top of page

EXTREMADURA, DAG 6 EN 7: VAN STAD TOT VLIEGVELD

Het is soms haast ongelofelijk dat een week vogels kijken in Spanje objectief gezien echt even lang duurt als welke andere week dan ook. De tijd lijkt te vervliegen en voor we het wisten zaten we alweer in de laatste dagen van deze prachtige gecombineerde Birdingbreaks.nl/Birdingholland.nl-reis.

Dag 6 stond in het teken van een dagje onvervalst stadsvogelen. Mérida is niet alleen een oude, maar ook een zeer groene en vogelrijke stad en dat heeft één reden: de rivier de Taag. Langs deze rivier liggen groene promenades, stadsparken, groene oevers en enkele eilandjes, waarop zich een enorme broedkolonie van o.a. Koereiger, Kleine zilverreiger, Kwak en Zwarte ibis bevindt. Het is een leuke plek waar je zowel fijn kunt vogels kijken als kunt fotograferen.

Vanwege de droogte en de warmte was het met zangvogels en steltlopers ook hier wat minder weelderig dan vorig jaar, maar één van de stervogels gaf al snel wel acte de présence. Ik hoorde de vogel al roepen, maar Stella (wie anders ;-)) merkte hem vervolgens zeer scherp op. Het beestje zat fanatiek te plekken aan een rietstengel en was overduidelijk bezig met het verzamelen van nestmateriaal voor z'n bijzondere nest (waaraan 'ie z'n naam dankt).

Buidelmees

Vanaf de promenades en de twee bruggen hebben we uitgebreid genoten van de verschillende soorten rond de broedeilandjes, waar je soms heel mooi van boven op kunt kijken. Naast de eerder genoemde soorten zagen we o.a. Woudaap, Purperkoeten met drie jongen (!), Alpengierzwaluwen, Vale gierzwaluwen, Iberische staartmezen en Steltkluut.

Aplengierzwaluwen

Kwak

Purperkoet

Vale gierzwaluw

Zou deze Zwarte ibis zien waar hij landt?

Hoezo "Zwarte" ibis?

Vale Gierzwaluw

Staartmees, ondersoort Iberia. Deze zijn een stuk donkerder dan "de onze".

Koereiger

Purperkoeten met jongen (Foto: Bart Eggen)


Kwak

Kwak

Koereiger

Alpengierzwaluw

Zwarte ibis

Koninginnepage

Zwarte ibis

We sloten de dag af met een bezoek aan een nabij Mérida gelegen stuwmeer. Het was een mooi plekje, met helaas niet gek veel activiteit. De temperatuur van 28 graden hielp daar zeker niet bij. Wel zagen we hier o.a. Blauwe ekster, Roodkopklauwier, Monniks- en Vale gieren, Geelpootmeeuw, Kleine zwartkop en de eerste Meerkoet (!) van de trip ;-). De beste soort hier was een tweede kalenderjaar Zwartkopmeeuw, bepaald geen alledaagse verschijning in het diepe binnenland van Spanje.

2KJ Zwartkopmeeuw

Roodkopklauwier

Kleine zwartkop

Ons afsluitende etentje vond traditiegetrouw buiten het hotel plaats en vanwege het warme weer kon dat buiten, op het sfeervolle centrale plein!

En toen was het ineens alweer maandag, de dag om afscheid te nemen van ons fijne hotel en het prachtige Trujillo. Nadat alles was ingeladen, bezochten we nog een laatste keer de steppes nabij de stad en dat was niet voor niets. We pikten nog even vogels als Grote- en Kleine trap, Theklaleeuwerik, Blauwe ekster, Hop, Grauwe kiekendief, Kortteenleeuwerik, Kalanderleeuwerik, Spaanse mus en wederom tal van roofvogels mee. Met tegenzin maar vol prachtige herinneringen draaiden we vervolgens de snelweg richting Madrid op, waarna een soepele huisreis volgde. Deelnemers, ontzettend bedankt voor deze fijne week, het was prachtig en gezellig!

Volgend jaar gaan we nog een laatste keer richting Extremadura, het jaar erna gaan we voor een nieuwe bestemming. Als je dus nog een keertje mee wilt, zorg dan dat je erbij bent wanneer de reis online komt. Dat zal binnenkort zijn en ik zal het op de sociale media aankondigen. Hier nog een serie foto's van de laatste dag alsmede enkele sfeerfoto's van de afgelopen week van de handen van verschillende deelnemers!

Kleine trap (Foto: Olaf Klaassen)

Theklaleeuwerik

Theklaleeuwerik

Kuifleeuwerik

Kleine trap (Foto: Olaf Klaassen)

Het imposante Trujillo. Ons hotel zat letterlijk in de burcht!

Spaanse mus

Vale gierzwaluw

Moors dambordje

Ooievaar307 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page