PRIVÉTRIP IN HET NOORDEN: MOOIE SOORTEN ONDER HOLLANDSE LUCHTEN.

Afgelopen zaterdag mocht ik (Martijn) Utrechtse vogelaars Janot en Sonja door het noorden rijden op zoek naar zo veel mogelijk mooie soorten. Specifieke wensen waren er niet, dus dat maakte het mogelijk om de route af te stemmen op waar het op dat moment goed leek alsmede de omstandigheden. Met name dat laatste was wel even iets om rekening mee te houden, aangezien er een lijntje felle buien van zuidoost naar noordwest overtrok. Het lukte ons uiteindelijk goed om daar tussendoor te manoeuvreren en het leverde derhalve een dag op met veelal droog weer, mooie "Hollandse luchten" en erg veel vogels!

Janot en Sonja bij "De Zeearend" in het Lauwersmeer. De luchten op de achtergrond waren tekenend voor de dag; mooi, dus!

We startten in polder Matsloot en daar was het meteen flink raak. Na vele Ooievaars en Grote zilverreigers onderweg hadden we de verrekijkers nog maar nauwelijks om de nek gehangen of we zagen meteen enkele Bruine kiekendieven, maar vooral een rustende Visarend en twee machtige, volwassen Zeearenden! Heel gaaf en met recht een kickstart!

Duttende Visarend
Volwassen Zeearenden; schitterende en machtige vogels zijn het!

Na een half uurtje genieten van het prachtige gebied onder de rook van Groningen reden we via een toeristische route naar de Onlanden. Daar kwamen we niet veel verder dan enkele jagende Bruine kiekendieven en vele eenden, die in deze tijd van het jaar allemaal bruin zijn (want in eclipskleed)...

Bruine kiekendief

Een blik op de buienradar leerde ons dat het beter was om niet richting Zuidlaardermeer en Oldambt te gaan (want dan zouden we precies met de buien meebewegen), dus flexibel als we waren besloten we richting Lauwersmeer te gaan. Dat bleek geen foute keuze, want op de eerste locatie (Jaap Deensgat) zaten duizelingwekkend veel vogels! Tussen de vele Grauwe- en Brandganzen en eenden was het de kunst om er de leukere soorten uit te vissen, maar dat lukte uiteindelijk aardig. We zagen bijvoorbeeld een zeldzame en ongeringde Ross' gans (een Noord-Amerikaanse dwaalgast), ongeveer tien Reuzensterns, een Kemphaan, vele tientallen Lepelaars, een adulte Pontische meeuw en meerdere prachtige Watersnippen, die zich vlakbij de hut heel erg mooi lieten bekijken. Verder vloog er nog een late Gierzwaluw tussen de vele Boeren- en Huiszwaluwen.

Ross' gans. De foto is van dezelfde vogel maar van een dag eerder. Toen wij er waren lag de vogel vooral te slapen ;-)
Een van de mooie Watersnippen voor de hut.
Gierzwaluw; enkele weken geleden nog zeer algemeen, inmiddels het opmerken waard.

Via de oostkant van het gebied belandden we uiteindelijk in de haven, waar zich al weer grote groepen Steenlopers aan het verzamelen zijn en er flink wat sterns rondvlogen. Een groepje van acht Dwergsterns vloog hard langs en door de haven vlogen flink wat Visdieven.

Juveniele Visdief met Schiermonnikoog op de achtergrond.
Visdief en Dwergsterns
Jonge Visdief steelt een vis.

De laatste locatie in het Lauwersmeer was de befaamde Ezumakeeg. Zoals in deze tijd van het jaar gebruikelijk is waren ook daar vele vogels en vooral steltlopers te vinden. Kluten, Grutto's, Tureluurs, Kieviten, Kleine plevieren, Bontbekplevieren, Oeverlopers, Krombekstrandlopers en zelfs drie mooie en schaarse Temmincks strandlopers waren mooi te zien en verder waren er nog eens zes Reuzensterns aanwezig.

Temmincks strandloper. Het zijn de muisjes onder de steltlopers ;-)
Temmincks strandlopers