top of page

Dubbelexcursie in de Achterhoek: twee dagen vol specialiteiten!

Nadat de excursies reeds lang geleden volgeboekt raakten (al ver voor kerst waren de beide dagen niet meer te reserveren...) was het dit weekend dan eindelijk zo ver: de twee excursies op zoek naar spechten, Oehoe en andere Achterhoekse specialiteiten gingen van start. Zowel op zaterdag als op zondag gingen twee gidsen (Martijn en Bart-Jan) met twee enthousiaste groepen de bossen in en het veen op op zoek naar de vogels die deze regio zo populair en befaamd maken. Het weer is bij dit soort excursies altijd wel iets op rekening mee te houden, maar gelukkig was Moeder Natuur ons weer eens gunstig gezind: het werden twee rustige en droge dagen, wat de zoektocht naar de soorten zowel een stuk veraangenaamt als vergemakkelijkt. De beide dagen verliepen dan ook gesmeerd, waarbij de meeste soorten die vooraf werden "beloofd" (écht beloven kan natuurlijk nooit bij vogels kijken, dat begrijpt u) ook werden gevonden. De zaterdaggroep, bijvoorbeeld, had na het ochtenddeel alle vijf de spechtensoorten al waargenomen, waarbij alleen de Groene Specht niet werd gezien (alleen gehoord). Dit goede resultaat werd in de middag voortgezet met een mooie waarneming van een broedende vrouw Oehoe en als kers op de taart een prachtige, overvliegende Rode Wouw! Hieronder enkele plaatjes van de zaterdagexcursie (lees verder onder de foto's)

Man Zwarte Specht bij het nest. Foto is een zeer grote crop; uiteraard bleven we op ruime afstand om verstoring te voorkomen.

Rode Wouw; een mooie bonus!

Één van de Middelste Bonte Spechten

Kortsnavelboomkruiper: een echte specialiteit van het gebied. Twee vogels lieten zich geweldig zien!

Vrouw Oehoe op de eieren!

De lastigste soort om in dit bos in de kijker te krijgen: Kleine Bonte Specht. Een goede foto is vervolgens helemaal een crime, zoals u ziet ;-)

Op zondag was het weer iets beter, maar de activiteit in het bos gek genoeg toch ietsje minder. We misten helaas dan ook de Kleine Bonte Specht (werd wel kort gehoord, maar kon niet worden gelokaliseerd), maar mogen niet klagen met wederom prachtig zicht op de Zwarte Specht, Middelste Bonte Specht, een langsvliegende Groene Specht, schitterende Kortsnavelboomkruipers en een langdurig zingende man Grote Gele Kwikstaart. Opmerkelijk waren de drie Mandarijneenden, die tijdens het kopje koffie met stroopwafel roepend over ons heen kwamen vliegen. Sta je toch even raar te kijken ;-). 's Middags had ook deze groep mooi zicht op de broedende Oehoe en leverde een wandeling over een vrij rustig veengebied tocht wat Heikikkers (nog niet zo blauw als ze kunnen zijn), Goudvinken en een mooie Klapekster op. Onderstaande plaatjes zijn van de zondag (lees verder onder de foto's).

Zoals u ziet wandelen we door een schitterend bos; wat ons betreft één van de mooiste in Nederland!

Zingende man Grote Gele Kwikstaart. Eens wat anders dan de overwinterende vogels in de stad!

Middelste Bonte Specht

Man Zwarte Specht; ook vandaag hield hij de omgeving zorgvuldig in de gaten.

Klapekster in klassieke pose.

Het is fijn broeden in een voorjaarszonnetje, lijkt ons zo.

Ook op zondag werkten de Kortsnavelboomkruipers fantastisch mee!

Zie onderschrift hierboven ;-)

Heikikker. Ze kunnen smurfblauw zijn, deze had de eerste aanzet/de laatste resten.

Ook deze excursies gaan weer mee naar het programma voor 2020. Gezien de snelheid waarmee ze volliepen hebben we er weer twee gepland en die zijn vanaf nu dan ook te boeken via de knop "dagexcursies".

448 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page