top of page

150 SOORTENTWEEDAAGSE: EEN MEDITERRAANS NET NIET...

TWEEDAAGSE MINIBUSEXCURSIE, 17 EN 18 MEI 2024


De barrière van 150 soorten in twee dagen blijkt toch best lastig te slechten wanneer het weer is zoals het inmiddels al een tijdje is in Noord-Nederland. Ik hoor en lees allerlei berichten over noodweer en regen uit andere delen van ons land, maar "bij ons" is het al lange tijd stabiel, droog en zomers warm. Heerlijk en fijn, natuurlijk, na de voor het gevoel eindeloos lange periode van herfstachtig weer, maar voor vogels kijken echt wel een extra hindernis.

De vorige tweedaagse, onder dezelfde omstandigheden, eindigde net onder het streefgetal van 150 en ook deze editie kwam een handjevol soorten te kort. Door wat gebrek aan trek, enkele "gewone" missers en net te weinig extraatjes eindigden we ook nu op 145, maar net als de vorige keer maalde daar uiteindelijk niemand om (voor zo ver ik het kon inschatten, in ieder geval ;-)). Want ook nu waren het twee heel fijne dagen en spraken de krenten, vele met een flinke Mediterrane tint, dusdanig aan dat de kwaliteit uiteindelijk veel zwaarder woog dan de kwantiteit. 150 is overigens echt wel mogelijk en volgend jaar gaan we het zeker weer proberen, maar een beetje geluk en iets meer beweging in het weer en de vogetrek heb je dan wel nodig, blijkt maar weer.

Dag 1

Eigenlijk lieten we vooral op dag één in het bos en rond het veen al wat te veel soorten liggen. Zo misten we bijvoorbeeld Boomklever (in maart alom aanwezig, maar nu stil en sneaky), Groenling, Zwarte mees, Havik, Groene specht en Goudvink; soorten die echt geen brug te ver zijn maar die door de warmte (het was stilletjes in het bos) en veel luchttrilling (ver zicht was lastig) onze ogen noch oren wisten te bereiken. Ja, en dan wordt het al meteen een stuk lastiger, want het zijn juist de "gewone" soorten die voor de massa zorgen. En met de Slangenarend heb ik inmiddels een rekening te vereffenen; die misten we nu al voor de derde keer op rij. We waren net te laat, aangezien er wel een vogel rond had gevlogen die echter net een slang had weten te vangen en tijdens onze aanwezigheid dus waarschijnlijk zat uit te buiken ;-).

Maar... we zagen natuurlijk ook een heleboel mooie soorten wél! Want zeg nu zelf: met meerdere, tegen elkaar zingende Draaihalzen, vele Grauwe klauwieren, een overtrekkende Visarend, een (hoog) overvliegende Zwarte ooievaar (!), een Zwarte specht met jongen, een dichtbij zingende Fluiter, zingende Wielewalen, vele nestelende Witwangsterns, een Grauwe kiekendief, Wespendieven, Wilde zwanen, Kraanvogels, een Paapje, Boomvalken en Geoorde futen heb je toch een vrij aardige vogeldag! Speciale vermelding verdienen geweldige bijvangsten als Maanwaterjuffer en een Hazelworm, in de categorie "frustrerend" zat een drie maal roepende Bijeneter, die ik samen met één andere deelnemer boven het Fochteloërveen hoorde maar niet in beeld wist te krijgen. Zodoende misten zes deelnemers deze soort die bij iedereen heel erg hoog op het wensenlijstje stond. Maar lees vooral even verder ;-)

