top of page

EXTREMADURA DAG 2: GIEREN TOT HET DUIZELT!

De eerste volle vogeldag tijdens de reis naar Extremadura, die we uitvoeren in samenwerking met Birdingbreaks.nl, leidt volgens het programma naar de steppes. Echter, flexibiliteit is altijd ons handelsmerk en daarom kozen we uit tactische overwegingen om eerst naar het befaamde nationaal park Monfragüe te gaan. Of deze keuze goed heeft uitgepakt, weet je helaas (of gelukkig...) nooit, maar dat we een mooie dag tjokvol roofvogels in het algemeen en gieren in het bijzonder hebben beleefd, staat als een paal boven water!

Het begon al mooi in Trujillo zelf, met in het "opstartuurtje" o.a. Kleine torenvalk, Vale gierzwaluwen, Hoppen, Europese kanaries, Rotszwaluwen en, jawel: Dwergooruil! De beroemde vogel is nog steeds/weer aanwezig, maar zat er nog even niet zo fotogeniek bij als vorig jaar. Nu is het sowieso al een voorrecht om deze soort in daglicht te mogen aanschouwen, maar een leuk plaatje is dan natuurlijk helemaal meegenomen. Dat komt wellicht ergens in de komende dagen nog wel.

Rotszwaluw

Hop en Zwarte spreeuw

Pimpelmezen in een "territorial pissing"

Het mooie en fijne van deze reis is dat de rijafstanden per dag erg klein zijn. Desalniettemin kun je door afleiding door vogels en mooie plekken toch nog flink lang doen over afstanden die volgens de routeplanner in een dik half uur te doen zouden moeten zijn. Twee mooie plekken op de weg naar Monfragüe zorgden bijvoorbeeld voor het nodige oponthoud, zij het van het aangename soort. We zagen bijvoorbeeld Roodstuitzwaluwen, Bijeneters, Monniks- en Vale gieren en een scala aan wat algemenere soorten.

Roodstuitzwaluw

Monniksgier

Blauwe ekster


Blauwe ekster

Monniksgier

Het kasteel van Monfragüe is befaamd omdat de gieren je hier letterlijk om de oren vliegen. Ook vandaag kregen we een duizelingwekkend aantal vogels voorgeschoteld, wat de pittige wandeling naar boven snel deed vergeten! Vale-, Monniks- en Aasgieren vlogen rond, evenals de nodige Alpengierzwaluwen. Tijdens de afdaling troffen we daarnaast ook een Blauwe rotslijster, een Zwarte roodstaart, Boomleeuweriken, een Koningspage (vlinder) en zagen enkele gelukkigen de eerste Cirlgors van de trip.

Vale gier; voor dit soort plaatjes maak je de klim naar het kasteel!

Cabin crew, prepare for landing!


Aasgier

Blauwe rotslijster

Aasgier

Boomleeuwerik


Sommige Vale gieren hadden al jongen, anderen waren nog met het nest bezig.

De rest van de middag spendeerden we op diverse uitzichtpunten en middels meerdere verwachte of onverwachte tussenstops. Dit leverde nóg veel meer gieren en daarnaast wat soorten op die we al eerder waren tegen gekomen, maar ook heel fijne nieuwe tripsoorten als Grijze gors, Westelijke blonde tapuit, Oehoe, Slangenarend, Zwarte ooievaar en Spaanse keizerarend.

Al met al een heel erg mooie en vogelrijke dag in een prachtig gebied. Morgen staan de steppes op het programma en als het enigszins loopt zoals ik het hoop, kunnen daar wel weer eens parels van soorten gaan opduiken. We gaan het zien; tot de volgende!

De indrukwekkende en endemische Spaanse keizerarend!

Westelijke blonde tapuit; een beauty!

Zwarte ooievaar

Grijze gors

Oehoe

Slangenarend

Twee nesten van Vale gieren met jongen


Spaanse keizerarend

430 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page