top of page

PRIVÉTRIP LAUWERSMEER: VAN BEELDIGE BAARDMANNEN EN ZALIGE ZEEARENDEN!

Hoe kun je beter je verjaardag doorbrengen dan gidsend in het gebied dat ik min of meer als mijn achtertuin beschouw? Afgelopen donderdag verkeerde ik in die gelukkige omstandigheid; ik mocht twee vogelaars uit Houten rondleiden in één van de mooiste en beste vogelgebieden van ons land: Nationaal park Lauwersmeer. Ze kozen voor een vroege start en derhalve stonden we iets na zevenen reeds op de Waddenzeedijk te genieten van de zonsopkomst en de vele vogels op het drooggevallen Wad.

Onder de vele vogels bevonden zich o.a. Grote Zilverreigers, Lepelaars, Zilverplevieren, Bonte strandlopers, Rosse grutto's, Steenlopers, Bontbekplevieren, Groenpootruiters, Wulpen en Tureluurs. Een volwassen Slechtvalk zorgde af en toe voor wat opschudding, twee Tapuiten zaten op het hek (waar je ze verwacht) terwijl in de Marnewaard zowel Reeën als een drietal Damherten aan het grazen waren. Die laatste soort is hier niet erg algemeen en hoewel ik weet dat er plekken in Nederland zijn waar men ze liever kwijt dan rijk is en waar je close-ups van de pupillen van de dieren kunt maken, voeg ik hier toch even een bewijsplaatje toe. Ik word er namelijk nog wel vrolijk van ;-)

Damherten
Jonge Lepelaar

Vervolgens togen we richting Jaap Deensgat. Één van de weinige wenssoorten van de dag was Baardman en omdat het erg rustig weer was, had ik het vermoeden dat we daar een goede kans zouden maken. Op de plek aangekomen bleek dat er op dat moment zowel vlieg- als schietoefeningen bezig waren rondom de kazerne. Dat had duidelijk z'n weerslag op de normaal in grote aantallen aanwezige vogels. Deze waren erg onrustig en landden uiteindelijk kort of zelfs helemaal niet in het terrein. Het blijft een bijzondere combinatie, een nationaal park, natura-2000 en werelderfgoedgebied in combinatie met militair terrein. Het heeft z'n voordelen, maar de nadelen ervoeren we vandaag ook aan den lijve. Gelukkig zagen we nog wel tientallen Casarca's, enkele Reuzensterns, idioot veel Gele kwikstaarten, vele Bruine kiekendieven, de eerste Zeearend van de dag en... Baardmannen! Prachtige en luidruchtige Baardmannen die zich ook nog eens fijn lieten zien. Oké, fotografisch/compositorisch zijn het geen hoogstandjes (veel te drukke achtergronden, soms een stengel of een blaadje voor de vogel; ik hoor de kritiek van de "echte" fotografen al van verre ;-)), maar dit is wel natuurgetrouw en hoe je ze in 99% van de gevallen ziet. En daar waren we dus ook maar al te blij mee!

Juveniel vrouwtje Baardman
Kiekeboe!
Casarca's
Eerste Zeearend van de dag

Nadat we volop hadden genoten van de verschillende groepjes Baardmannen was het tijd voor de kop koffie met appelflap (wie jarig is, trakteert!) en konden we de ronde vervolgen. We zagen al snel wederom Zeearenden, nu (de) twee volwassen vogels in een boom. Via het Oude Robbengat (wederom vele Baardmannen en een IJsvogel) kwamen we rond het middaguur uiteindelijk in de haven terecht. Daar was het vooral druk met toeristen, maar waren de vele Visdieven het aankijken meer dan waard, zwommen enkele Eiders buitendijks en lieten drie juveniele Rosse grutto's zich leuk zien.

Volwassen en juveniele, bedelende Visdieven
Visdief doet de naam eer aan.
Twee van de drie jonge Rosse grutto's

Via Bantpolder en wat akkers rondom Paessens kwamen we bij De Pomp terecht. De beroemde uitkijkheuvel is altijd een leuke plek op 360 graden rondom te kijken wat er zich in het gebied afspeelt en ook nu was het zeer vermakelijk. Het begon met een overtrekkende, juveniele Boomvalk, vervolgens kregen we een juveniele Zeearend in de telescoop (op afstand, maar met een hulpstuk prima te zien), daarna cirkelde er een Visarend hoog op om vervolgens hard in zuidwestelijke richting af te glijden en tenslotte voerden twee volwassen Zeearenden nog een showtje op, waarbij ook naar elkaar werd geroepen; een machtig en vrij uniek geluid! Dat alles speelde zich af terwijl op de achtergrond nog meer Baardmannen aan het "pingen" waren en er geregeld Waterrallen krijsten. Ook vloog er nog een Grote zilverreiger langs met dieprode poten en een donkere snavel. Dit is een kenmerk dat je wel ziet in de paartijd in het voorjaar; deze vogel zal waarschijnlijk dan ook een wat verstoorde hormoonhuishouding hebben gehad.

Grote zilverreigen met rode poten en donkere snavel. Zie tekst hierboven.

Zeearend met Sperwer; David en Goliath!
Volwassen Zeearend
Volwassen vrouw Zeearend
Juveniele Zeearend, erg ver weg maar in de telescoop mooi te zien. Ben overigens benieuwd waar deze vogel geboren is!

De laatste stop was (traditioneel) de Ezumakeeg. Het is daar vooral de kwantiteit die erg in het oog springt; er zitten ontzettend veel vogels! Vooral Goudplevieren en Kieviten zijn overdadig aanwezig, maar we zagen naast de vele soorten eenden (die nog allemaal bruin zijn) verder o.a. Grutto, Krombekstrandloper, Kleine strandloper, Kleine plevier, Bontbekplevier, Kemphaan, Kluut, Bosruitere en Bonte strandloper. Op de weg terug naar Vierhuizen, waar mijn gasten van vandaag verbleven, konden we als bonus nog even genieten van een erg tam jong vrouwtje Torenvalk. Niet zeldzaam, wel erg leuk!

De vogel is inmiddels flink aan het ruien en heeft ook al een staartpen vervangen, zoals hier mooi te zien.

Het was weer eens een mooie dag met heerlijk rustig weer en hoofdrollen voor de altijd beeldige Baardmannen en de immer zalige Zeearenden (lang leve de alliteratie ;-)). Wilt u ook eens een dag privé op pad in Lauwersmeer of ergens anders in Nederland? Kijk voor mogelijkheden en prijzen op www.birdingholland.nl/privé

129 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page