Deze Zwarte specht bleek een nest te hebben midden op een vrij drukke parkeerplaats in het Drents-Friese Wold! Wij stonden gewoon koffie te drinken toen één van de ouders luid roepend aan kwam vliegen en de twee jongen begon te voeren! Wat kun je dan anders dan maar wat foto's maken? Wonderlijk, trouwens, hoe andere aanwezigen de vogel niet eens opmerkten; er kwam best wat volume uit de vogel!
Ik zie ze werkelijk zo goed als nooit en dat gold voor velen: Hazelworm! Hij deed dan ook een serieuze gooi naar de titel "soort van de dag"!
Draaihals #1. Eigenlijk hoort er geluid bij!
Pareltje van het loofbos: Fluiter
Kerstboompje met Grauwe klauwieren als versiering
Veel slechter kan een foto van Zwarte ooievaar niet worden gemaakt, maar er zat even niet meer in. Het bewijs van deze fijne soort is echter wel geleverd. Zie de witte buik en voor de rest donkere vleugels en donkere nek!
Een vlucht Regenwulpen over het bos!
Witwangstern
Een late, overtrekkende Visarend
Kraanvogels
De uiterst zeldzame Maanwaterjuffer
Elegante Grauwe vliegenvanger
Vrouw Grauwe kiekendief. De barcode onder de oksel is een leuk kenmerk.
Draaihals #2. Zong van onder een natuurlijke parasol.
Hoornaar
Witwangsterns en ook een nestelende Geoorde fuut (linksachter)
Icarusblauwtje
Nogmaals de Fluiter

Dag 2

Dag twee ging vanuit het hotel noordwaarts en bezochten we eerst de plek voor Buidelmees. Deze zagen we mooi, maar niet mooi genoeg om hier een foto te plaatsen ;-). In het Lauwersmeergebied en omstreken was het (ook) warm, maar schoot, vanwege de wisseling van habitat, de soortenlijst aanvankelijk als een komeet omhoog. Snor, Roerdomp (ook vliegend), Sprinkhaanzanger, Zeearend, wederom Wielewaal en Grauwe kiekendief, IJsvogel, Spotvogel en Baardman werden in het riet "opgehaald", terwijl in de Ezumakeeg de nodige steltlopers als Steltkluut, Kleine strandloper, Temmincks strandloper, Kemphaan, Grutto en Bosruiter makkelijk te vinden waren. Een Kleine zilverreiger is geen vanzelfsprekendheid, dus was leuk meegenomen. Rondom de haven van Lauwersoog zagen we o.a. een tweedejaars Pontische meeuw, een Zwarte roodstaart en een Spotvogel. Toen we 's middags besloten wat meer te wandelen in de hoop om nog wat missende roof- en/of zangvogels te zien, werd de frustratiesoort van gisteren geweldig goed gemaakt! We hoorden namelijk al snel het kenmerkende, vakantiegevoel opwekkende roep van Bijeneters en niet lang daarna zagen we er één in een berkje zitten en vlogen er nog zeker vier rond! We konden ze enkele minuten bekijken maar toen er een Torenvalk een Boomvalk nadeed en hard voorbij jakkerde, vlogen de vogels op waren we ze kwijt. Maar wat was dit een heel fijne bonus!!

Met deze kleurrijke verrassing op zak vogelden we de dag compleet langs de Waddenkust. Daar wachtten, behalve een ijsje van de gids ter compensatie van het feit dat we de 150 niet haalden (;-)), nog wat zoutwatersteltlopers (o.a. Krombekstrandlopers, Kanoeten, Zilverplevieren en Rosse grutto's), vloog er een onverwachte Noordse stern vlakbij langs en konden we ook nog het prachtige, vrouwtje Grauwe franjepoot in zomerkleed meepikken. Deze vogel zat op exact hetzelfde plasje als vorig jaar rond deze tijd; een terugkerende vogel, wellicht?

Inmiddels was het tijd om huiswaarts te keren en sloot Tapuit de lijst en de tweedaagse uiteindelijk af.

BIJENETERS!
Temmincks strandloper en Bontbekplevieren
Sprinkhaanzanger
Kleine strandloper en Bontbekplevieren
Baltsende Kemphanen
Grauwe franjepoot
Man Grauwe kiekendief
Bontbekplevieren en Kemphanen
Schaars en lokaal: Bruin blauwtje
Grauwe franjepoot, Bontbekplevieren, Kleine strandloper en Steenloper
Spotvogel
Bontbekplevieren en enkele Kleine strandlopers

Deelnemers: hartelijk dank voor het enthousiasme en het fanatisme deze twee dagen. Als jullie het net zo leuk hebben gevonden als ik, dan zit het wel snor!


Je hebt dit voorjaar nog één kans om een fanatieke dag vogels kijken mee te maken in de vorm van een Honderd soortendag (MET KORTING!) op maandag 27 mei.

Ook dan zullen we weer zoeken naar o.a. Draaihals, Buidelmees, Wielewaal en nog minimaal 97 andere soorten ;-). Wees welkom!



219 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page