top of page

PRIVÉ-EXCURSIE: ZONNIGE RONDE MIDDEN-NOORD!

PRIVÉ-EXCURSIE, DONDERDAG 1 FEBRUARI


Gelderse vogelaar Arthur had geen betere dag kunnen uitkiezen voor zijn privédag in Noord-Nederland. Er werd ons bij voorbaat een zonnige en zachte dag beloofd en die kregen we! En omdat de vogels die we hoopten te zien ook aardig meewerkten, was een mooie vogeldag geboren!

We startten bij de oude, vertrouwde Bosuil. Dat wil zeggen, oud vertrouwd: de vorige keer dat ik de vogel met een bezoek vereerde, was 'ie voor het eerst sinds lange tijd niet op z'n post. Dat werd vandaag gecompenseerd door de aanwezigheid van twee vogels! Ook riep hier een Groene specht.

Bosuilen

Onderweg naar de volgende bestemming zagen we ook al snel wenssoort nummer twee: Toendrarietganzen. Als je niet in rietganzenland woont, kan het best een lastige soort zijn, dus het is niet gek dat je daar blij van wordt. Een groep van 2000 vogels was mooi te zien en een overvliegende Barmsijs was een leuk extraatje. Op de akkers rond Ravenswoud was het, zoals te verwachten, wederom feest met deze soort en vonden we in één van de groepen zowaar ook enkele Kleine rietganzen. Erg leuk (want naast nieuw voor Arthur een favoriet van mij!). Maar daarmee was de koek nog lang niet op, want we kwamen hier natuurlijk ook voor de lokale specialiteit: Kraanvogels! Welnu, die zagen we! Eerst twee, later dertien vogels, waarvan ook enkele baltsten. Heel gaaf! Andere soorten die het verdienen genoemd te worden waren o.a. Zwarte specht, Blauwe kiekendieven, Havik, barmsijs en Raaf.

Kraanvogels!
Twee Kleine rietganzen met Toendrarietganzen
Kraanvogels
Kleine rietganzen
Volwassen en jonge (van vorig jaar) Kraanvogel
Waarschijnlijke hybride Kolgans x Toendrarietgans (de vogel met de oranje snavel)

De volgende doelsoort was Ruigpootbuizerd. Deze soort is voor elke vogelaar die niet in het noorden woont tegenwoordig een grote zeldzaamheid en zou wederom nieuw zijn voor Arthur. Ik besloot een poging te wagen om "mijn hardloopruigpoot" (de vogel die ik per ongeluk vond tijdens een hardlooprondje vlak bij mijn huis) terug te vinden en dat lukte wonderwel. Hier waren ook nog een Havik en meerdere Blauwe kiekendieven voor handen, dus het is een plekkie om te onthouden voor zo lang als de winter nog duurt!

Ruigpootbuizerd!
Blauwe kiekendief

Ransuilen stonden alleen met een auditieve waarneming op de persoonlijke lijst van Arthur, dus daar moest natuurlijk wat aan veranderen. Aldus geschiedde!

Duttende en zonnende Ransuil

In polder Matsloot was het licht prachtig en zagen we, naast wederom een Blauwe en tevens een Bruine kiekendief, toch vooral Nonnetjes. Een lust voor het oog, deze mondriaan-eendjes!

Nonnetjes!

Inmiddels zakte de zon, maar was er nog net tijd om een poging te wagen om de laatste nieuwe soort van de dag te zien. Bij Harkstede (diep in het binnenland, dus!) is enkele dagen geleden een IJseend gevonden. Ik kende de plek niet en het water waarop de vogel zou moeten zitten oogde op de kaart onnoemelijk groot, maar gelukkig zwom het eendje meteen vooraan en was het letterlijk de eerste vogel die we zagen nadat we de kijker aan de ogen hadden gezet!

IJseend!

Hiermee kwam een einde aan een zeer prettige en gezellige vogeldag die bovendien een mooi aantal nieuwe vogels voor Arthur heeft opgeleverd. Het is niet altijd het allerbelangrijkste van een dag naar buiten, maar als het lukt toch wel erg leuk!

Arthur, dank voor de dag en mocht je nu ook eens een privérondrit door het prachtige Noord-Nederland (of ergens anders) willen maken met mij of één van de andere gidsen: https://www.birdingholland.nl/prive

132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page