top of page

WORKSHOP/MINIBUSEXCURSIE: Herkenning van langsvliegende zeevogels bij Camperduin

Vogeltrek is het mooiste en meest fascinerende fenomeen van onze natuur. Het is alom aanwezig; dag en nacht, zichtbaar en onzichtbaar, boven land en boven zee...

WORKSHOP/MINIBUSEXCURSIE: Herkenning van langsvliegende zeevogels bij Camperduin
WORKSHOP/MINIBUSEXCURSIE: Herkenning van langsvliegende zeevogels bij Camperduin

Tijd en locatie

02 okt 2024, 09:00 – 15:30

Schoorl, De Putten, 1871 Schoorl, Nederland

Over het evenement

Vogeltrek is het mooiste en meest fascinerende fenomeen van onze natuur. Het is alom aanwezig; dag en nacht, zichtbaar en onzichtbaar, boven land en boven zee. En met name dat laatste aspect (zeevogeltrek) is iets waar vele vogelaars graag een inkijkje in zouden willen krijgen, maar wat best lastig kan zijn. Het herkennen van passerende zeevogels is iets wat geduld en oefening vergt en waarbij de determinatie vaak snel en op enige afstand moet gebeuren. De beloning kan echter prachtig zijn; boven zee vindt je soorten  die behoren tot de meest tot de verbeelding sprekende die je in Nederland kunt tegenkomen!

Tijdens deze excursie gaan we in een klein gezelschap aan zee zitten en hopen we, door rustig te turen en gezamenlijk de zee af te speuren, flink wat leuke zeevogels te kunnen vinden en determineren. Zeevogelfanaat Martijn is uw gids en hij zal u wegwijs maken in de herkenning van alle soorten die langsvliegen, waarschijnlijk in zuidelijke richting, op weg naar de overwinteringsgebieden. In deze tijd van het jaar is de zeetrek in volle gang en Camperduin is traditioneel een heel goede plek, maar net als bij "gewoon" vogels kijken heb je wel wat geluk nodig met de omstandigheden. Bij winden die uit westelijke richtingen waaien worden zeevogels dichter naar de kust gedreven en heb je derhalve een grotere kans op meer soorten dan bij andere stromingen. Wat betreft de te verwachten soorten moet u denken aan jagers, (pijl)stormvogels, Jan-van-Gent, alk/zeekoeten, de eerste duikers, en verschillende soorten (zee)eenden, steltlopers en meeuwen. Er is een telescoop beschikbaar voor algemeen gebruik, maar mocht u er zelf één hebben/kunnen lenen/huren, dan zal dat enorm helpen. Deze excursie is, vanwege de afstand, doorgaans minder geschikt voor fotografie. Mocht u daarin geïnteresseerd zijn, dan zijn de ZEEVOGELTOCHTEN VANAF EEN SCHIP geschikter. Wanneer we uitgekeken zijn boven zee (hoe lang we het volhouden hangt van de omstandigheden/aantallen vogels af), besteden we de laatste uurtjes in de polders achter Camperduin (o.a. De Petten en omgeving) en gaan we daar op zoek naar leuke najaarssoorten. Het is een erg spannende tijd van het jaar, dus een leuke verscheidenheid aan soorten, en wie weet zelfs een zeldzaamheid, ligt in het verschiet!)

 • Aantal personen: Maximaal 8. 
 • Startpunten: Nabij Camperduin (exacte locatie volgt)
 • Gidsen: Martijn Bot
 • Inclusief: Vervoer per comfortabele minibus vanaf startlocatie, koffie/thee en stroopwafel, gebruik van telescoop/leenverrekijkers en naslagwerken, digitaal verslag na afloop, parkeerkosten, 21% BTW
 • Er zijn leenverrekijkers beschikbaar gesteld door FOTO SIPKES
 • Prijs: 69 euro per persoon
 • Praktische informatie:  De eerste uren brengen we door in de duinen, op een locatie met zicht op zee. Als u niet lang kunt staan, neem dan zelf een stoeltje mee. Warme en waterdichte kleding is zeer belangrijk. Een eigen (leen/huur)telescoop is zeer handig en aan te raden.  Alle excursies zijn weg te geven als een origineel cadeau. Wij maken er dan een persoonlijke cadeaubon van!

Tickets

 • Workshop Camperduin

  koffie en thee zijn erbij inbegrepen

  € 69,00

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

Yannick Wouters Jan-van-Gent (55)_edited.png
Ik heb echt genoten, ook van het fijne gezelschap! Het was weer heerlijk vogelen in het hoge Noorden!

Ger - Roermond

bottom of page