top of page

RONDJE OOSTVAARDERSPLASSEN: ZON EN ZEEARENDEN (EN WAT MEER)

MINIBUSEXCURSIE, ZATERDAG 6 APRIL 2023


Het was een drukke week vol excursies en meer computerwerk dan me lief is. Soms moet dat echter even en het resultaat mag er dan ook zijn (vind ik). De nieuwe site is zo goed als klaar, het adres is en blijft hetzelfde: www.birdingholland.nl. Mijn hartelijke dank gaat uit naar de lokale start-up Websitecraft.nl, die geweldig werk hebben geleverd dat ikzelf alleen nog maar hoefde te perfectioneren.

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden en hoor graag als jullie nog foutjes, onduidelijkheden of anderszins aanlopen.


Wat betreft excursies: na een wat teleurstellende tweede Paasdag op de Sallandse heuvelrug, waar we alleen langdurig Korhoeders hoorden maar ze net achter de heuvel verscholen bleven (wel zagen we o.a. een Zwarte specht, Raven en een vroege Bonte vliegenvanger) en een mooie privé-excursie rond het Fochteloërveen en het Drents-Friese Wold was het gisteren de beurt aan de Oostvaardersplassen. Hier eerst nog even wat impressies van bovengenoemde dagen.

Sallandse heuvelrug in de vroege ochtend
Kraanvogel
Geelgors
Kraanvogels
Kuifmees

Je moet onder een steen hebben geleefd als je niet al wist dat het zaterdag warm was. De zuidenwind bracht aangename, haast zomerse temperaturen en dan is het ook altijd hopen op "gekke dingen". Het is immers inmiddels vol voorjaar en een Mediterrane stroming kan zo maar zorgen voor zuidelijke verrassingen. Tot zo ver de theorie, in praktijk was het eigenlijk best rustig. Er was flinke trek van o.a. Graspiepers en we konden wat fenologische hoogtepuntjes als Huiszwaluw, Rietzanger, Gekraagde roodstaart en Nachtegaal noteren, maar verder waren het toch vooral de gebruikelijke soorten die het gebied opsierden.

Aan de Lelystadzijde was het het beste vogels kijken. Hier zagen we bijvoorbeeld zeker vier verschillende Zeearenden, vijf Koereigers, twee (al eerder genoemde) Nachtegalen, enkele Blauwborsten, een Sperwer, een Havik, enkele vliegende Baardmannen, een hoempende Roerdomp en meerdere Pontische meeuwen. Verder vielen de enorme aantallen Cetti's zangers op en was het boven het water van het Bovenwater genieten van tientallen Dwergmeeuwen.

Onvolwassen Zeearend
Zwartkopmeeuw
Koereigers
Grote zilverreiger. In deze tijd veranderen de naakte delen bij sommige vogels van kleur. Gele snavels worden zwart, zwarte teugel wordt mintgroen en zwarte poten worden gummieroze!

Cetti's zangers. Ze zongen zonder stoppen, maar lieten zich, zoals gebruikelijk, maar zeer zelden zien.
Blauwborst
Zeearend
Dwergmeeuw

Het tweede deel van de dag stond in het teken van de Almerezijde van het gebied. De natte graslanden deden hun naam eer aan. Er zaten ook best wat vogels, maar echt bijzondere soorten leverde het gebied niet op. Dat wil zeggen: van het fietspad vloog een vogel op die heel erg aan een Draaihals deed denken (we konden hem niet meer terugvinden...) en ik zag in een flits een kiekendief over de dijk scheren die voor dat ik 'm überhaupt kon benoemen of aan de groep kon aanwijzen al achter de bomen verdwenen was. Een heel snelle foto op grote afstand leert alleen dat het inderdaad een (spannende) kiekendief was of zou kunnen zijn, maar verder heb je er niets aan.

Kiekendief sp.

Verder zagen we ook hier enkele Zeearenden, een Kleine plevier, twee Grote zaagbekken en verder toch vooral veel van de gewone soorten.

Ach, soms zit er gewoon even niet meer in en dat is prima. Het was een mooie dag met een wederom gezellige groep op de eerste zomerdag van 2024; niets te klagen!

Pontische meeuw uit Duitsland. De gele ring begint met X, de rest is net niet lekker af te lezen...
Pontische meeuwen, Grote zaagbek, een late Kolgans (links) en een adulte Grote mantelmeeuw.

Wil je de komende weken nog eens mee? Op de nieuwe homepage staan vanaf nu de excursies op een rijtje die de komende weken nog beschikbaarheid kennen. Kijk dus vanaf nu regelmatig (of nog regelmatiger) even HIER!

220 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page