top of page
37731227_1807266692664989_53097252432023
Kwartel in de hand
Jonge Grote Bonte Specht
BH_Ringstation-2676
Meekijken bij het ringen in de hut
Boomkruiper
BH_Nachtegaal-6174
Roodborst in jeugdkleed
Nachtegaal in jeugdkleed
BH_Gierzwaluw-4688
BH_Kneu-5382

Nationaal park Zuid-Kennemerland: Vogels ringen en wandelen!

Het vogelringstation Van Lennep bestaat al ruim 50 jaar en is daarmee één van de oudste nog werkende ringstations van Nederland. Jaarlijks worden er zo'n 10.000 vogels geringd verspreid over ruim 100 verschillende soorten. Het ringstation ligt op 300 meter afstand van de zee en daarmee in een interessante trekbaan. Tevens staat het station bekend om zijn gierzwaluwvangsten. Nergens in de Benelux worden ze meer gevangen dan hier. Daarnaast hangen er in het najaar regelmatig zeldzame soorten in de netten. De laatste jaren waren dat bijvoorbeeld Siberische Sprinkhaanzanger, 2 Bergfluiters, Westelijke Baardgrasmus en Kleine Spotvogel. Door het afspelen van nachtgeluid zijn er overdag vaak ook veel vogels te zien in het gebied van het ringstation. Redelijk uniek is dat er 4 slagnetten worden gebruikt. Met een zelf gegraven vijver worden daarmee eind juni al de eerste steltlopers zoals Witgatten, Oeverlopers en soms zelfs een Zwarte Ruiter gevangen.

Juni en juli zijn de beste maanden vanwege een goede kans op mooie ringomstandigheden, een leuke variatie in soorten en een grote kans op het vangen van Gierzwaluwen.
Een bezoek is niet alleen geweldig vanwege het feit dat je soorten eens van heel dichtbij kunt zien, het is ook enorm leerzaam. U leert over leeftijdsbepaling en ruistrategieën en kunt de vogels grondig en tot in detail bestuderen. Uiteraard staat bij dit alles het welzijn van de vogels altijd bovenaan, maar dat zal u tijdens een bezoek ook goed duidelijk worden.
De excursie start vroeg in de ochtend, omdat er dan de meeste vogels worden gevangen. Wanneer we hier aan het eind van de ochtend uitgekeken zijn, start het tweede deel van de excursie en wandelen we in rustig tempo naar het nabij gelegen en bij vogelaars bekende Vogelmeer. Op de wandeling hierheen alsmede bij het meer zelf zijn tal van leuke (broed)vogels te verwachten die een mooie aanvulling vormen op de soorten die u in de ochtend al van heel nabij heeft kunnen zien.

Uw excursieleider van vandaag is Lars Buckx, een zeer ervaren en gepassioneerde vogelringer alsmede een topvogelaar. Voor een impressie en foto’s van de excursies van vorige jaren, check onze Facebookpagina! Ook de foto’s hierboven zijn van vorige edities.

Summary in English: Behind the scenes at one of the most famous bird ringing/banding stations of our country, followed by a short hike to the so called Vogelmeer. Both locations are situated in the famous Zuid-Kennemerland National Park.
 

  • Wanneer:  Zaterdag 20 juni 2020. Aanvang om 7.30 uur (einde om ongeveer 14 uur).

  • Aantal personen: Maximaal 8  (VOLGEBOEKT)

  • Startlocatie: Parkeerplaats Parnassia (Routeplanner: Parnassiaweg 1 of Zeeweg 60 nabij Overveen. Let op: het is hier betaald parkeren. Vanaf daar is het nog ongeveer een kwartier lopen naar het ringstation. De plek is ook met OV bereikbaar, vanaf station Haarlem bus 81 richting Zandvoort. Vanaf halte ‘De Lakens’ is het nog ongeveer een half uurtje lopen.

  • Inclusief: Een ochtend meekijken op het vogelringstation en een wandeling in nationaal park Zuid-Kennemerland o.l.v. Lars Buckx, koffie/thee en stroopwafel, foto’s achteraf, 21% BTW

  • Prijs: 49 euro per persoon

  • Goed om te weten: De doorgang van de excursie is enigszins afhankelijk van de weersomstandigheden; bij te veel wind en/of regen wordt er uit welzijnsoverwegingen voor de vogels niet geringd. In dat geval krijgt u uiteraard uw geld terug. Houd uw mail voor de excursie dus in de gaten.
     

bottom of page