top of page

***PRIVETRIP: MET EEN WENSENLIJSTJE DOOR GRONINGEN!***

Vogelaar en vaste Birdingholland.nl-gast Erik had voor gisteren (vrijdag) een privé-excursie geboekt om te proberen een aantal wenssoorten in de kijker te krijgen. Hij opteerde voor een redelijk vroege start en omdat hij uit Katwijk moest komen betekende dat dat hij al voor zonsopkomst onderweg was naar Groningen, alwaar de dag zich zou afspelen. We wensenlijst bestond uit enkele niet heel algemene soorten, aangevuld met enkele echte schaarsheden: zo vroeg hij om Morinelplevier, Noordse kwikstaart, Wielewaal, Appelvink, Fluiter, Draaihals, Kruisbek, Grauwe kiekendief en Temmincks strandloper. Uiteraard namen we de uitdaging met veel plezier aan, waarbij meteen gezegd moet worden dat al die soorten op een dag natuurlijk erg lastig wordt, omdat de verschillende habitats niet makkelijk te combineren zijn als je tenminste niet de hele dag in de auto wilt zitten (en dat willen we niet). We kozen dus voor een selectie doelsoorten waarbij we bos en heide en de daarbij behorende soorten links lieten liggen en we ons vooral concentreerden op de Groningse en een klein stukje Friese kust. We startten in het Lauwersmeergebied met een ochtendwandeling die al bij het openen van de autodeuren een zingende WIELEWAAL opleverde. Ze vogel zat recht boven ons in een boom te zingen, maar zoals dat vaak/bijna altijd gaat kregen we hem pas in de kijker toen hij eruit vloog. In het volgende uurtje deden we nog enkele pogingen, maar het pakte steeds steeds hetzelfde uit: we hoorden ze keihard en vlak boven ons zingen (ook prachtig en sfeervol, trouwens), maar verder dan een wegvliegende vogel kwamen we niet. Datzelfde gold overigens ook voor APPELVINKEN; het zijn notoir lastige vogels om goed te zien, zeker wanneer de blaadjes weer aan de bomen zitten. Natuurlijk wil je het liefst een 100% waarneming, maar we konden er goed mee leven dat er even niet meer in zat. Als bonus kregen we hier een HAVIK op een net geslagen Houtduif, die ineens om een bocht op drie meter voor ons zat, enkele seconden nadacht over wat het meest verstandig was en uiteindelijk toch maar besloot z'n maaltijd ergens anders te nuttigen. Geen foto's, dus, maar wel een heel indrukwekkende waarneming! Een zingende GRAUWE VLIEGENVANGER bleef wel lang genoeg zitten voor een leuk plaatje. De zang van deze soort is al even onopvallend als z'n uiterlijk, dus voor velen is dit verre van dagelijkse soort!

Grauwe vliegenvanger
Grauwe vliegenvanger

Vervolgens verplaatsten we ons naar de westzijde van het Lauwersmeergebied. Omdat waarnemingen van schaarse soorten even niet worden gepubliceerd op de bekende sites (normaal gesproken een handig hulpmiddel om kansen op leuke vogels te vergroten), moet je dezer dagen zelf op zoek gaan als je iets "roods" wilt zien. Het komt dan vooral aan op het inschatten van de juiste locatie en tijd en daarbij hopen op een portie geluk. Welnu, dat geluk lachte ons toe, want aangekomen bij enkele bekende "voorjaarsakkers" zagen we op vrij grote afstand al meteen vijf MORINELPLEVIEREN wandelen. Helaas zaten foto's er niet in, maar dat mocht de pret niet drukken; wat een fijne soort en prachtvogels! Als bonus kregen we ook nog een groep van zo'n 300 GOUDPLEVIEREN in zomerkleed; ook niet te versmaden. Toen we op het punt stonden om in te pakken en naar de volgende plek te rijden, kwam er echter eerst een prachtig SMELLEKEN en vervolgens een SLECHTVALK op het akker zitten. U zult begrijpen dat de plevieren dat niet erg waardeerden; de hele boel vloog dan ook op en de paniek was compleet in de hele polder. Tot onze grote verbazing vlogen er tussen de verschillende groepjes Goudplevieren ineens nog eens ELF MORINELPLEVIEREN, die werkelijk op enkele meters langs ons scheerden en ver uit zicht verdwenen. Het ging zo snel dat foto's erg lastig waren, maar we hebben er toch een bewijsje uit weten te persen. Oftewel: 16 (zeldzame!) Morinellen, 300 Goudplevieren een Smelleken en een Slechtvalk op één akker: dat kon minder, zoals de Groningers dat plegen te zeggen!

