top of page

WANDELEXCURSIE VOGELZANG VELUWE: EEN FOTOVERSLAG VAN EEN FIJNE DAG!

Nadat we vorig jaar noodgedwongen een jaartje moesten overslaan, hebben we dit jaar al onze creativiteit alsmede de flexibiliteit van de deelnemers ingezet om toch zo veel mogelijk mensen mee te kunnen nemen op deze fijne wandeltocht door één van Nederlands' mooiste gebieden: de Veluwe. Twee gidsen (Lazar en ik, Martijn), twee groepjes en twee dagdelen, dus uiteindelijk hebben we er zo best een mouw aan kunnen passen. Het merendeel van de deelnemers behoorde tot de (al maar groeiende) groep vaste gasten, dus toen de ochtendshifts door die van de middag werden afgelost, had het zowaar de schijn van een soort reünie. Velen kennen elkaar inmiddels van eerdere excursies, sommigen zijn inmiddels ook daarbuiten bevriend geraakt en het is dan ook leuk te zien hoe er inmiddels haast een soort "community", om dat vreselijke maar actuele woord maar eens te gebruiken, lijkt te zijn ontstaan! De prijs voor de soort met de beste timing ging deze excursie naar de Kleine bonte specht. Precies op het wisselpunt (we kwamen met de ochtendgroepjes terug en de middagdeelnemers stonden klaar) foerageerde er een vrouwtje letterlijk boven de auto's en kon derhalve iedereen deze notoir lastige soort prachtig zien! Hiermee hopen we ook voor eens en voor altijd de "vloek" die er tijdens onze excursies op deze soort rust van ons af te hebben geschud ;-).

Ook de rest van de dag hebben we ons zeer goed vermaakt. Omdat er vier verschillende groepjes op pad waren, waren er feitelijk ook vier verschillende excursies en bijbehorende daglijstjes en ervaringen. Ondanks dat we altijd proberen alle soorten die voor handen zijn aan iedereen te laten zien (we lopen vrijwel altijd op zichtafstand van elkaar), is het in de natuur onvermijdelijk dat de ene groep soorten ziet die de andere mist en andersom. Ook een ochtend en een middag verschillen natuurlijk van elkaar. Daarom hier voor de verandering geen verslag (want dat zouden dan eigenlijk vier verhalen moeten worden), maar een foto-impressie van de hele dag. Hoofdrolspelers waren op vogelgebied soorten als Kleine- en Middelste bonte specht, Zwarte specht, Raaf, Zeearend, Veld- en Boomleeuwerik, Kuif- en Zwarte mees, Bonte vliegenvanger, Zwarte- en Gekraagde roodstaart, Veld- en Boomleeuwerik, Blauwe kiekendief en als klap op de vuurpijl (wederom!) een Rode wouw. Een soort die we graag levend hadden gezien maar waarvan we treurig genoeg alleen een dood exemplaar vonden was Beflijster. Op het zoogdierenfront droegen Vos en Wild zwijn bij aan de feestvreugde.

Hieronder dus wat foto's, gemaakt met een wat bescheidenere lens dan normaal (dat ding is niet mee te zeulen als je een kilometer of 18 en ruim 8 uur achter elkaar moet wandelen ;-)). Desalniettemin geeft het een behoorlijke indruk van een dag waarop wij, en voor zo ver we konden inschatten de deelnemers ook, met veel plezier op terugkijken! Mocht u nou zin hebben om volgend jaar ook een dagdeel mee te wandelen en de vogelzang van de vele bos- en heidesoorten te leren herkennen (dat was namelijk het onderliggende thema van de excursie), dan kunt u vanaf nu uw plek reserveren voor de editie van volgend jaar!

Wild zwijn (Digiscoopje van Lazar)
Kleine bonte specht
Rode wouw!
Één van de lelijkste Raven die ik ooit gezien heb ;-)
Kuifmees
Bonte vliegenvanger
Dode Beflijster :-(. Had een wond op de borst en miste een poot. Waarschijnlijk gegrepen (door Havik of Sperwer) maar kort daarna achtergelaten.
Man Blauwe kiekendief in de warmtetrilling
Boompieper
Boomleeuwerik
Paartje Sperwer. Het grootteverschil tussen man (linksonder) en vrouw (boven) was zo prachtig te zien!
Ik heb wel eens een betere foto gemaakt van een Zeearend. Dit noemt men "bewijspixels" van een soort die we boven de Veluwe nou niet meteen verwachtten.
Raaf. We zagen er vele.
Raaf
Appelvink. We hoorden er genoeg, maar de soort in beeld krijgen blijft een uitdaging.
Vos
Geelgors
Man Keep. De foto is belabberd, maar we zagen er nog behoorlijk wat. Sommige waren zelfs aan het zingen!
Zwarte mees. In sommige delen van het bos was de dichtheid opmerkelijk.
Raaf en Buizerd, waarbij de grootte van de eerste dus mooi in te schatten is.
Grote lijster
Rode wouw
Kleine bonte specht
Kuifmees
Grappig tafereeltje: Raven verzamelen nestmateriaal door haren uit een rund te trekken. Die laatste vond het allemaal prima. (Digiscoopje van Lazar)
Bonte vliegenvanger
Blauwe kiekendief
Boomleeuwerik
R.I.P. Beflijster

108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page