top of page
ijsgors martijn 2
Velduil 3
Slechtvalk
kramsvogeltuin1
frater3
bokje1
sneeuwgors201509261
Velduil_DSC5507-MB_1
blauwe kiekendief
vuurgoudhaan2
Bontestrandloper_DSC1572-MB
Velduil 1
Strandleeuwerik_DSC1295a-2
Sneeuwgors

Struinexcursie: Kwade Hoek, een stukje Wadden in Zuid-Holland!

De Kwade Hoek is wellicht één van de meest dynamische natuurgebieden in de zuidwestelijke delta. Door de factoren wind, water en getij verandert het gebied voortdurend en lijkt het daarmee nog het meest op een stukje Waddenkust in Zuid-Holland. Het ligt daarnaast als kruispunt op de trekroutes van vele honderdduizenden vissen en vogels. 

Het late najaar is een perfecte tijd voor een wandeling door deze natuurparel op de Kop van Goeree. De laatste grote groepen trekvogels passeren de westkust op weg naar hun overwinteringsgebied en in de vele duindoorns rusten grote groepen Spreeuwen en Kramsvogels. 

Het eerste deel van de wandeling gaat door een afwisselend duingebied met duindoornstruwelen, natte valleitjes en rietmoerasjes. Hier hopen we op Cetti’s zanger, Roodborsttapuit en Vuurgoudhaan. De stuifduinen en kwelders op richting de zogenaamde strandhaak zijn het domein van Smelleken, Slechtvalk, Velduil en Bokje. 

Op de schorren net achter de zeereep zoeken we naar Frater, IJsgors, Sneeuwgors en Strandleeuwerik. De Kwade Hoek is één van de beste plekken van Nederland om deze prachtige schaarse soorten te zien en te fotograferen.

De stevige wandeling (ongeveer 10 kilometer maximaal) gaat door zogenaamde struinnatuur. Nu het broedseizoen ver achter ons ligt is dat mogelijk in dit gebied. Uiteraard zullen we de rust en het belang van de vogels altijd voorop stellen en verstoring voorkomen. Dit kan invloed hebben op de route.
Uw gidsen van vandaag zijn niet de minsten: Thomas van der Es (hij is even ontsnapt uit de Biesbosch ;-) ) en Joey Braat, twee topvogelaars en liefhebbers/kenners van het gebied! De twee excursies (vier groepen) van afgelopen winter waren zeer succesvol en zaten in een mum van tijd vol, dus wees er op tijd bij als u dit ook eens wilt beleven!

Excursion on foot through one of the most promising and exciting autumn locations of this part of the Netherlands (Dutch Delta) in search of specialties like Lapland- and Snow Bunting, Shore Lark, Merlin, Short-eared Owl and more!
 

  • Wanneer: Zaterdag 20 november 2021, 9.00 uur

  • Aantal personen: Maximaal 10 per gids, twee gidsen beschikbaar  (VOLGEBOEKT)

  • Gidsen: Thomas van der Es, Joey Braat

  • Startpunt: Parkeerplaats nabij Stellendam (exacte info volgt)

  • Inclusief: Een dag vogels kijken onder leiding van een/twee lokale gidsen, koffie/thee en een stroopwafel, gebruik van telescoop en naslagwerken, een digitale soortenlijst na afloop, 21% BTW

  • Prijs: 49 euro per persoon

  • Praktische informatie: de hele excursie zal wandelend worden gedaan in rustig tempo, waarbij een gemiddelde conditie gewenst is. Het gebied is open en kan soms drassig zijn, dus zorg voor goede water- en winddichte kleding alsmede laarzen.

    Alle excursies zijn weg te geven als een origineel cadeau. Wij maken er dan een persoonlijke cadeaubon van!

bottom of page