PRIVÉ-EXCURSIE: TICK, TICK, BOOM!

Bijgewerkt op: feb 1

Gisteren, tijdens de volgende privé-excursie in het noorden, moest ik (Martijn) tijdens de dag en na afloop onwillekeurig af en toe denken aan dit nummer van de Zweedse band The Hives. Waarom, zult u zich afvragen? Wel, vogelaar Peter uit Flevoland had een flink lijstje wensvogels ingediend en wilde vooral lekker veel soorten zien voor de nieuwe jaarlijst, alsmede specifiek enkele van de noordelijke winterspecialiteiten. Daarnaast had hij één nieuwe soort die hij, als het enigszins mogelijk was, graag zou willen zien: het notoir lastig te vinden Bokje. Ik had daarvoor een route uitgezocht waarmee we in ieder geval kans hadden op flink wat leuke dingen, maar zoals iedereen weet ben je altijd afhankelijk van een combinatie van omstandigheden en geluk. Je mist altijd wel het één en ander. Vandaag, echter, hadden we een dag die z'n weerga niet kende en was het zonder twijfel de beste privétrip van dit jaar qua "oogst"! Het weer was perfect (koud maar zonnig en vrij rustig), de planning ging geweldig en op bijna alle plekken werden bijna alle soorten in rap tempo gevonden. Het was haast onwerkelijk, zo goed en makkelijk als het ging; het leek haast voorgeprogrammeerd! Als je een soort weet te vinden/te zien, wordt dat onder vogelaars ook wel een "tick" genoemd voor de lijst. Wij "tickten" er zo lustig op los dat het haast gênant was en de dag uiteindelijk haast explodeerde van de leuke soorten. "Tick, tick, BOOM!", dus ;-)

IJshaar, een vrij zeldzaam fenomeen dat alleen te zien is in bossen bij exact de juiste omstandigheden.

We begonnen de dag bij temperaturen nog onder nul in het bos waar een BOSUIL te verwachten was. Zoals u zult begrijpen vonden we die meteen en daarmee hadden we meteen een belangrijke wensvogel van Peter te pakken. Tot nu toe had hij de ze namelijk alleen nog maar gehoord, dus dit voelde eigenlijk een beetje als een nieuwe soort.

Bosuil. Wij waren blij met 'm, de vogel leek echter niet bijster geamuseerd door ons.

Tijdens het kijken naar de uil hoorden we wat zangvogels alarmeren. Normaal kondigt dat de aanwezigheid van een roofvogel (vaak een Sperwer) aan, maar ditmaal vergisten de vogels zich; het bleken twee HOUTSNIPPEN te zijn die door het bos slalomden! Omdat er behoorlijk wat activiteit in het bos leek te zijn (de zon scheen na twee drijfnatte dagen en daar leken ook de vogels heel blij mee), besloten we om een korte wandeling te maken, hopend op wat leuke bossoorten. Het bleek een erg goede beslissing, want er was heel veel te zien. Naast de algemene soorten en de vele, roffelende Grote bonte spechten, zagen we o.a. een VUURGOUDHAAN, een zingende APPELVINK, enkele KEPEN (waaronder wat mooie mannetjes), een SPERWER en als klap op de vuurpijl een heel vocale, "gaaiende" MIDDELSTE BONTE SPECHT! Vooral die laatste was echt een bonus en daarnaast een genot om in de kijker te krijgen!

Middelste bonte specht

Op weg naar een plek voor Ransuilen stopten we nog even bij een plasje nabij Groningen waarin even geen Roodhalsfuut, maar wel een DODAARS en een baltsend paartje gewone FUUT bleek te zwemmen.

Futen. Voorjaar!

De RANSUILEN deden gelukkig wat ze moeten doen, namelijk rustig in een conifeer wachten op onze komst ;-). Bij de koffie die we hier nuttigden werden we nog vermaakt door een Buizerd die door 10 Eksters, 2 Gaaien en 3 Kauwen werd belaagd, maar naar het leek alleen last leek te hebben van wat geluidsoverlast...

Ransuil
Buizerd en twee van de TIEN Eksters!

Vanaf de uilen stond de langste verplaatsing van de dag op het programma, namelijk die naar Friesland-buitendijks. De vogels dwongen ons echter om de rit in tweeën te splitsen, want een groep zwanen kun je uiteraard niet links laten liggen. We stopten dus even net buiten het Lauwersmeergebied voor een mooie groep WILDE- en KLEINE ZWANEN en zagen daar ook een groep van ongeveer tien WATERPIEPERS en de eerste BLAUWE KIEKENDIEF van de dag.

Ongeveer 20 minuten later reden we de buitendijkse polders bij Blija op. Meteen zagen we een groepje BRANDGANZEN foerageren en letterlijk binnen drie seconden viel ons oog op een schitterende, adulte ROODHALSGANS! U weet inmiddels dat ik een zwak heb voor deze soort, dus mijn dag was bij deze gemaakt. Ook Peter wist de soort op waarde te schatten, overigens ;-)