top of page

PRIVÉTRIP IN HET NOORDEN MET WENSSOORT: U VRAAGT, WIJ DRAAI(HALZ)EN!

Zoals u waarschijnlijk inmiddels weet verzorgen we in deze tijd waarin groepen even niet kunnen privé-excursies. U kunt met ons een dag proberen zo veel mogelijk soorten te zien, u kunt een specifiek gebied beter leren kennen of u kunt uw wenssoort of wenssoorten bij ons indienen. Wij gaan dan kijken waar we de beste kansen hebben en maken daar een geschikt dagprogramma omheen, waarbij we uiteraard ook kijken naar kansen op zo veel mogelijk andere leuke "bijvangsten". Zo boekten Carolien en Arie voor afgelopen vrijdag een excursie met eigenlijk maar één specifieke wens: de Draaihals. Nu kent die soort twee problemen: ten eerste zijn ze erg schaars en ten tweede zijn in deze coronatijd alle doortrekkers verborgen op de verschillende waarnemingensites. De enige optie is dan om zelf te gaan zoeken, wat een beetje neerkomt op een speld in een hooiberg. Bij goede aanvoer (oost- of zuidoostenwind) kan het lonen om zonnige en mierenrijke plekjes langs de kust te checken. Nu waren het vandaag niet de omstandigheden, dus dan blijft er maar één script over: op zoek gaan naar goede plekken in de paar broedgebieden die ons land nog rijk is. Dat was dan ook wat we hebben gedaan en wel in het noorden van ons land. Nu zou het leuk zijn voor het verslag om een heel lange aanloop te nemen en de spanning langzaam op te bouwen, maar in dit geval rest me weinig anders dan meteen met de deur in huis te vallen: we waren nog geen vijf minuten op pad of we hoorden al meteen een Draaihals zingen en enkele seconden later hadden we 'm in de kijker. De waarneming duurde niet meer dan twintig seconden, maar de euforie was er niet minder om. En om het verhaal van deze soort maar meteen af te maken: ondanks een dagje wandelen in geschikt gebied bleef het hier ook bij. We hadden dus achteraf enorm geluk en ondanks dat we de soort graag nog wat langer of van wat dichterbij hadden gezien (dat dichterbij zat er ook echt niet in gezien de kwetsbare habitat) realiseerden we ons dat we onze handen mochten dichtknijpen! En hier is 'ie dan:

Voor mij (Martijn) was de druk er dus meteen al een beetje af (deze voelde wel een fikse, bovengemiddelde uitdaging ;-)) en we konden derhalve de rest van de dag vullen met wandelingen in enkele van de mooie gebieden die het noorden te bieden heeft. Uiteindelijk sprokkelden we zo een fijn lijstje vogels bij elkaar (met o.a. Kraanvogel, Raaf, Zeearend, Boomleeuwerik, Vuurgoudhaan, Fluiter, Appelvink, Blauwborst, Boomvalk en Blauwe kiekendief) maar ook de eerste libellen, Poelkikkers en een prachtige Ringslang, gevonden door Arie, waren de moeite van het vermelden waard. Hieronder enkele plaatjes van de dag!

Ringslang
Kraanvogels
Boomvalk
De eerste Smaragdlibel van de dag verdween in de eerste Boomvalk van de dag.
Vuurgoudhaan
Fluiter
Grote lijster
Poelkikker
Smaragdlibel
Glanskop
Appelvink
Noordse witsnuitlibel
Grote lijster
Bonte vliegenvanger

Wilt u ook een keer met één van onze gidsen op pad in een gebied of speciaal op zoek naar een soort die u altijd al graag eens had willen zien? Kijk hier voor de mogelijkheden en prijzen!

128 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page