top of page

MINIBUSEXCURSIE: Strandspecialiteiten en Roodhalsganzen op Ameland

Ameland in het voorjaar is een geweldige plek om vogels te kijken. Niet alleen kun je, bij goede omstandigheden, tal van doortrekkers tegen komen (en niet zelden zitten daar zeldzaamheden bij!), maar het eiland is ook zeer goed voor...

MINIBUSEXCURSIE: Strandspecialiteiten en Roodhalsganzen op Ameland
MINIBUSEXCURSIE: Strandspecialiteiten en Roodhalsganzen op Ameland

Tijd en locatie

25 apr 2024, 09:00 – 17:00

Holwerd, Holwerd, Nederland

Over het evenement

Ameland in het voorjaar is een geweldige plek om vogels te kijken. Niet alleen kun je, bij goede omstandigheden, tal van doortrekkers tegen komen (en niet zelden zitten daar zeldzaamheden bij!), maar het eiland is ook zeer goed voor een aantal specifieke soorten die in de rest van Nederland zeer lastig of zelfs niet te vinden zijn.

Ten eerste gaat het hier om onze favoriete gans en één van de mooiste wintersoorten van ons land: Roodhalsganzen. Op een of andere wijze komen er jaarlijks in de late winter/het vroege voorjaar meerdere exemplaren op dit eiland terecht en ze laten zich in de polders dan ook nog eens fantastisch zien! Twee jaar geleden (2022) zagen we 11 exemplaren, afgelopen jaar (2023) waren het er 7; geen duizelingwekkende aantallen, maar voor een dergelijke zeldzaamheid ongeëvenaard in Nederland! Tijdens deze excursie gaan we wederom op zoek naar deze iconische en wereldwijd zeldzame soort, hopend op mooie waarnemingen en goede fotomogelijkheden. Naast Roodhalsganzen zijn de polders meestal ook goed voor andere zeldzame ganzen als Zwarte- en Witbuikrotgans, alsmede grote aantallen weidevogels en doortrekkers (bijvoorbeeld Tapuiten, kwikstaarten, Beflijsters en Goudplevieren)

Het tweede doel is echter minstens zo tot de verbeelding sprekend: de strandspecialiteiten! Zoals iedereen vast weet hebben strandbroeders het in Nederland, om allerlei redenen, moeilijk en zijn er nog maar enkele plekken in Nederland waar je het fameuze trio Strandplevier, Noordse stern en Dwergstern kunt vinden. Ameland is daar één van en vandaag gaan we op zoek deze prachtsoorten. In deze tijd baltsen de soorten vaak nog en met wat geluk zijn ze dus niet alleen te zien, maar ook te horen!

Deze soorten zijn vooral te vinden op de westelijke helft van het eiland terwijl de Roodhalsganzen zich vooral in de oostelijke helft ophouden; vandaar de keuze voor een minibusexcursie. Onnodig om te zeggen, maar toch: we weten hoe kwetsbaar met name deze strandsoorten zijn en we zullen er natuurlijk altijd voor zorgen dat de vogels op geen enkele wijze hinder zullen ondervinden van onze aanwezigheid.

Ga dus mee op deze gevarieerde excursie op dit prachtige Waddeneiland!

  • Aantal personen: Maximaal 8  (VOLGEBOEKT)
  • Startpunt: Veerhaven Holwerd
  • Inclusief: Een dag vogels kijken per minibus, overtocht met de ferry van/naar Holwerd, koffie/thee en koek onderweg, gebruik van optiek, een digitaal verslag met foto's na afloop, 21% BTW
  • Prijs: 95 euro per persoon (een minibus mee op de boot is prijzig op Ameland, vandaar de wat hogere excursieprijs)
  • Goed te weten: Er zullen kleine wandelingen in de excursie zitten (ook op het strand). Lunch dient u zelf mee te brengen en nuttigen we ergens op een mooie plek (niet inclusief). We laten ons niet afschrikken door wat wind en regen in de voorspellingen; kleed u dus op de omstandigheden. Parkeren kan op de pier van Holwerd (ongeveer 6 euro per dag, niet inclusief). Zorg dat u op tijd op de pier bent en uw auto geparkeerd heeft. We treffen elkaar voor de terminal van Wagenborg (busje zal daar op u wachten) Alle excursies zijn weg te geven als een origineel cadeau. Wij maken er dan een persoonlijke cadeaubon van!

Deel dit evenement

Yannick Wouters Jan-van-Gent (55)_edited.png
Ik heb echt genoten, ook van het fijne gezelschap! Het was weer heerlijk vogelen in het hoge Noorden!

Ger - Roermond

bottom of page