top of page
Alk
IJsduiker_BH-5021
IJseend
BH-Drieteen-7085
Sneeuwgors
drieteen1
grotejager
pont20150103_1

Wandelexcursie: winter langs de Zuidpier

Na de geslaagde en volgeboekte excursie van afgelopen jaar gaan we (natuurlijk) dit jaar weer  naar één van de beste plekken in Nederland om zeevogels en wintergasten langdurig en van dichtbij te kunnen bekijken: de Zuidpier van IJmuiden! De pier steekt ongeveer 3 kilometer de Noordzee in en vormt daardoor beschutting voor de zeevogels die hier voor korte of langere tijd komen om uit te rusten of te foerageren. In de winter zijn soorten als Jan-van-Gent, Zeekoet, Roodkeelduiker, Zwarte Zee-eend, Drieteenmeeuw en Kuifaalscholver hier vaak aanwezig, maar ook voor Drieteen- en Paarse Strandlopers is dit een topplek. Naast de te verwachten soorten is het ook een hotspot voor schaarse en zeldzame vogels; jaarlijks worden hier soorten als Rosse Franjepoot, IJseend, Kleine Alk, IJsduiker en Grote- en Kleine Burgemeester waargenomen. Met een portie geluk en de juiste omstandigheden weet je het hier dus nooit!

Niet alleen voor vogels is het een mooie plek, ook zeezoogdieren zijn vanaf de Zuidpier goed te zien. We maken goede kans om Bruinvissen (dolfijnachtige) te zien en ook beide soorten zeehonden (Gewone en Grijze) worden hier regelmatig waargenomen.

Op het strand, direct grenzend aan de Zuidpier, zitten in de winter vaak grote groepen meeuwen. Wist u dat er op dit strand maar liefst 16 verschillende soorten meeuwen zijn gezien? Deze dag gaan we proberen minimal de helft hiervan in de kijker te krijgen en te determineren (waaronder hopelijk Pontische – en/of Geelpootmeeuw). Daarnaast zitten er op het strand vaak verschillende soorten steltlopers en soms zelfs een verdwaalde Grote-, Middelste of kleine Jager of een groepje Sneeuwgorzen.
Deze excursie is uiteraard een must voor vogelaars maar is ook zeer geschikt voor fotografen; de locatie is namelijk befaamd vanwege het feit dat de soorten zich er vaak buitengewoon goed laten zien, benaderen en dus fotograferen!

Summary in English: The Zuidpier near the coastal village of IJmuiden is a famous destination for wintering sea birds, waders, gulls and some other winter specialties like Snow Bunting, Shag, Purple Sandpiper and maybe even Shore Lark. It's an excursion on foot and apart from being a top birding location, the pier is also very suitable for and popular amongst bird photographers because lots of species tend to show very well and at short distance!

  • Wanneer: Zondag 27 januari 2019, 9.30 uur (einde om ongeveer 15.30 uur)

  • Gids: Lars Buckx

  • Aantal personen: Maximaal 10  (Nog 6 plekken beschikbaar)

  • Startpunt: Parkeerplaats Kennemermeer, Kennemerstrand 180, IJmuiden

  • Inclusief:Een dag vogels kijken onder leiding van een lokale gids, koffie/thee en een stroopwafel, gebruik van telescoop en naslagwerken, een digitale soortenlijst na afloop, 21% BTW

  • Prijs: 39 euro per persoon

  • Praktische informatie: de hele excursie zal wandelend worden gedaan; zorg dus voor stevige schoenen en warme water- en winddichte kleding.

Alle excursies zijn weg te geven als een origineel cadeau. Wij maken er dan een persoonlijke cadeaubon van!

bottom of page