top of page
ijsgors martijn 2
Velduil 3
Slechtvalk
kramsvogeltuin1
frater3
bokje1
sneeuwgors201509261
Velduil_DSC5507-MB_1
blauwe kiekendief
vuurgoudhaan2
Bontestrandloper_DSC1572-MB
Velduil 1
Strandleeuwerik_DSC1295a-2
Sneeuwgors

Struinexcursie: Kwade Hoek, een stukje Wadden in Zuid-Holland!

De Kwade Hoek is wellicht één van de meest dynamische natuurgebieden in de zuidwestelijke delta. Door de factoren wind, water en getij verandert het gebied voortdurend en lijkt het daarmee nog het meest op een stukje Waddenkust in Zuid-Holland. Het ligt daarnaast als kruispunt op de trekroutes van vele honderdduizenden vissen en vogels. 

Het late najaar is een perfecte tijd voor een wandeling door deze natuurparel op de Kop van Goeree. De laatste grote groepen trekvogels passeren de westkust op weg naar hun overwinteringsgebied en in de vele duindoorns rusten grote groepen Spreeuwen en Kramsvogels. 

Het eerste deel van de wandeling gaat door een afwisselend duingebied met duindoornstruwelen, natte valleitjes en rietmoerasjes. Hier hopen we op Cetti’s zanger, Roodborsttapuit en Vuurgoudhaan. De stuifduinen en kwelders op richting de zogenaamde strandhaak zijn het domein van Smelleken, Slechtvalk, Velduil en Bokje. 

Op de schorren net achter de zeereep zoeken we naar Frater, IJsgors, Sneeuwgors en Strandleeuwerik. De Kwade Hoek is één van de beste plekken van Zuid-Nederland om deze prachtige schaarse soorten te zien en te fotograferen.

De stevige wandeling (ongeveer 10 kilometer maximaal) gaat door zogenaamde struinnatuur. Nu het broedseizoen ver achter ons ligt is dat mogelijk in dit gebied. Uiteraard zullen we de rust en het belang van de vogels altijd voorop stellen en verstoring voorkomen. Dit kan invloed hebben op de route.
Om de kans op zo veel mogelijk vogels zo groot mogelijk te maken, hebben we bewust gekozen voor excursies op doordeweekse (en dus qua wandelaars veel rustigere) dagen. De afgelopen edities waren zeer succesvol en zaten in een mum van tijd vol, dus wees er op tijd bij als u dit ook eens wilt beleven!

Excursion on foot through one of the most promising and exciting autumn locations of this part of the Netherlands (Dutch Delta) in search of specialties like Lapland- and Snow Bunting, Shore Lark, Merlin, Short-eared Owl and more!

 

 • Wanneer:
  - Maandag 20 november 2023, 9.30 uur (einde om ongeveer 15 uur)
  - Woensdag 29 november 2023, 9.30 uur (einde om ongeveer 15 uur)

 • Aantal personen: Maximaal 10

 • Gids: Martijn Bot

 • Startpunt: Parkeerplaats nabij Stellendam (exacte info volgt)

 • Inclusief: Een dag vogels kijken onder leiding van een deskundige gids, koffie/thee en een stroopwafel vooraf, gebruik van telescoop en leenverrekijkers, een digitaal verslag na afloop, 21% BTW

 • Prijs: 59 euro per persoon

 • Praktische informatie: De hele excursie zal wandelend worden gedaan in (zeer) rustig tempo, waarbij een gemiddelde conditie gewenst is. Het gebied is open en kan soms drassig zijn, dus zorg voor goede water- en winddichte kleding alsmede laarzen.

  Alle excursies zijn weg te geven als een origineel cadeau. Wij maken er dan een persoonlijke cadeaubon van!

bottom of page