top of page

ALL INCLUSIVE WADDENVAARTOCHT: TOPPERS MET SNUFJE ZOUT!

Zoals in het vorige blog al aangekondigd: de wind was een factor afgelopen dagen. Ook tijdens de jaarlijkse all inclusive Waddenvaartocht van afgelopen maandag met ons eigen scheepje (ditmaal de Ome Cor) was deze onmogelijk te negeren. Sterker nog, het ging ietsje harder dan we hadden verwacht en hadden gehoopt. Dat leverde een avontuurlijk ochtendje op, want we moesten er eerst tegenin op weg naar Kornwerderzand. De titel "Toppers met een snufje zout" kan dan ook dubbel worden opgevat. We werden uiteindelijk beloond met honderden exemplaren van deze Waddenzee/IJsselmeerspecialiteit, maar ook de deelnemers doorstonden het pittige windje zonder morren en konden bij aankomst in Kornwerderzand ook zonder enige twijfel toppers met een snufje zout worden genoemd ;-).

In en rond Kornwerderzand zochten we zo veel mogelijk de luwte op door ook en bij wijze van uitzondering de sluizen door te gaan. We lunchten dan ook voor het eerst op het IJsselmeer, een maaltijd die overigens en zoals gewoonlijk zeer goed verzorgd was door gastvrouw Henrieke!

Het fotograferen en vogelen gebeurde ook vooral rondom Kornwerderzand, waar zich zoals gebruikelijk vele vogels ophielden. Er zijn weinig plekken waar je zo mooi en makkelijk wintersoorten als Grote- en Middelste zaagbek en Toppers kunt zien en fotograferen. Eiders en Nonnetjes waren er in beduidend minder grote aantallen dan gebruikelijk, wel kregen we de eerste Grutto's en een mooie Pontische meeuw voorgeschoteld. Ook de "gewonere" soorten steltlopers passeerden zo nu en dan het bootje. Het was door de wind niet altijd makkelijk fotograferen en op de Waddenzee zelf hield het niet echt over qua vogels, maar er waren zo nu en dan zeker mooie momenten, vooral tijdens de steeds zonniger wordende middag. Ook ik heb dappere fotopogingen gewaagd, waarvan hier het resultaat...

Man en vrouw Topper; een echte specialiteit van hier!

Man Middelste zaagbek

Waarom de soort Grote zaagbek heet, vroeg je??

Man Eider; prachtvogels!

Nonnetje in vol tegenlicht

Vierde kalenderjaar Pontische meeuw met Duitse ring

Grutto's passeren een tallship

Wulpen; geweldig mooie vogels!

Toppers

Nonnetjes

Grote zaagbek

Middelste zaagbekken

Paartje Toppers met man Kuifeend, ter vergelijk. Let vooral op de rugtekening.

Al vanaf ons scheepje hadden we de reeds langer aanwezige Roodkeelduiker opgemerkt, maar bij terugkomst in de haven besloten we de vogel nog eens op te zoeken in mooi namiddaglicht. Ook hoopten we op de groep Sneeuwgorzen die vaak aan de buitenzijde van de haven rondhangt en ook deze was snel gevonden. Zo kreeg de soorttechnisch ietwat benedengemmiddelde dag toch nog een heel geinig einde met twee fotogenieke soorten. Iedereen kon dus, in ieder geval lichamelijk maar hopelijk ook geestelijk, uitgewaaid huiswaarts!

Man Sneeuwgors

Roodkeelduiker

Man Sneeuwgors

Deel van de groep Sneeuwgorzen

Roodkeelduiker

Paartje Sneeuwgors

157 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page