top of page

FOTOWORKSHOP: Het fotograferen van grote groepen vogels (o.a. de Grutto's van de Koningslaagte!)

De Koningslaagte ligt onder de rook van Stad Groningen. Het is één van de belangrijkste verzamelplekken van het noorden voor onze nationale vogel: de Grutto. In het vroege voorjaar verzamelen ze hier met vele honderden tegelijk, altijd vergezeld van de nog markanter gekleurde en getekende IJslandse grutto’s. Daarnaast werken de grote oppervlakte van plasdras en nattige weilanden als een magneet op vele andere soorten vogels. Naast grutto’s zie je er grote groepen Smienten, Wintertalingen en kleinere groepjes Kemphanen. Ook Lepelaar, Grote gele kwikstaart en Pijlstaart worden regelmatig gezien. Een waar vogelparadijs dat ook de Haviken en Slechtvalken niet ontgaat. Praktisch dagelijks doen ze aanvallen in het gebied. Dit levert spectaculaire beelden op waarbij honderden vogels de lucht in gaan en een tijdje rondvliegen tot de kust weer veilig is. De perfecte plek voor het fotograferen van groepen vogels. Uw gids van vandaag, topfotograaf en weidevogelliefhebber Mark Schuurman,  gaat u hier alles leren wat u moet weten om de perfecte foto te maken van grote groepen vogels, en dan dus vooral de prachtige (maar helaas steeds schaarser wordende) Grutto's en IJslandse Grutto's.

 

Nadat uw gids u bij het verzamelpunt heeft opgepikt, beginnen we de dag dus in de Koningslaagte en rond het middaguur doen we een uitstapje naar de nabijgelegen Onnerpolder en Oostpolder in het Zuidlaardermeergebied. Ook hier zijn door de nattige omstandigheden veel weide- roof- en moerasvogels te zien en fotograferen. Met grote kans op het zien van Zeearenden, die sinds een paar jaar ook broeden in dit gebied.

 

Eind van de middag gaan we weer terug naar De Koningslaagte om te fotograferen hoe de grutto’s invallen om de nacht door te brengen.

 

Tijdens de excursie in de Koningslaagte staan we praktisch op één plek om goed te kunnen fotograferen. Tijdens de excursie in de Onner- en Oostpolder zijn we iets mobieler en kunnen we op meerdere plekken fotograferen. Neem de verrekijker mee en vergeet bij wisselvallig weer je regenkleding en laarzen niet. Kortom: een unieke gelegenheid om onder enthousiaste leiding van Mark onze nationale vogel in groten getalen te beleven en fotograferen en daarbij tips en trucs te leren om de herinneringen aan de dag zo mooi mogelijk te laten zijn! De foto's hierboven zijn alle in de Koningslaagte gemaakt, zodat u weet wat u kunt verwachten!

Het maakt niet uit met welke apparatuur u fotografeert, iedereen kan deelnemen aan deze workshop!

Enkele van de reacties op de vorige editie:

"Als beginnend fotograaf van vogels en natuur met ook nog een nieuwe camera heb ik gisteren een hele leuke en informatieve dag mogen beleven onder de enthousiaste begeleiding van Mark. Ga zeker weten nog een keer mee."

"Dank voor de leuke workshop. Wat mij betreft een prima idee om een workshop vogels spotten en fotografie te combineren. Verwacht er volgend jaar wel weer bij te zijn."

"Nogmaals dank Mark, voor je kundige gidswerk, zowel in de Gronings vogellocaties, als in cameraland als in het vogeldomein. En bedankt allemaal voor de gezelligheid en onderlinge hulp."

"Ik vond het ook een heel erg leuke dag. Ik heb zoveel foto's gemaakt dat het nog dagen gaat duren voor ik er goed doorheen ben."

"De excursie was zeer geslaagd! Naast het feit dat er heel veel te zien was wil ik ook even kwijt dat je een goede gids was gisteren, met veel aandacht voor iedereen en veel kennis m.b.t. het fotograferen, super dag gehad!"


Birding and bird photography tour near the city of Groningen with our national bird, Black-tailed Godwit, as a main target!
 

  • DATUM: Zaterdag 18 maart 2023. Start 9.30 uur, eind rond 16.30 uur

  • Aantal personen: Maximaal 8  (Nog 6 plekken beschikbaar)

  • Startpunt: Nabij Groningen, exacte locatie volgt

  • Gids: Mark Schuurman

  • Inclusief: Transport per minibus, dag vogels kijken/fotograferen, koffie/thee en stroopwafel onderweg, 21% BTW

  • Prijs: 75 euro per persoon
    Alle excursies zijn weg te geven als een origineel cadeau. Wij maken er dan een persoonlijke cadeaubon van!

bottom of page