top of page
sprinkhaanzanger1
Waterral_rplaat_adult_MBunskoek
ransuil
bosriet201506081
kleinstwaterhoen201506195
16797542_1111273268999978_6258357622133679324_o

Avond/nachtexcursie: de specialiteiten van het Zuidlaardermeer

Nachtvogelen is ongelofelijk fascinerend en spannend tegelijk! Je ziet zo goed als niets, maar je hoort overal om je heen dat het barst van het leven. Je wordt als vogelaar even uit je comfort zone gehaald (we zijn immers gewend om te kijken!), maar je krijgt er veel voor terug. Vele soorten zijn namelijk behoorlijk lastig te zien, maar laten zich op een mooie avond wel goed horen. Tijdens deze nachtelijke zwerftocht gaat een lokale en zeer goed ingelichte gids met u op zoek naar enkele van de meest gewilde nachtsoorten. Denk hierbij aan Roerdomp, Waterral, Porseleinhoen, Snor, Sprinkhaanzanger, Bosrietzanger, maar ook Rans- en Kerkuil (die zich vaak ook wel laten zien op paaltjes langs de wegen).
Maar er is meer. Rondom het Zuidlaardermeer bevindt zich al enkele jaren een kleine populatie van het zeldzame Kleinst Waterhoen, de kleinste rallensoort van Europa. Het gaat hierbij niet alleen om "bekende" locaties, er zijn inmiddels meerdere plekken waar ze worden gehoord. De gids van vanavond, Lazar Brinkhuizen, is een lokale expert die zeer goed weet waar de vogels te horen zijn. Als het weer meewerkt heeft u dan ook een zeer goede kans om het kenmerkende rateltje te horen te krijgen. Een unieke kans, dus, om "oor in oor" te staan met één van de nieuwste en zeldzaamste broedvogels van ons land, die bovendien vrijwel uitsluitend in Groningen en omgeving te vinden is!
We beginnen echter al wat eerder, want de laatste uren in het Zuidlaardermeer zijn ook prachtig. Al wandelend (er zitten ook enkele verplaatsingen per eigen auto in) neemt Lazar u mee langs de goede plekken voor o.a. Steltkluten, Witwangsterns, Zeearend, Geoorde fuut en andere lokale specialiteiten. Zo gauw de zon onder de horizon is verdwenen gaan de oren het werk doen en kan het nachtvogelen beginnen. Lazar is een echte geluidenexpert en het zal u verbazen wat er allemaal leeft en beweegt in de schemering en het donker!
Overigens: mocht het weer echt ongunstig zijn (te koud of te winderig), dan heeft deze excursie weinig zin en gaan we het een week later nog eens proberen.

Night excursion in search of one of the rarest breeding birds of our country and a local specialty: Baillon's Crake. Besides this very sought-after bird, there are good chances of hearing species like Great Bittern, Spotted Crake, Savi's Warbler and Marsh Warbler
 

  • Wanneer: Zaterdag 27 juni 2020, 19.00 uur (einde iets na middernacht)

  • Startpunt: Nabij Groningen (exacte locatie volgt)                

  • Aantal personen: Maximaal 10   (Nog 4 plekken beschikbaar)

  • Gids: Martijn Bot      

  • Prijs: 49 euro per persoon 

  • Inclusief:  Avond vogels kijken onder leiding van een gids, koffie/thee en stroopwafel,         

  • Exclusief: Vervoer (er zitten enkele zeer korte verplaatsingen per eigen vervoer in het programma)

bottom of page