top of page

PRIVÉ HONDERD SOORTENDAG: DE LAT VOOR DIT VOORJAAR IS HOOG GELEGD!

Het is één van de pareltjes in ons aanbod en tegelijk, zonder bescheiden te zijn, een specialiteit in voor- en najaar: de Honderd soortendagen. Fanatiek doch ontspannen een dag op pad langs enkele van de topvogelgebieden in Noord-Nederland (zonder te haasten of veel kilometers te maken, want vogelen moet geen race worden) met als doel om minimaal honderd vogelsoorten waar te nemen. Helaas moesten we de eerste editie schrappen vanwege corona (u weet wel), maar wat u gelukkig nog wel kunt doen is een privéversie van deze excursie bij ons boeken. Dat deden Renee en Dirk en zo ontmoetten we elkaar afgelopen zaterdag op de inmiddels traditionele plek bij het,vandaag de dag zo goed als verlaten, Van der Valkhotel in Assen. De eerste bestemming was het Fochteloërveen, waar we meteen goed los gingen. Fluiter, Grauwe vliegenvanger, Appelvink, Goudhaan, Vuurgoudhaan, Grote lijster, Gekraagde Roodstaart, Boompieper, Sperwer, Goudvink en Holenduif: natuurlijk gaat het begin altijd hard, maar er zaten in dit geval ook meteen een paar leuke en niet altijd even makkelijke soorten bij!

Vuurgoudhaan
Een juveniele Grote lijster; mooi op tijd!
Man (rechts) en vrouw Appelvink, op zoek naar nestmateriaal
Grauwe vliegenvanger
Één van de ouders van de juveniele Grote lijster

Onderweg naar de volgende geplande stop werden we afgeleid door iets wits in een weiland. Toen de kijkers erop gericht werden, verscheen er toch iets verrassends: een paartje Wilde zwanen! Die verwacht je niet echt op een zonnige voorjaarsdag in eind april! Omdat we toch gestopt waren, keken we meteen maar even 360 graden rond, met als resultaat o.a. Paapje, Sprinkhaanzanger, Groenpootruiter en Havik!

Wilde zwanen!

Na deze onverwachte waarnemingen was het tijd voor koffie met Kraanvogels ;-). We zagen er zo'n 15 in totaal, met daarnaast ook o.a. Blauwborsten, Koekoek, Raaf en Tuinfluiter. Het was nog niet eens 12 uur, dus dat ging behoorlijk lekker!

Blauwborst

Na een transfer kwamen we aan het begin van de middag aan in het Zuidlaardermeergebied. De eerste soort die we zagen vanuit een rijdende auto was een bruine bonk op een reusachtig nest (Zeearend, dus) en vanaf toen ging het even hard. Zo zagen we o.a. Zwartkopmeeuw, Bos- en Zwarte ruiter, vele Kemphanen en Regenwulpen, Zwarte- en Witwangsterns (de specialiteit van het gebied), Zomertaling, Geoorde fuut, Watersnip, Kluut en Steltkluut. Speciale vermelding verdienden de prachtige Dwergmeeuwen alsmede... het Waterhoen! Waterhoen?? Ja zeker, want dit betekende soort nummer HONDERD voor de dag, waarmee de naam van de excursie in ieder geval zeker gesteld was. Het is uiteraard niet een vogel die vogelaars vaak aanzet tot een feestje, maar aangezien in deze tijd alles anders en niets normaal is, past dit prima ;-)

Adulte Dwergmeeuw. Wat een pracht!
Dwergmeeuw
Enkele van de vele Regenwulpen.

De laatste rit leidde ons naar het Lauwersmeergebied. Het was de bedoeling om hier vooral wat zoutwatersoorten alsmede roofvogels op de daglijst bij te schrijven, maar door de combinatie van een koude wind en extreem laag water viel dat enigszins tegen. Op het wad zagen we Rotganzen, Rosse Grutto's (prachtig in zomerkleed), Steenlopers en Lepelaars, maar soorten als Zilverplevier, Eider, Drieteenstrandloper of Kanoet zaten waarschijnlijk t ever weg. Ook de roofvogels op de Marnewaard lieten het wat afweten, dus de teller begon langzaam wat te stokken. Meevallertjes waren twee mooie Noordse sterns en een grote groep Goudplevieren in zomerkleed was ook de moeite van het vermelden wel waard. Onderweg naar de Ezumakeeg hoorden we nog kort een Nachtegaal en zagen we een paar Oeverzwaluwen, waarmee we inmiddels op 115 soorten waren uitgekomen. De afsluiter, de Ezumakeeg, zat vol vogels en zorgde o.a. middels twee schitterende maar wat verre Witvleugelsterns, een Roerdomp en enkele Kleine strandlopers voor uiteindelijk een prachtig eindtotaal van 121 soorten, twee zeer tevreden vogelaars en een zeer voldane gids ;-)

Deze twee Witvleugelsterns completeerden het trio moerassterns!
Kemphanen met een koppel Pijlstaarten en een Krakeend
Paartje IJslandse grutto's
Man Kemphaan

Wilt u eens met een van onze gidsen proberen deze eerste score van 2020 aan te vallen en te gaan voor nóg meer soorten op één dag? Boek dan uw eigen Honderd soortendag of een andere privé-excursie via onze site: www.birdingholland.nl/prive

110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page