk, IJsvogels, Kleine plevieren, Lepelaars, Zwarte- en Gekraagde roodstaarten en Goudvinken prijkten alle op de soortenlijst toen we rond een uur of vier de cirkel rondom het meer hadden gedicht. Deelnemers, dank voor de leuke dag en graag tot een volgende! Hieronder nog wat losse flodders!

Oh, en mocht er nog een liefhebber zijn voor "Klokje rond in Drenthe" (een XL-vogeldag), er is door annulering een plekje vrijgevallen op woensdag 14 juni!

Boomvalk

Hoge Slechtvalk

Koekoek; het waren er veel!

139 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Martin Kool
Martin Kool
Jun 07, 2023

Was weer een topdag Martijn. Prachtige omgeving met mooie waarnemingen. Dank en tot een volgende keer. Grt Martin

Like
bottom of page