top of page

PRIVÉ-EXCURSIE ROND GRONINGEN: Van buien en vogels!

Vogelaar Peter kreeg enkele maanden geleden van zijn dochter een cadeaubon voor een privédag vogelen voor twee personen met één van onze gidsen. Omdat er zich twee vrienden aandienden die beiden graag met hem mee wilden gingen we uiteindelijk maar gewoon met vier personen (dus drie vogelaars en ik, Martijn, als gids) op pad langs de inmiddels bekende en befaamde natuurgebieden rondom de stad Groningen: Polder Matsloot, De Onlanden en het Zuidlaardermeergebied. De weersvoorspellingen waren niet bepaald gunstig, maar uiteindelijk hebben we ons er met enige aanpassingen in het dagprogramma (iets minder wandelen, iets meer verplaatsingen met de minibus) prima mee kunnen redden. Ondanks de lage temperaturen en de buien die gedurende de dag met enige regelmaat overtrokken hadden we namelijk een zeer soortenrijke dag en was er zowel kwalitatief als kwantitatief weinig te klagen. We zagen/hoorden in totaal 88 vogelsoorten, waaronder 4 (!) Zeearenden op drie locaties, 3 Steltkluten, spectaculaire aantallen Geoorde futen, 2 Raven, een Zwarte Ibis, een mooie groep Kemphanen, een Koekoek (langdurig in de telescoop kunnen bekijken), een Blauwborst, een Nachtegaal, Zwarte Sterns, een Roerdomp en een fantastische groep van 40 doortrekkende Dwergmeeuwen, die boven ons hoofd hoogte won en in noordoostelijke richting verdween. Onze excursies gaan in principe altijd door, weer of geen weer. Slecht weer voor ons wil vrijwel nooit zeggen dat er buiten niets te zien is; het is gewoon een kwestie van goed voorbereiden en flexibel omgaan met de mogelijkheden. Vandaag bleek dat maar weer eens!

Mannen, bedankt voor de gezelligheid en het enthousiasme en graag tot een volgende keer! Hieronder wat plaatjes van de dag; uiteraard een beetje grijs af en toe, maar dat mag de pret (hopelijk) niet drukken ;-)


Paartje Geoorde Fuut. Er broeden zeker 80 paartjes in het gebied (als het er niet meer zijn)!

Steltkluut in de regen

Zwarte Ibis, een zeldzaamheid!

Één van de groep van 40 (!) overtrekkende Dwergmeeuwen

Één van de 4 (!) Zeearenden van de dag. Dit is een jonge vogel.

Lepelaars voor een bui uit.

Bosruiter

Zwarte Stern

Reebok steekt de Westerbroekstermadepolder over, tot opwinding van de daar broedende Kokmeeuwen

Geoorde Fuut

Koekoek; het karakteristieke silhouet

Rietzanger

Zomertaling passeert een Steltkluut

Grasmus

Kemphanen

Acht van de veertig Dwergmeeuwen

Hoog overtrekkende Grote Zilverreigers

Lepelaars

Nog een laatste Dwergmeeuw; een echt hoogtepunt van de dag!


472 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Het weer was wat koud, ca. 10 graden. Af en toe een bui. En een stevige wind. Geen echt vogelweer. Maar afspraak is afspraak. Ondanks de condities hebben we een prima vogeldag gehad: veel soorten gezien, en ook veel niet verwachte soorten. Goed om erop uit te zijn gegaan. Prachtige foto's (met wat grijstinten, zoals het weer dicteerde) konden worden gemaakt.

Like
bottom of page