top of page

PRIVÉ-EXCURSIE LAUWERSMEER: ZOMERSE BAARDMANNENBOM!

De daling van het aantal privé-excursies is de laatste omgekeerd evenredig aan de stijging van de groepstrips. Oftewel: puur vanwege tijdgebrek kom ik er in ieder geval wat minder aan toe dan een tijd geleden. Aan één kant is dat een puur luxeprobleem, aan de andere kant is het ook jammer, want het zijn doorgaans leuke en ontspannen vogeldagen.

Gisteren (woensdag) zat er weer eens een gaatje in de agenda en mocht ik met Mariska het Lauwersmeergebied in. Van de wenssoorten die ze had opgegeven sprongen er drie soorten uit: Zeearend, Baardman en Roerdomp. De eerste is een soort die je doorgaans op een dag in het Lauwersmeer wel tegen komt, met de tweede moet je wat geluk hebben met de omstandigheden (te veel wind, bijvoorbeeld, maakt je bij voorbaat vrij kansloos), de laatste is eigenlijk niet te plannen en zie je vooral als je er juist NIET naar zoekt.

Welnu, wat betreft de omstandigheden troffen we het fantastisch. Het was zo goed als windstil, een graadje of 20 en behoorlijk zonnig: ideaal najaarsweer! Dat kon overigens niet van het hele land worden gezegd, zo merkte ook het Groningse nieuwsblog Sikkom op ;-)

Op de eerste locatie, de Baak, was het meteen flink raak. Twee Zeearenden zaten eerst in een boom en vlogen later, veelvuldig roepend (!) het gebied over waarbij ze zich prachtig lieten zien. Maar het wat toch vooral de lawine van Baardmannen die onze aandacht volledig opslokte. We zagen er meteen vele tientallen! Heel dichtbij kwamen ze niet, maar ze toonden zich in hun volle glorie, veelvuldig bovenin rietstengels dankzij het bladstille weer. Geweldig!De groepjes passeerden ook vaak vliegend de uitkijktoren!

Ook wat betreft andere soorten hadden we weinig te klagen. Er zaten nog vele rietvogels rondom ons, waaronder meerdere Kleine karekieten, een Rietzanger en zowaar een Snor (riep eerst en liet zich daarna mooi zien!). Verder waren er veel Lepelaars, enkele Kemphanen, een Havik, meerdere Bruine kiekendieven en roepende Waterrallen voor handen.

Snor

Nogmaals. Zo midden september zie ik ze niet zo vaak meer!

Juveniele Rietzanger

Kleine karekiet

Juveniele Kleine karekiet

Zeearenden

Bij De Pomp was het rustig bij de bult (op lawaai van een in aanbouw zijnde, enorme, nieuwe uitkijktoren op een wat onlogische plek na...) maar kregen we een nieuw Baardmannenbombardement te verwerken langs de vogelroute. Wederom ging het om tientallen vogels en nu lieten ze zich nóg beter zien. Daarnaast kregen we als prachtige bonus ook een IJsvogel, een andere wenssoort van Mariska!

Baardman; prachtig, prachtig!
Bonus-IJsvogel

Grote zilverreiger

Bij het Jaap Deensgat zaten vele vogels, maar ook vele vogelaars. We hielden het er daardoor iets korter, maar zagen o.a. veel Kemphanen, Watersnippen, vier Reuzensterns, een Zwarte ruiter en twee Casarca's. O ja, en... Baardmannen!

Casarca

De haven was leuk, met o.a. imposante Grote mantelmeeuwen, meerdere Visdieven en Tureluurs en vele honderden Steenlopers.

Juveniele Visdief P40, waarschijnlijk lokaal geringd op de Sternstee in de haven.

Tweede kalenderjaar Visdief; leuk kleed!

In de Bantpolder zaten o.a. duizenden Goudplevieren mooi te zijn en zagen we boven het Lauwersmeer een Visarend jagen!

De klassieke afsluiter van een rondje in het gebied is natuurlijk de Ezumakeeg, maar het waterpeil is hier inmiddels alarmerend laag. Er zijn nog maar enkele stukjes met water en slik over, maar die waren nog steeds de moeite waard. Bontbekplevieren, Kleine strandlopers, Krombekstrandlopers, Kemphanen en Kluten zaten mooi dichtbij teerwijl een Slechtvalk meermaals voor grote paniek zorgde. De eenden, nog steeds bruin en in eclips, hadden het hoogste woord ;-)

Slobeend

Wintertaling

Kleine strandloper en Bontbekplevier

Krombekstrandlopers (rechts) en Kleine strandlopers

Kemphaan, Kleine- en Krombekstrandlopers

Krombek- en Kleine strandlopers

Kemphaan, Krombek- en Kleine strandlopers

Krombek- en Kleine strandlopers

Met het welbekende en heerlijke post-excursie-gloeihoofd keerden we uiteindelijk, zonder Roerdomp (daar zochten we te hard naar, blijkbaar ;-)) maar met heel veel ander moois huiswaarts. Mariska, dank voor de gezellige dag en graag tot een volgende!

186 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page