top of page

PRIVÉ-EXCURSIE: Steltkluutbonanza in Lauwersmeer

Gisteren (donderdag) mocht ik op pad met Andries en Marjolijn. Deze vaste gasten van het Lauwersmeergebied hadden mij gevraagd om hen een dagje mee te nemen in/door het gebied op zoek naar nieuwe vogels en nieuwe plekken. Al een flinke tijd werd ons door verschillende meteorologische platforms een vette worst voorgehouden wat betreft het weer voor deze dag, maar wat we kregen verschilde in niets van de afgelopen maanden: koud, winderig en "zompig" herfstweer. Dat had dan ook flink z'n weerslag op de soorten die we in beeld wisten te krijgen. Het werd al glibberend en glijdend over de doorweekte dijkjes van zeeklei een dag van sprokkelen, maar desalniettemin hadden we in de middag al wel vele soorten steltlopers, alsmede meerdere roepende Wielewalen, een Buidelmees en een Grote karekiet en natuurlijk een flink aantal van de "normale" soorten gezien.

Het hoogtepunt kwam echter op de Bochtjesplaat. Dit nieuwe gebied lag er de afgelopen jaren, vanwege de warme voorjaren, vaak vrij droog en daarmee oninteressant bij, maar nu is het er (uiteraard) flink nat en daarmee zeer aantrekkelijk voor vogels met lange poten. En de "Koning der vogels met lange poten" wist het gebied dan ook in ongekende aantallen op waarde te schatten! We telden op een bepaald moment liefst 14 verschillende exemplaren, waarbij het niet uit te sluiten is dat het zelfs om meer vogels ging, aangezien er flink heen en weer gevlogen werd. Er werd gepaard, gebroed, verjaagd, gefoerageerd, gevlogen, geruzied en geroepen: Het was een ongekend, haast Zuid-Europees tafereel, dat kracht werd bijgezet door zowaar de eerste zonnestralen van de dag!

Een man Bruine kiekendief wordt hardhandig uitgeleide gedaan.
Één van de twee nesten. Hier zit het mannetje op de eieren.
Hier wordt gewisseld...
...en is het de beurt aan het vrouwtje!

Het was een prachtige manier om de variatie tussen leeftijden en geslachten te kunnen bekijken en sowieso is het natuurlijk een soort om je vingers bij af te likken.

Naast de Steltkluten kreeg de dag toch nog een gouden randje toen we een Roerdomp in beeld kregen. Deze soort hadden mijn twee gasten al wel eens gehoord, maar nog nooit gezien, dus de vogel werd al snel gepromoveerd tot 'Soort van de dag"!

Invallende Roerdomp

Hier nog enkele andere plaatjes van de laatste twee uurtjes van de excursie:

Kluut; schaarser dan Steltkluut op de Bochtjesplaat!
Tapuit
Grote karekiet
Grote karekiet
Krombekstrandloper

Andries en Marjolijn: bedankt voor de gezellige dag en graag tot ziens bij iets beter weer ;-)

160 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page