Zes van de elf Morinellen
Negen van de elf Morinellen
De hele groep, terwijl er ook nog vijf vogels verderop zaten!
Enkele van de ongeveer 300 Goudplevieren.
Goudplevieren

Na deze topwaarnemingen kregen we de eerste van enkele enorme stortbuien over ons heen en was het dus een goed moment voor een kop koffie met koek en een verplaatsing. De volgende locatie was een plek voor een andere wenssoort: Fluiter. Toen het droog werd en een kleine wandeling er in zat (de volgende loodgrijze wolken dienden zich alweer aan...), bleek de tijd precies voldoende voor enkele roepende Appelvinken en... een FLUITER!

Fluiter

Dat ging lekker, dus. Er stond in Lauwersmeer nog één andere wenssoort op het programma: Noordse kwikstaart. Welnu, mei is dé doortrekmaand voor deze soort en ik had dan ook verwacht dat, mocht het ons lukken om een groep Gele kwikstaarten te vinden, het niet zo moeilijk zou blijken om er ééntje uit te pikken, maar niets bleek minder waar. We vonden uiteindelijk een indrukwekkende groep met zo'n 40-50 Gele kwikstaarten, maar daar kon met veel pijn en moeite één NOORDSE en één ENGELSE uitgehaald worden. Oké, doel bereikt, maar een beetje wonderlijk was dat wel! In een slootje vlak voor ons zat ook een Muskusrat rustig te knabbelen; geinig!

Noordse kwikstaart
Muskusrat

De enige soort die eventueel wel zou kunnen maar die we niet konden vinden was Temmincks strandloper. Nu moet de piek nog komen (de komende weken), maar ze worden al wel gezien. Helaas dus niet door ons, ditmaal. Kan gebeuren, het blijven vogels waarbij garanties nooit gegeven kunnen worden. Inmiddels viel de regen weer even overvloedig (wel erg fijn voor de natuur, overigens; dat was hard nodig!), dus dat bood ons mooi de tijd voor de verplaatsing naar de broedgebieden van één van de hoofddoelen van vandaag: Grauwe kiekendief. Daar aangekomen bleek dat we een beetje met de buien mee waren gereden en was het dus een kwestie van nog even wachten voor we "los" konden. We zagen al wel de nodige BLAUWBORSTEN in het knalgele Koolzaad, alsmede meerdere TAPUITEN en twee prachtige PAAPJES. Uiteindelijk werd het droog, brak de zon weer door en maakten de roofvogels al snel acte de présence. Eerst waren het vooral BUIZERDS, TORENVALKEN en BRUINE KIEKENDIEVEN, maar na wat zoeken op geschikte locaties zagen we al snel één, twee, drie tot uiteindelijk wel een stuk of ACHT GRAUWE KIEKENDIEVEN! Ze riepen, baltsten, deden voedseloverdracht, joegen Bruine kiekendieven uit de territoria en waren onderling aan het bakkeleien, kortom: het was een schitterende show, die moeilijk in foto's te vatten is!

Man Grauwe kiekendief
Vrouw Grauwe kiekendief met zender. We achterhalen nog het verhaal van deze vogel.
Vrouw Grauwe kiekendief jaagt een man Bruine het gebied uit.
Man Grauwe kiekendief met de kenmerkende bovenvleugeltekening.
Vrouw Grauwe kiekendief
Man Grauwe kiekendief

Na deze galavoorstelling konden we de dag meer dan geslaagd noemen, maar toch kregen we nog een onverwacht toetje in de vorm van een RODE WOUW, die ineensvlak naast de auto hing op de weg terug! Ik kreeg net per mail dit bericht van Erik, dan mijn gevoel wel onderschrijft :-): "Ik wil je nogmaals ontzettend bedanken voor de geweldige dag gisteren. Ik had vooraf goede hoop op grauwe kiekendief, wielewaal en fluiter. Dat is allemaal gelukt. Zeker de grauwe kiekendieven aan het eind van de middag waren overweldigend. Op morinelplevieren had ik niet durven hopen. Dat we er uiteindelijk 15 hebben gezien was (en is) ongelofelijk! Groeten, Erik" Kijk, hier doen we het natuurlijk allemaal voor! Een heel fijn bericht na een heel fijne dag. Wilt u ook eens met een van onze gidsen privé op pad? Een rondje Groningen of heel wat anders? Lees de blogs nog eens door om te zien wat we de afgelopen weken al hebben gedaan en gezien en kijk voor uw mogelijkheden op www.birdingholland.nl/prive

139 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page