top of page

VOLGENDE KWELDERTOCHT: HELDHAFTIG HERFSTIG VOGELEN MET STAARTJE!

Bijgewerkt op: 12 dec. 2021

MINIBUSEXCURSIE, 1 DECEMBER 2021


Vogels kijken kan altijd en overal, maar je moet er soms maar net zin in hebben ;-). Je hebt van die dagen waarop het gros van de Nederlanders maar al te graag een dagje in zelfisolatie zou gaan om lekker naast de verwarming en aan de goed kant van het raam de bomen heen en weer te zien zwiepen en de buien te zien langsrazen.

Maar gidsen en deelnemers van Birdingholland.nl-excursies zijn uit een ander hout gesneden! Wij gaan gewoon en "kozen" daarbij, in dit geval gisteren, ook nog eens de meest winderige plek van Nederland uit: De kwelders van de Waddenkust! Eerlijk is eerlijk: Het was af en toe vogels kijken met hindernissen, we brachten meer tijd in het minibusje en derhalve minder buiten door dan ons lief was en uiteindelijk had de wind ook nog een naar staartje voor mijzelf in petto (cliffhanger!), maar we werden onder de streep toch beloond met een mooi setje soorten. Daarnaast is storm ook altijd een stoere belevenis en we konden ons aan het eind van de dag toch maar mooi verwarmen aan de gedachten dat we ons niet uit het veld hadden laten slaan door de elementen!

Rond tienen parkeerden we onder de dijk en leek het aanvankelijk nog redelijk mee te vallen. De wind was stevig maar het was droog en er piepte af en toe zelfs nog een zonnestraaltje door de bewolking. Net als bij de vorige excursie ging in het begin dan ook hard met de soorten. We waren al begonnen met een Ransuil, die zich stevig aan de takken van z'n roestboom moest vastklampen om niet gelanceerd te worden en de eerste soort die we zagen toen we ons hoofd boven de dijk uit staken, werden we meteen verwelkomd door een zeer grote groep Fraters. Lukte het afgelopen weekend niet om de soort fatsoenlijk aan de grond te zien te krijgen, vandaag zaten ze bijna alleen maar en nog op zeer korte afstand ook. Ze lieten zich fenomenaal zien, horen en fotograferen!

Fraters. De groep telde 100+ exemplaren!






Één van de deelnemers kwam speciaal voor deze soort, dus zijn dag was na vijf minuten al geslaagd ;-). Maar er lag hier nog meer voor ons klaar. Al snel meldden zich de eerste Oeverpiepers, Vloog een/de Kleine zilverreiger weer langs en konden we, wederom met wat moeite, de juveniele Witbuikrotgans weer uit een grote groep Rotganzen peuteren. Net als afgelopen weekend bleef de vogel in de kweldervegetatie, waardoor z'n meest cruciale kenmerk (de buik) steeds maar kortstondig te zien was.

Witbuikrotgans

Juveniele Witbuikrotgans (midden) met twee juveniele Rotganzen

Kleine zilverreiger (en Rotganzen)

Oeverpieper

De nummer één wenssoort van een andere deelnemer (deelneemster, in dit geval) was Strandleeuwerik. Welnu, ook deze soort liet niet lang op zich wachten en de waarneming was ook nog eens kwalitatief zeer hoogwaardig. We vonden een solitaire vogel die voor de duivel niet bang leek en zich uitroepen van bewondering van korte afstand liet welgevallen!

Strandleeuwerik; beauty!


Dit was toch weer een uitermate prettige en koffie-met-koek-waardige start van de dag en nadat we dat dan ook maar hadden gedaan, togen we richting de volgende kwelder. Daar aangekomen bleek dat de wind inmiddels toch flink aan het aantrekken was. We kwamen met met moeite de dijk op, om er vervolgens weer snel af te gaan toen we een prachtige groep Sneeuwgorzen binnendijks zagen landen op een akker. We zochten een plek in de luwte van een boerderij en konden vanaf daar windvrij genieten van een schitterende groep van deze arctische zangvogels. Daar krijg je echt nooit genoeg van en ik was dan ook zeer blij dat we tijdens deze excursie (in tegenstelling tot afgelopen zaterdag) de groep wel mooi aan de grond konden bekijken. Ook deze soort stond hoog op verlanglijstjes en betekende voor twee deelneemsters zelfs een nieuwe!

