top of page

PRIVÉ-EXCURSIE: ZONNIGE DAG MET ZICHT OP "STAD"!

Gisteren (maandag) was het de beurt aan Frances om, samen met een bevriend stel, een dagje te komen vogels kijken in het noorden. De soorten die ze vooraf had ingediend waren Blauwborst, Baardman, Snor, Zeearend en Buidelmees. Nu is die laatste wel heel erg zeldzaam en kwetsbaar, dus die had ik, in het kader van verwachtingsmanagement, meteen maar even tussen haakjes geplaatst. De andere zouden echter te doen moeten zijn en de prachtige en uitgestrekte gebieden rondom de stad Groningen zouden daarvoor een decor kunnen vormen. Aldus geschiedde en zo troffen we elkaar bij Van der Valk Hoogkerk, waar vandaan we praktisch rechtstreeks het eerste gebied, polder Matsloot, in konden rijden. Het weer was prachtig en gunstig voor de soorten die we zochten: een graadje of 15, volop zon en weinig wind. We spendeerden de eerste uren van de dag in dit uitgestrekte gebied met vooral water en oud riet. Wat in deze tijd van het jaar meteen in het oog, of eigenlijk oor, springt is de werkelijk krankzinnige hoeveelheid Snorren. Zonder dit aan feiten gestaafd te hebben durf ik de stelling wel aan dat er nergens in de Benelux een gebied te vinden is waar er zo veel bij elkaar zitten. Overal waar je loopt hoor je hun herkenbare zang; het is af en toe haast letterlijk oorverdovend en ik betrapte me zelfs op de wens dat ze zich misschien even een tijdje stil zouden kunnen houden... De eerste soort van het lijstje was dus wel "binnen", zoals dat heet.

Snor

Ook de andere rietsoorten waren hier rijkelijk vertegenwoordigd. Meerdere Roerdompen hoempten vanuit het riet (we zagen er helaas niet één), Bruine en enkele Blauwe kiekendieven scheerden laag over het gebied en ook vonden we meerdere Blauwborsten (!) en Baardmannen (!), naast de algemenere soorten als Rietzanger, Graspieper, Roodborsttapuit, de eerste Visdief en ook een Zomertaling.

Baardman, waarvan de foto schreeuwt om een tekstballon!
Visdief
Bruine kiekendief
Graspieper
Roodborsttapuit

De volgende stop was de Drentse dijk in de Onlanden. Twee korte wandelingen hier leverde erg veel vogels op, waaronder een werkelijk fantastisch meewerkende Blauwborst! De vogel leek werkelijk niet voor onze lenzen weg te slaan en wisselde zangsessies af met wat korte momenten van foerageren op de grond op enkele meters afstand. Geweldig!

Het is lastig weggaan bij een zo coöperatieve vogel, maar nadat we ons los hadden gerukt zagen/hoorden we o.a. een mooie groep Witgatten, enkele Geoorde futen, een Zomertaling en meerdere van de algemene moerassoorten, dat alles in de gezellige drukte van de grote kokmeeuwenkolonie.

Geoorde fuut
Dit mag met recht een "fotobom" heten!
Zomertaling
Ooievaar

Volgende bestemming was het Zeearendnest bij het Zuidlaardermeergebied. Zoals al eerder aangegeven is dit nest prima te bekijken zonder enige vorm van verstoring. Toen we aan kwamen lopen zagen we moeder Zeearend al snel op het nest zitten (de jongen moeten inmiddels bijna uit het ei komen?) en ook vader bleek in een boom in de buurt te zitten. Hij was echter uitgebreid aan het poetsen en een ieder die wel eens een Zeearend heeft zien poetsen weet dat ze daar doorgaans uitgebreid de tijd voor nemen...

Zware crop van ma Zeearend op het nest.

Omdat mijn gasten graag ook een Zeearend in vlucht wilden zien, besloten we toch maar wat tijd te investeren en te wachten. Het duurde even, maar toen pa een onverwachte aanval van een kraai te verduren kreeg, besloot hij om eerst te proberen de dader er van langs te geven, waarna hij een paar bomen verderop neerstreek. Het was een kort vluchtmoment, maar voor nu genoeg!

Door de warmtetrilling helaas onscherp, maar hier het moment waarop de kraai een boze Zeearend achter zich aan kreeg. Eigen schuld...
Zeearend vlak voor de landing op de volgende uitkijkboom.

Tijdens het wachten werden we echter getrakteerd op een zeer fijne bonus: er vlogen namelijk zeker één, maar misschien zelfs twee Rode wouwen rond in het gebied! Jawel, alweer een Rode wouw tijdens een excursie; het kan niet op de laatste tijd. De vogels kwamen echter niet heel dichtbij, maar leken wel rond te hangen; wellicht interessant om in de gaten te houden de komende week!

De dag liep inmiddels aardig op haar einde en de laatste stop was bij Leinwijk, aan de andere zijde van het Zuidlaardermeergebied. Na deze wandeling kon er definitief een streep door Buidelmees (is en blijft een haast ondoenlijke soort), maar we troffen nog wel soorten als Snor, Roerdomp, Sperwer en zowaar een prachtige, zingende man Goudvink op genietafstand; ook niet alledaags!

Goudvink
Sperwer

Hiermee kwam een eind aan een dag die naast veel vogels ook een lekkere voorjaarsgloed op het gezicht en een flinke portie vitamine D opleverde. Deelnemers, bedankt voor de gezelligheid en de fooi (:-)) en graag tot een volgende keer!

129 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page