top of page

WANDELEXCURSIE: Naardermeer en Bovenmeent

Wandelexcursie in dit oudste natuurmonument van Nederland!

WANDELEXCURSIE: Naardermeer en Bovenmeent
WANDELEXCURSIE: Naardermeer en Bovenmeent

Tijd en locatie

01 jun 2024, 08:00 – 11:30

Naarden, Verlengde Fortlaan, 1412 Naarden, Nederland

Over het evenement

Op zaterdag 1 juni 2024 zal een excursie van start gaan in en rond het oudste natuurmonument van Nederland: het Naardermeer. Aan het begin van de twintigste eeuw lagen er plannen om van het Naardermeer een vuilstort te maken voor de gemeente Amsterdam. Natuurliefhebbers van het eerste uur, Jac. P. Thijsse en Eli Heimans, besloten dit plan met succes te dwarsbomen. Het was de aanleiding om de Vereniging Natuurmonumenten op te richten en het unieke gebied in 1906 aan te kopen.

Het eerste deel van de excursie zal over een plankenpad leiden door een moerasbos rijk aan vogels. Vervolgens over weilanden die niet in de verste verte lijken op de biljartlakens die het landschap tegenwoordig zo ontsieren, naar de Wijde blik, één van de plassen die het gebied rijk is. Altijd de blik op scherp, er kan immers zomaar een visarend overvliegen. Vanuit een vogelkijkhut hoor je een kakofonie aan geluiden. Blauwborst, Snor, Rietzanger en Rietgors behoren allemaal tot de mogelijkheden. En laat de IJsvogel zich vandaag wellicht zien?

In de Bovenmeent bezoeken we enkele vogelkijkpunten die een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op vele water- en moerassoorten. In het tweede deel van de excursie lopen we naar de kolonie Purperreigers. Het is altijd weer afwachten hoeveel er na de winter terugkeren uit Afrika, maar ze laten het Naardermeer nooit links liggen. Wat wil je dan ook met het zuiverste water vol vis. Ook de ringslang komt veelvuldig voor in het gebied en behoort ook tot de kansen om te zien.

De excursie is voor een ieder met een gemiddelde conditie goed te doen. We lopen in langzaam tempo en geven onze ogen de kost. Er zit tussen de verschillende wandelingen een korte verplaatsing per eigen auto. welke locaties we bezoeken is afhankelijk van de tijd, waarnemingen en het weer, dus wordt door de gids flexibel ingevuld.

  • Gids: Pim Julsing
  • Startpunt: Naarden, Verlengde Fortlaan
  • Aantal personen: Maximaal 8
  • Prijs: 39 euro
  • Inclusief: Een halve dag vogels kijken onder leiding van een gids, gebruik van optiek en boeken, digitale soortenlijst na afloop, 21% BTW

Deel dit evenement

Yannick Wouters Jan-van-Gent (55)_edited.png
Ik heb echt genoten, ook van het fijne gezelschap! Het was weer heerlijk vogelen in het hoge Noorden!

Ger - Roermond

bottom of page