top of page

PRIVÉ-EXCURSIE WEERRIBBEN: EEN NIEUWE WERELD OPENT ZICH!

Verhaal: Marnix Jonker


Bij het aanmelden voor een privé-excursie werd al snel duidelijk dat Frank en Daphne naast vogels eigenlijk alles qua natuur leuk vinden. Al snel werd besloten om een allround natuurexcursie te gaan doen, waarbij we naast vogels ook lekker gaan struinen en zien wat we gaan tegenkomen. En in de Weerribben zit je natuurlijk in hét libellengebied van Nederland! Meteen al poseerden werkelijk de ene leuke, in de rest van Nederland schaarse libellensoort na de andere voor ons. Bruine Korenbout en Gewone Oeverlibel (beide met blauwe mannetjes) poseerden naast elkaar en de verschillen konden goed bekeken worden. Overal vlogen Viervlekken, het moeten er honderden geweest zijn! Een late Smaragdlibel liet zich prachtig fotograferen terwijl een Vuurlibel eerst op afstand bleef (maar later wel mooi voor ons ging zitten).

Rond de middag kwamen we In het Woldlakebos meteen al enkele Gevlekte Glanslibellen tegen. Zoals de soort betaamd wilden ze niet gaan zitten, maar patrouilleerden ze laag en snel heen en weer. Op de waterlelie bladen zaten her en der de prachtige, in Nederland zeldzame Sierlijke Witsnuitlibellen. Deze soort werd in 2010 voor het eerst in de Weerribben ontdekt en hebben vanuit daar in de jaren die volgden zich over Nederland verspreid waardoor deze soort nu in meerdere gebieden in het land voorkomt.

Een Wielewaal liet zich leuk zien! Meestal hoor je ze en is in beeld krijgen een stuk lastiger. Helaas heb ik m’n macro lens erop waardoor fotograferen op dat moment even niet lukt. Bloeiend Groot Blaasjeskruis (een vleesetend plantje) maakte het helemaal af!

In de middag was de libellenbuit binnen, we hadden bijna alle soorten die op dat moment vlogen, en verlegden we onze focus wat meer richting vogels. De Oeverzwaluwen voor de Oeverzwaluwwand vlogen af en aan terwijl een Grote Zilverreiger vlak voor onze neus aan het vissen was. Een flinke groep (jonge) Baardmannetjes schoten heen en weer door het riet terwijl de Bruine Kiekendieven boven het riet aan het jagen waren. De Weerribben op z’n best!

We sloten de dag af bij de reigerkolonie in de Wieden. De Purperreigers stalen de show door prachtig dichtbij langs te vliegen. Al met al hadden we een topdag waarbij de focus lag op rustig struinen, kijken wat we tegenkomen en het (macro) fotograferen van al dat moois.

Juveniele Baardman
Vuurlibel
Purperreiger
De erg zeldzame Gevlekte glanslibel
Sierlijke witsnuitlibel
Bruine kiekendief
Kleine vos
Kleine karekiet
Smaragdlibel
Grote zilverreiger, nog deels in broedkleed (o.a. donkere snavel)
Bruine korenbout
Vroege glazenmaker

137 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page