top of page
witwang2017
kleinstwaterhoen201506195
14086432_947636305363676_6457344722388951174_o
geofuut201705221
Temminck-Strandloper_K3_8713-MB
witvleugel201406034
step11
Zeearend_DSC4138-MB_1

VOGELWEEKEND: Groninger hoogtepunten!

We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat er veel interesse is in excursies naar de befaamde gebieden in Groningen, maar dat de term “hoge noorden” niet voor niets bestaat. De afstand weerhoudt velen ervan om voor één dag af te reizen.
Vandaar dat Birdingholland.nl, na de uiterst succesvolle editie in 2017, 2018 en 2019 een extra weekendexcursie organiseert. Zo heeft u nog een kans om te genieten van al het moois dat Groningen u te bieden heeft en verblijft u tussen de twee excursiedagen door in een comfortabel middenklasse hotel.
Op dag 1 bezoeken we de Onner- en Oostpolder, een zeer groot, nieuw reservaat rondom het Zuidlaardermeer. Het afgelopen jaar zijn hier Zeearend, Witwangstern (uniek voor Nederland!) en Steltkluut tot broeden gekomen maar ook Zwarte- en Witvleugelstern, Geoorde Fuut, Kemphanen, Steltkluten, Zwarte Ibis en Lepelaars zijn hier vaste gasten. ’s Middags rijden we naar Oldambt en brengen we een bezoek aan de broedgebieden van Grauwe Kiekendieven. Dit is dé regio voor deze soort in Nederland en met wat geluk vinden we ook Bruine- en Blauwe Kiekendieven en Kwartel tijdens onze rit door het Groninger land. We sluiten de dag af in de Breebaartpolder, een waanzinnige steltloperplek waar diverse soorten te verwachten zijn!
Na het diner gaan we, indien de omstandigheden gunstig zijn, op zoek naar een andere specialiteit: Kleinst Waterhoen. Al enkele jaren broedt deze soort op meerdere plekken in Groningen en tijdens een avondbezoek aan de Onlanden hebben we een goede kans deze soort met z’n karakteristieke roep te horen. Daarnaast horen we wellicht ook Porseleinhoen, Roerdomp, Waterral, Snor en wie weet wat nog meer.
Na een welverdiende nachtrust gaan we de volgende ochtend op ons gemak richting Lauwersmeer. Dit nationaal park is vooral in het voorjaar goed voor een breed scala aan soorten, waarbij we natuurlijk vooral op zoek gaan naar de specialiteiten: Kemphaan, Wielewaal, Grauwe Klauwier, Baardman, Blauwborst, Zeearend en een breed scala aan steltlopers. Dit gebied heeft echter ook een grote faam wat betreft zeldzaamheden, dus je weet nooit wat je hier te wachten staat!
Aan het eind van de middag zijn we terug bij het hotel en na een afsluitend drankje en het opmaken van de ongetwijfeld imposante soortenlijst nemen we afscheid.

Summary in English: birding weekend in the northernmost province of the Netherlands, knows for some unique birds and rich variety of species and landscapes. The weekend includes transportation from Groningen, a night in a midclass hotel  (double room) and visits to Zuidlaardermeer (White-tailed Eagle, Whiskered Tern, Ruff, Black-winged Stilt), Oldambt (Montagu's-, Hen and maybe Pallid Harrier), Onlanden (Great Bittern, Savi's warbler, Bluethroat, Spotted Crake) and Lauwersmeer (White-tailed Eagle, many waders, Golden Oriole, Bearded Tit).

 

  • Wanneer: Zaterdag 16 en zondag 17 juni 2018

  • Aantal personen: maximaal 8 (Nog 5 plekken beschikbaar)

  • Inclusief:Twee dagen vogelen met een lokale gids, vervoer, overnachting in een 2PK in het sfeervolle, kleinschalige Hotel in 't Holt 1654 inclusief ontbijt, twee picknicklunches, koffie/thee, water en snacks onderweg, gebruik van boeken en optiek, soortenlijst. Optioneel is een nacht voor- en/of na de excursie bij te boeken.

  • Exclusief: Diner. Op loopafstand van het hotel bevinden zich diverse restaurants.

  • Prijs per persoon: 259 euro (meerprijs eenpersoonskamer: 29 euro)

bottom of page