top of page
ijsvogelsring
braamsluiperring
image6-2
image5
image10
_D719423
Bosrietzangerkk
_MDR8279
image5-1
image6-1
image4-1
image8
Birdingholland1
IMG_20160820_120838
FB7

Uniek kijkje achter de schermen bij vogelringstation Ooijse Graaf (Ooijpolder)

Tijdens deze excursie krijgt u een kijkje achter de schermen bij één van de bekendste vogelringstations van Nederland. Ooijse Graaf ligt op een rustige locatie in een prachtig gebied in de Ooijpolder bij Nijmegen. Begin augustus begint hier het ringseizoen en worden er op een gemiddelde ochtend zo’n 100 vogels gevangen en van een ring voorzien.

Iedere 50 minuten wordt er langs de netten gelopen om de vogels eruit te halen. Ze worden dan getransporteerd naar de ringplek waar ze behandeld worden en weer vrij worden gelaten. U krijgt dit hele proces van dichtbij te zien, en er wordt aandacht besteed aan zaken als het nut van vogels ringen, hoe worden welke maten genomen en waarom, inzicht in (nachtelijke) zangvogeltrek, kenmerken tussen gelijkende soorten en een lesje rui om vogels op leeftijd te brengen. Het zal u tevens opvallen dat bij dergelijk onderzoek zeer professioneel en behoedzaam te werk gegaan wordt en dat het welzijn van de vogels altijd voorop staat!


Het is daarnaast natuurlijk een belevenis om vogels eens van heel dichtbij te kunnen bestuderen. Soorten als Blauwborst, Sprinkhaanzanger, Rietzanger, Bosrietzanger, Kleine Karekiet, Grasmus, Tuinfluiter, Tjiftjaf en Zwarkop hangen in deze tijd vrijwel dagelijks in de netten, maar met een beetje geluk treft u een Draaihals, Porseleinhoen, Kwartel, Snor, Grote Karekiet, Nachtegaal  of IJsvogel.

Nadat we deze excursie vorig jaar niet hebben kunnen organiseren, zijn we blij dat we u in 2021 wederom de mogelijkheid kunnen bieden om mee te kijken. Uw gids van de dag wordt Bram Ubels, één van de bekendste en meest ervaren vogelonderzoekers van Nederland.

 

Dit wordt dus ongetwijfeld, net als eerdere edities, een geweldige, leerzame en indrukwekkende dag!

Summary in English: Behind the scenes at one of the most famous bird ringing/banding stations of our country.

  • Wanneer: Vrijdag 27 augustus 2021. Start om 7.30, einde om ongeveer 12 uur.

  • Aantal personen: minimaal 4, maximaal 10

  • Inclusief: Een lange ochtend meekijken op het vogelringstation, koffie/thee en stroopwafel, digitale soortenlijst en foto's achteraf, 21% BTW

  • Prijs: 45 euro per persoon

  • Goed om te weten: De duur en doorgang van de excursie is enigszins afhankelijk van de weersomstandigheden.
     

bottom of page