top of page

PRIVÉ-EXCURSIE: WIELEWAALCADEAU UITGEPAKT!

Bart had van zijn vrouw Ody een Wielewaal voor zijn verjaardag gekregen. Een erg leuk en origineel cadeau, natuurlijk, maar wel één zonder uitpakgarantie. Aan mij (Martijn) de dankbare en eervolle taak om ervoor te zorgen dat het allemaal toch op z'n pootjes terecht zou komen en daarvoor hadden we reeds maanden vooraf een afspraak gemaakt. 17 mei, het Lauwersmeergebied en onze ervaring wat betreft locaties zou de gouden combinatie moeten worden en verder was het een kwestie van "fingers crossed". Wielewalen zijn wellicht de slechtst zichtbare opvallende vogels van ons land. Ondanks hun krankzinnig felgele kleur, beschikken ze over de capaciteit om volledig in de boomkronen op te gaan en zich snel en meestal onzichtbaar te verplaatsen. Hun zang horen is, mits je de juiste plekken kent en het weer een beetje mee zit, doorgaans niet zo'n probleem, maar een zichtwaarneming is toch echt een heel ander verhaal.

Nu hebben wij de code van de soort inmiddels aardig gekraakt en lukt het ons tegenwoordig vaak om, zij het met een beetje geluk en veel geduld, de soort wel in de telescoop te kunnen laten zien en daar was het Ody en Bart natuurlijk vooral om te doen.

Welnu, voor cliffhangers is hier geen plaats, want eigenlijk was het binnen een flink uur wel gepiept en hadden we meerdere Wielewalen zo prachtig gezien dat we met een gerust hart op zoek konden gaan naar zo veel mogelijk "bonusvogels"! Zo makkelijk kan het dus ook gaan (maar gaat het doorgaans niet...)!

Man Wielewaal!

Zingend; het geluid komt bijna uit de foto!

"Who's afraid of blue, yellow and black?"

Wielewaal in z'n habitat: Populierenbossen


De rest van de warme dag verbleven we op diverse locaties aan de Friese zijde van het Lauwersmeergebied en dat was meer dan vermakelijk! Wenssoorten Koekoek en Blauwborst werden ook ingelost en verder zagen we o.a. Roerdomp, Slechtvalk, Steltkluten, diverse steltlopers, waaronder Temmincks- en Krombekstrandlopers, Appelvinken, Kemphanen en als klap op de vuurpijl pikte Ody nog even twee overvliegende Kraanvogels op!

Kortom: Een fijne dag in fijn gezelschap en met coöperatieve wensvogels; meer van dit, wat mij betreft!

Roerdomp!

Twee hoog naar zuidwest overvliegende Kraanvogels; opmerkelijk!

Man Kemphaan

Blauwborst

Slechtvalk

Koekoek

Dwergmeeuw in een feestmaal

Grutto met jong; een zeldzaam gezicht.

Appelvink

Steenlopers in mooi zomerkleed

210 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page