top of page

Minibus/wandelexcursie: Roofvogels, Boomkikkers en meer in Fochteloërveen

Het Fochteloërveen is een prachtig, groot en uniek hoogveengebied op de grens van Drenthe en Friesland, waar geweldige soorten te vinden zijn!

Minibus/wandelexcursie: Roofvogels, Boomkikkers en meer in Fochteloërveen
Minibus/wandelexcursie: Roofvogels, Boomkikkers en meer in Fochteloërveen

Tijd en locatie

24 jun 2024, 10:00 – 17:00

Veenhuizen (exacte locatie volgt), 9341 Veenhuizen, Nederland

Over het evenement

Het Fochteloërveen is een prachtig, groot en uniek hoogveengebied op de grens van Drenthe en Friesland. De kracht van het gebied zit 'm in de grootte in combinatie met de beperkte toegankelijkheid, waardoor de verschillende soorten de rust en ruimte krijgen die ze nodig hebben. Niet voor niets kozen Kraanvogels dit gebied om Nederland te herkoloniseren en zijn er jaarlijks Slangenarenden te vinden. Ook broeden er schaarse soorten als Wespendief, Zeearend, Kraanvogel Raaf, Zwarte Specht, Grauwe Klauwier, Draaihals, Wielewaal en Paapje in en rond het gebied. Naast vogels is ook de lijst van waargenomen libellen en vlinders indrukwekkend. De grootste bijzonderheid is het Veenhooibeestje; deze zeldzame vlinder is in Nederland (vrijwel) alleen hier te zien (vooral in juni/juli). Tenslotte zijn de drie in Nederland voorkomende slangensoorten (Adder, Gladde Slang en Ringslang) alle bewoner van het gebied en zitten er tegenwoordig ook Boomkikkers! Vandaag gaan we op zoek naar zo veel mogelijk specialiteiten en dat zullen we vooral wandelend doen. Zowel vanaf de noord- als de zuidkant zijn prachtige, gevarieerde en goed beloopbare wandelingen te maken (steeds 2-4 kilometer lang) die je op zeer mooie en veelbelovende plekken brengen. We zullen in alle rust een aantal routes af gaan en hopen zo aan het eind van de dag thuis te komen met een mooie, lange en zeer gevarieerde lijst aan vogels, libellen, vlinders, reptielen en amfibieën. En los van wat we zien is het gebied zelf ook een genot en zult u vast ook op plekken komen waar u uw ogen uit zult kijken!

Kijk voor een verslag van de editie van 2021 HIER! Kijk voor verslagen van 2022 HIER en HIER en HIER!

Verslagen van 2023 staan o.a. HIER en HIER!

  • Wanneer: - Zaterdag 22 juni 2024, start 10 uur, einde rond 17.00 uur  (Nog 8 plekken beschikbaar) - Maandag 24 juni 2024, start 10 uur, einde rond 17.00 uur.  (Nog 5 plekken beschikbaar) - Woensdag 3 juli 2024, start 10 uur, einde rond 17.00 uur. (Nog 7 plekken beschikbaar) - Vrijdag 12 juli 2023, start 10 uur, einde rond 17.00 uur   (Nog 7 plekken beschikbaar)
  • Aantal personen: Maximaal 8
  • Startplaats: Veenhuizen, exacte locatie volgt
  • Inclusief: Dag wandelen (rustig tempo) op en rond het Fochteloërveen, vervoer per minibus, koffie/thee met stroopwafel, digitaal verslag met foto's na afloop, 21% BTW
  • Kosten: 75 euro.

Deel dit evenement

Yannick Wouters Jan-van-Gent (55)_edited.png
Ik heb echt genoten, ook van het fijne gezelschap! Het was weer heerlijk vogelen in het hoge Noorden!

Ger - Roermond

bottom of page