top of page

PRIVÉ-EXCURSIES: FOTOVERSLAG VAN TWEE DAGEN ZUIDLAARDERMEER

Afgelopen donderdag en vrijdag "woonde" ik (Martijn) tijdelijk in het Zuidlaardermeergebied. Althans, zo voelde het, want ik was alleen tussen donderdagavond na zonsondergang en vrijdagochtend voor zonsopkomst even een paar uurtjes thuis. Daarvoor en daarna was het afzien qua temperatuur maar genieten qua vogels en zoogdieren. Twee excursies, drie gasten, vier Bevers en vele vogelsoorten tijdens het "interbellum" tussen winter en voorjaar. Voor de verandering eens een verslag met weinig woorden en veel plaatjes, met onderschriften die de verhalen vertellen. En voor liefhebbers van leedvermaak: Scroll even helemaal door naar beneden...

Fijn Paasweekend gewenst!

Vrouw Roodhalsgans. Op donderdag liet het paartje, dat al een tijdje in het gebied rondhangt, zich krankzinnig goed zien. En u weet inmiddels hoe blij ik daar in ieder geval al van word!
Man Roodhalsgans. Duidelijk groter, scherper getekend en met een dikkere nek (met kenmerkende "manen")
De vogels weken nauwelijks van elkaars zijde.
De vogels waren vrijdag helaas onvindbaar.
Schitterende IJslandse grutto
Nog een Grutto die nog niet op z'n eindbestemming is (ondersoort islandica)
Grutto
Het Zuidlaardermeergebied is rijk aan weide- en akkervogels, waar de zang van Veldleeuwerik gelukkig dus nog niet is verstomd.
Het vrouwtje Zeearend broedt nog steeds, het mannetje maakt af en toe zijn ronde door het gebied. We zagen 'm zowel op donderdag (toen deze foto is gemaakt) als vrijdag.
Op donderdagavond stond de lucht in brand. Deze Bruine kiekendief bleef tot na zonsondergang actief.
Een Bever! Zowel op de donderdagavond als de vrijdagochtend lieten ze zich (op afstand, maar toch) zien. Mooi staartje, niet?
Bever
Één van de laatste mannen Blauwe kiekendief in het gebied.
Man Zomertaling; prachtige soort!
De Bruine kiekendieven waren al volop aan het baltsen en nesten aan het bouwen.
Bruine kiekendief
Man Bruine kiekendief
Bruine kiekendief
Één van de beroerdste foto's ooit geplaatst, maar een Purperreiger zo vroeg en zo ver noordelijk is de moeite van het vermelden waard. Het enige wat deze foto nog wel toont zijn de gespreide poten waarmee de soort vaak pleegt rond te vliegen.
Goede vondst van Hans (één van mijn gasten op vrijdag) uit een toen nog rijdend busje: een vroege Visarend!
Biddende Visarend
Slechtvalk
Man Goudvink
Man Goudvink
Haasje over!
De eerste keer dat ik in het noorden een Patrijs heb kunnen laten zien. Door het ruige terrein was het moeizaam zoeken en kijken, maar het is er overduidelijk eentje!
Het Zuidlaardermeergebied zit vol met Kemphanen. Ze liepen soms gewoon op de fietspaden!
Kemphanen met enkele Grutto's
Kemphanen
Zomertalingen zijn ook weer terug, soms zelfs in groepjes.
Twee paartjes Zomertaling
Ook deze pareltjes van het Zuidlaardermeer zijn er weer, zij het nog niet allemaal helemaal op kleur. Desalniettemin: genieten! Geoorde fuut, dus.
Geoorde fuut
Geoorde futen
Blauwborst! We hoorden ze veel, maar fotografisch werkten ze, mede door de harde en koude wind, niet erg mee. Maar heerlijk om ze weer te treffen, natuurlijk!
Bruine kiekendief
Nadat ik vrijdagmiddag mijn gasten van die dag had afgezet, begaf de minibus het ineens midden op de snelweg. Iets met weggevallen druk in de brandstoftoevoer. Resultaat: wegslepen, afvoeren en vast een gepeperde rekening na de Pasen. Ach ja, risico van het vak en het had qua timing veel erger gekund. Hopelijk is 'ie volgend weekend weer de oude!

160 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page