top of page
kleinstejager1909224
grotejager1909221
zeekoet1909142
2019-09-14 08.12.01
jan1910136
jan1910121
alk1910126
grotejager
jan1910125
Vorkstaartmeeuw-9447
GrauwePijlstormvogel-9739
MiddelsteJager-9273
Middelste-Jager_D3S3149-MB
_MGL1660 Birding Holland
_MGL2011 Birding Holland
dwergmeeuw Alex Bos

NOORDZEETOCHT: "Onvoorspelbaar oktober!" - Lauwersoog

Niets is zo spannend als vogels kijken in oktober, wanneer de najaarstrek in volle gang is. Dat geldt voor het vasteland en de eilanden, maar zeer zeker ook voor de zee. Het is niet alleen de maand van de kwantiteit (er zijn veel vogels onderweg), maar ook van de kwaliteit. Je kunt dus veel en van alles verwachten!
Sterker nog: eigenlijk is er geen zeesoort die nu niet tot de mogelijkheden behoort. Het hele scala is met een combinatie van goede omstandigheden en wat geluk mogelijk. Jagers, pijlstormvogels, stormvogels, duikers, alkachtigen, meeuwen, Jan-van-Genten: ze zitten niet ver weg! Zoals altijd hebben we een beetje geluk nodig met de omstandigheden en de aanvoer van vogels verderop op de Noordzee, maar het is oktober en alles is mogelijk!
Naast zeevogels hebben we ook een goede kans op diverse langstrekkende zangvogels. Zij verschaffen telkens weer een indrukwekkend inkijkje in het fenomeen vogeltrek. Het blijft een geweldig gezicht om Roodborsten, Graspiepers, Goudhanen, Tjiftjaffen, Veldleeuweriken of lijsters op open zee tegen te komen tijdens hun bovenmenselijke inspanning om de overwinteringsgebieden te bereiken.

Extraatje bij een tocht vanuit Lauwersoog ten opzichte van de andere vertrekhavens is dat je hier aan het begin en het eind nog een bonusstuk Waddenzee krijgt, wat zeker weer een flink aantal extra soorten alsmede Zeehonden, Grijze Zeehonden en wellicht Bruinvissen zal opleveren.
Ga dus mee op deze avontuurlijke Noordzeetocht vanuit Lauwersoog met het schip de Dageraad. Vele ogen kunnen zorgen voor een prachtige daglijst, waarbij we uiteraard hopen op één of twee krenten die alle thuisblijvers zullen vervullen van spijt dat ze niet zijn mee gegaan.
De kans daarop is zeer aanwezig: het is per slot van rekening onvoorspelbaar oktober!

 

Slecht weer

De schipper bepaalt in overleg met Birdingholland.nl de zaterdag voor de tocht of de omstandigheden het toelaten om de tocht door te laten gaan. Een beetje regen of mist is geen reden om de tocht af te gelasten. Houd uw mail een dag vooraf in de gaten en bel ons bij twijfel.

Uiteraard krijgt iedereen zijn geld volledig terug als de reis onverhoopt wordt afgelast. Wanneer de schipper besluit dat uitvaren mogelijk is en u besluit zelf om welke reden dan ook om niet mee te gaan, dan volgt uiteraard geen restitutie.
 

Praktisch:

Zorg voor voldoende warme, water- en winddichte kleding, passend bij de voorspelde weersvoorspellingen. Stevige schoenen zijn aan te raden, laarzen met goede grip zouden ook kunnen (maar zijn niet per so nodig) Mocht je aanleg hebben voor zeeziekte, kom uitgerust en met een stevig ontbijt achter de kiezen aan boord, vermijd alcohol de avond vooraf en neem uit voorzorg een reispilletje voor en nog één tijdens de trip. Blijf buiten, met zicht op de horizon en blijf goed eten en drinken, ook als je daar eigenlijk helemaal geen zin in hebt.

Een verrekijker en camera zijn voldoende wat betreft apparatuur. Een telescoop is, zelfs op een maar licht schommelende boot, niet te gebruiken.

Mocht je iets zien wat voor de rest van de boor ook interessant zou kunnen zijn, roep het! Beter tien keer te veel geroepen dan één keer te weinig, waardoor we misschien de soort van de dag missen! Daarnaast kunnen de gidsen niet het hele schip "overschreeuwen", dus laten we samen zorgen dat waarnemingen snel worden doorgegeven en er zo voor zorgen dat er zo min mogelijk gemist wordt.
 

  • Vertrekplaats: Haven Lauwersoog, zuidoosthoek (gratis parkeren)

  • Datum: Zondag 2 oktober 2022 

  • Vertrektijd: 8.00 (graag om 7.45 uur aanwezig)

  • Kosten: € 69,- per persoon

    * Ook dit jaar is het weer mogelijk een drievaartenkaart te boeken. Kies drie Noordzeetochten en betaal de voordeelprijs van 180 euro.
    * Alle tochten zijn weg te geven als origineel cadeau. We maken er dan een mooie cadeaubon van!
    * Vogelwerkgroep? Neem contact op voor groepskorting of een privé-afvaart

bottom of page