top of page

Fietsexcursie: vogelparadijs Zuidlaardermeer

Een mooie ronde fietsen om deze relatief nieuwe vogelhotspot!

Fietsexcursie: vogelparadijs Zuidlaardermeer
Fietsexcursie: vogelparadijs Zuidlaardermeer

Tijd en locatie

03 jun 2024, 09:30 – 15:30

Westerbroek, Rijksweg West 11, 9608 PA Westerbroek, Nederland

Over het evenement

De laatste jaren is het Zuidlaardermeer en haar omringende polders uitgegroeid tot een waar vogelparadijs en één van de absolute topvogelbestemmingen van Nederland, vooral in het (late) voorjaar en de zomer. Het gebied dient dan namelijk als een enorme kraamkamer en het puilt er dan uit van de oudervogels die aan het broeden of hun jongen aan het grootbrengen zijn. Het gaat hierbij niet alleen om de algemeen voorkomende moerassoorten, maar juist om een aantal waanzinnig mooie specialiteiten, die zich over het algemeen ook nog een schitterend laten zien. Zo broeden er nergens in Nederland meer Geoorde Futen dan hier, vliegt er een paartje Zeearenden rond op zoek naar voedsel voor de hongerige en snel groeiende jongen, zijn er meerdere paartjes Steltkluten aanwezig, zijn de aantallen Zomertalingen soms overdonderend, hangt er vaak wel een Visarend rond en lopen er op verschillende plekken Kemphanen en andere steltlopers te foerageren. Het meest bekend is het gebied echter om haar broedende moerassterns. In de afgelopen jaren zijn alle drie de Europese moerassterns hier in wisselende aantallen en met wisselend succes tot broeden gekomen. Zwarte Sterns hebben een eigen plekje aan de rand van het Zuidlaardermeer, Witvleugelsterns willen zich daar nog wel eens tussen voegen, maar het meest in het oog (en oor!) springend zijn de alom aanwezige Witwangsterns. Er broeden gemiddeld zo'n 45 paartjes in het gebied; het is de enige kolonie in Noordwest-Europa! Het is werkelijk fantastisch om het schouwspel van druk foeragerende vogels van soms zeer dichtbij te mogen aanschouwen. Omdat delen van het gebied niet goed bereikbaar zijn voor auto's is de (elektrische) fiets de beste manier om veel te zien en het gebied optimaal in je op te kunnen nemen. De ronde rondom het meer langs alle goede uitkijkpunten is ongeveer 35 kilometer in totaal, een afstand die we in rustig tempo en met vele stops afleggen. Uw gids is Martijn Bot. Hij kent het gebied en haar bewoners zeer goed en het zal hem weinig moeite kosten enthousiast te worden over deze parel van Noord-Nederland!

We hebben bewust gekozen voor een doordeweekse dag. Het is dan veel rustiger op en rond het meer en in het gebied en dat zal de waarnemingen ten goede komen!

  • Startpunt: Van der Valk Westerbroek
  • Aantal deelnemers: Maximaal 8.
  • Inclusief: Dag fietsen rondom het Zuidlaardermeer onder leiding van een lokale gids, koffie/thee en stroopwafel, digitaal verslag met foto's na afloop, gebruik van optiek (LET OP: u dient uw eigen fiets mee te nemen)
  • Prijs: 59 euro per persoon
  • Praktische informatie: Wat neerslag kan altijd voorkomen en is geen reden om de excursie af te gelasten. Zorg dus voor bij de weersvoorspelling passende kleding. Sommige paden zijn onverhard, maar deze zijn over het algemeen prima fietsbaar.

Tickets

  • Fietsexcursie Zuidlaardermeer

    € 59,00
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

Yannick Wouters Jan-van-Gent (55)_edited.png
Ik heb echt genoten, ook van het fijne gezelschap! Het was weer heerlijk vogelen in het hoge Noorden!

Ger - Roermond

bottom of page