Prachtig groepje met mannetjes en vrouwtjes van verschillende leeftijden. Zie vooral het verschil in de hoeveelheid wit in de vleugels!



Bij Holwerd merkten we pas echt dat het stormde. De wind gierde, tijdens een sanitaire stop, om het gebouw van Wagenborg heen en zelfs de Waddenzee kreeg een woest en turbulent voorkomen. Vlak langs de kant foerageerden echter nog best wat vogels (vooral Bonte strandlopers, Steenlopers, Tureluurs, Wulpen en enkele Rosse grutto's en Zilverplevieren) en op het parkeerplaatsje zochten enkele Oeverpiepers zo goed en zo kwaad als het ging enige vorm van luwte. Enkele groepjes Pijlstaarten probeerden de wind te trotseren maar kwamen moeizaam vooruit. Noorderleech lag blijkbaar echt te vol in de wind, want er was voor het gebied relatief weinig te zien (behalve zeer veel Kieviten, Wulpen en Goudplevieren).

We besloten om wat buien te omzeilen en derhalve terug te rijden richting Lauwersoog. De wind was inmiddels gedraaid naar westnoordwest en dat betekent dat het de moeite zou kunnen lonen om even in de haven te kijken of er wat (zee)vogels waren komen binnenwaaien en/of langsvlogen over de Waddenzee. De eerste stop aan de oostkant van de haven leverde meteen een mooie en tamme Paarse strandloper op!

Paarse strandloper

Aan de noordkant ging het echter toch even lelijk mis... Toen ik wilde uitstappen om te kijken of er nog wat langs de noordkant van de haven te zien was, kreeg een enorme windvlaag grip op mijn deur, die vervolgens met een rotklap naar achteren werd gesmakt. Resultaat: de deur uit het lood en verbogen... Gelukkig kon 'ie nog wel gewoon dicht/op slot, maar dat wordt toch echt een bezoekje garage binnenkort. Grrrr, dit zijn van die dingen die je gewoon niet wilt. Uiteraard zie ik de relativiteit van dit probleem in, maar vervelend is het wel. Je streeft toch naar een leven met zo min mogelijk "gedoe" en garagebezoeken passen daar niet in.

Afijn, we konden wel door, maar het weer werd er daarnaast ook niet per se beter op (eufemisme). De kwelders waren niet echt een optie meer (te winderig, te nat en inmiddels ook te koud), dus zochten we onder de dijk nog naar wat soorten om de daglijst mee op te vrolijken. Dat lukte nabij Lauwersmeer middels een enorme groep waarin zich (o.a.) tientallen Wilde zwanen en honderden Toendrarietganzen bevonden!

De middag liep inmiddels ook langzaam op haar einde en als afsluiting en hopend op de beloofde drogere periode probeerden we nog wat roofvogels mee te pikken. Dat plan verwaaide al snel, letterlijk en figuurlijk en we concludeerden dan ook dat het tijd was om "het een dag te noemen".

Deelnemers, dank voor jullie doorzettingsvermogen en gezelligheid; het was een stoer dagje met enkele kwalitatief hoogwaardige waarnemingen en we (inclusief de deur van het busje) kunnen met recht zeggen dat we lekker zijn uitgewaaid!

323 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Kommentare


willemijn.verduin
02. Dez. 2021

Wat een leuk verslag. Ik heb er van genoten gisteren. En ondanks het weer ook nog wat geslaagde foto's om na te genieten :). Groetjes, Willemijn

Gefällt mir

cisca vaillant
cisca vaillant
02. Dez. 2021

Martijn, geweldig verslag van ons dagje vogelen woensdag 1 december jl. op zoek naar “the big five” winterkwelder gasten. Gewapend in regenpak met laarzen, konden we er tegenaan! En we hebben ondanks de storm en regen kunnen genieten van de mooie soorten die gelukkig niet weggewaaid waren door de storm! Ze zochten soms wel meer beschutting binnendijks. Petje af voor jou Martijn! Volgend jaar zeker weten weer van de partij! Misschien zien we de ijsgorzen dan ook weer! Vr Gr Cisca

Gefällt mir
bottom of page